scroll naar boven

<< Op 1 agustus 2023 hebben wij het importeurschap van Unison Research overgedragen aan Monitor Audio Nederland B.V. We zijn ervan overtuigd dat dit bedrijf voor het mooie merk Unison Research een betrouwbare en deskundige opvolger is. Monitor Audio Nederland – 035 6295491 - info@monitoraudionederland.nl. >>

X

- Over ons -

Wij zijn importeur van ...

CanEVER Audio • Diapason  • Duende Criatura  • Fletcher Audio  • Living Voice • Lyra • Music Tools  • Nottingham Analogue • Phantom Cable  • Rosso Fiorentino  • Trichord Research  

- Luidsprekers -

Luidsprekermerken (A t/m L)

Luidsprekermerken (M t/m U)

 
 

Unison ResearchTriode 25 van Unison Research.

De Italiaanse fabrikant Unison Research markeert het 25-jarig bestaan ​​met een aantal nieuwe producten, zoals de Simply Italy, speciale edities van de S9 buizenversterker Unison ResearchSinfonia en de Performance en nu dus met een hommage aan haar eerste geïntegreerde versterker, de hiernaast getoonde Triode 20.

Analogue Audio Products levert high-end buizenversterkers van Synthesis en Unison Research.

Ontwerp van de Triode 25

Die hommage is geen oude-techniek-in-een-nieuw-jasje geworden. Dit is een door en door moderne geïntegreerde buizenversterker, met het pushpull-principe, en met een aantal interessante kenmerken. Zo is het zelfs mogelijk de Triode 25 met een ingebouwde dac geleverd te krijgen, en dat tegen een bescheiden meerprijs.

Unison Research Triode 25

Unison Research Triode 25

Klik voor grotere foto's

Een push-pull schakeling toegepast in dit type versterker betekent een hoger vermogen en een hogere efficiëntie, waardoor er minder warmte wordt geproduceerd, de eindbuizen langer meegaan en een aanzienlijke besparing in energiekosten wordt gerealiseerd.
Nog een voordeel is dat er geen statische polarisatie van de uitgangstransformator plaatsvindt, wat kostenbesparend werkt ten opzichte van een single-ended versterker.

Zo op het eerste gezicht heeft deze Triode 25 min of meer de zelfde bezetting zoals je vaker ziet in dit segment, een voorversterker met ECC82- en  ECC83-buisjes en een viertal EL34's om de luidsprekers aan te sturen. Dat zijn er twee meer dan bij de inmiddels alom gewaardeerde Simply Italy.

Schakelen

Maar als je nog even verder kijkt zie je een paar eigenschappen die deze versterker zeer interessant maken. De Triode 25 kan met een bovenop gemonteerde schakelaar worden omgeschakeld van Pentode- naar Triode-stand, gewoon tijdens het luisteren. Dat hebben we zelden eerder gezien.

De termen Pentode en Triode verwijzen naar de configuratie waarin de eindversterkerbuizen geschakeld staan. Het schakelen tussen de twee instellingen geeft een duidelijke verandering van het karakter van de Triode 25.

Pentode en triode

Pentode-stand

In Pentode-stand is het vermogen bijna 50 watt per kanaal, en dat geeft de versterker genoeg kracht om een relatief breed scala aan luidsprekers aan te kunnen sturen. Koppel hem niet aan ongevoelige luidsprekers in een grote ruimte, maar als de weergevers een gevoeligheid hebben van 89dB of hoger kun je met deze versterker in elke gemiddelde huiskamer uit de voeten. In deze configuratie klinkt de Unison Research gecontroleerd, relatief neutraal en mooi gedetailleerd.

De versterker heeft een fraaie balans tussen het vloeiende/muzikale van een buizenversterker en de grip die krachtige transistorversterkers op de muzikale materie kunnen hebben. Die combinatie is ideaal voor muziekliefhebbers die zowel van subtiele kamermuziek houden als van pop en jazz waarvoor veel elektronica ingezet is.

Naar triode

Zet de kleine chromen schakelaar in de Triode stand en je hoort twee dingen gebeuren: het vermogen daalt tot bijna 25 watt per kanaal, waardoor er een fractie van de strakheid van de elektronische bas wordt ingeleverd, en tegelijkertijd wordt de kamermuziek nog verfijnder en tastbaarder.

Kort samengevat: ligt een cellosonate van Vivaldi in de cd-speler (in de schitterende en ruimtelijke opname door Roel Dieltiens op Et cetera hoor je hoe de cellobehuizing af en toe zachtjes kraakt, die nuance geven niet veel versterkers door), zet de versterker dan in de Triode-stand. Gaat In a Time Lapse op Decca erin van Ludovico Einaudi, zet 'm dan in Pentode-stand om direct van die allereerste strakke en diepe bastoon te genieten.

  • Eindtrap: push-pull, ultralinear, Class-AB
  • Vermogen: ongeveer 50 watt per kanaal (in Pentode stand ongeveer 
    25 watt per kanaal)
    Triode configuration
  • Output impedantie: 6 Ohm
  • Input impedantie: 47 kOhm / 50 pF
  • Negatieve feedback: 5 dB or 1.8 dB
  • Buisbezetting: 2 x ECC83 (12AX7) 1 x ECC82 (12AU7) 4 x EL34 (6CA7)
  • Stroomverbruik: 300 watt max
  • Zekeringen: T6.3A van 100V tot 130V T3.15A van 220V tot 250V
  • Afmetingen bxdxh: 30 cm x 45 cm x 20cm
  • Gewicht: 20 kg

Unison Research Simply Italy

DETAIL triode 25

Ingezonden ervaring


Unison Triode 25 | eindbuizen

Geplaatst op 22/03/2016 om 13:53:35
Door Frits Zillig

Sinds anderhalf jaar luister ik met veel plezier naar mijn Unison Research Triode 25 aangesloten op de verbluffend goed klinkende Diapason Neos speakers. Maar natuurlijk dacht ik als echte audiofiel al een tijdje, zou dat nog mooier kunnen?

Wim had mij al een keer verteld, dat als ik de standaard eindbuizen zou vervangen voor een ander viertal eindbuizen het geluidsbeeld van de set nog een stapje mooier zou worden. Uiteindelijk is de keus gevallen op de 'Electro Harmonix Big Bottle Tetrode'. Tjsa wat zal ik zeggen...ik hoopte inderdaad op een stapje mooier/beter, maar dan zou ik de set te kort doen. Met grote verbazing en een grote grijns op mijn gezicht luister ik nu een week of twee naar de nieuwe 'versterker'. Het is werkelijk fantastisch wat voor een geluidsbeeld er nu wordt neergezet! het podium reikt tot ver buiten en boven de speakers, de detaillering is subliem en alles heeft nog meer power en body terwijl er niet in subtiliteit wordt ingeboet, Werkelijk prachtig!

Ik wil Wim dan ook hartelijk bedanken voor zijn goede advies en ben blij dat er nog mensen zijn die hun vak zo goed verstaan!

Klankkleur aanpassen

Triode 25Een buizenversterker biedt vele voordelen waar het gaat om de weergave. Een daarvan is dat je met een ander type buis de klankkleur of het karakter van de weergave kunt beïnvloeden. Voorts kunnen we de werking van een buis verbeteren door een behandeling, waardoor de klankkwaliteit verbetert.

Een ander voordeel van een aangepaste of nieuwe buis is dat de de versterker weer als nieuw klinkt. Met een buizenversterker zou je weleens langer kunnen doen dan met een transistorversterker.

Documentatie & meer info

home | cookiebeleid & disclaimer | print deze pagina | scroll omhoog