scroll naar boven
X

- Over ons -

Wij zijn importeur van ...

CanEVER Audio • Diapason  • Duende Criatura  • Fletcher Audio  • Living Voice • Lyra • Music Tools  • Nottingham Analogue • Phantom Cable  • Rosso Fiorentino  • Trichord Research  

- Luidsprekers -

Luidsprekermerken (A t/m L)

Luidsprekermerken (M t/m U)

 
 
Home | audioaccessoires > stroomvoorziening

Een introductie.

Het lichtnetverhaal staat onderaan de uiteenzetting over mijn audiofilosofie, maar niet omdat ik het 't minst belangrijk vind. Wel is het vaak de sluitpost van de geluidsinstallatie. Mijn mening: zonder schone stroom wordt het nooit optimaal!

Vervuiling in het lichtnet

Lichtnetvervuiling

storing door Dimmers, magnetrons, wasmachines

In de huidige maatschappij is het lichtnet overal enorm vervuild. In de steden is het zeker erger dan op het platteland, maar overal is het vervuild.

Veel mensen vergeten dat de lichtnetvervuiling niet alleen een van buiten komend onheil is, maar dat ook alle in het huis aanwezige elektrische apparatuur zoals verwarmingspomp, verlichting (halogeen), koelkast, magetron, tv en dvd (ook op standby!), de netstroom voor onze geluidsapparatuur ernstig staat te vervuilen. En de beeld- en geluidsapparatuur heeft zelf ook nog eens vervuilende voedingen. Deze zorgen voor onderderlinge besmettingen van de aangesloten apparaten.

Ik hoor nog zo vaak de mening: "ik geloof er niet in". Ik vind dat een kortzichtig standpunt. Ik raad iedereen aan en vooral op het punt van de netstroomconditie: hoor met je oordelen en niet met je vooroordelen! Luister naar het verschil en hoor het zelf. Een goed gedimensioneerd netfilter verbetert de dynamiek, haalt de agressiviteit en scherpte uit het geluid, maakt het vloeiender en informatiever.

Netfilters en dynamiek

Vaak wordt er dan weer gezegd: Ja, maar de stroom voor de versterker moet je niet filteren, want anders wordt de dynamiek minder. Er zijn inderdaad veel netfilters en anderssoortige netapparaten op de markt die de dynamiek van de versterkers verminderen. Dat zijn voor die toepassing dus geen goede lichtnetconditioners. Mijn mening is, als de versterkers precies goed gefilterd worden, dat de dynamiek juist iets toeneemt. De versterker is namelijk de stress van de vervuiling kwijt en gaat beter zijn werk doen in het hoorbare audiogebied.

De netkabels moeten niet te kort zijn. Een korte signaalkabel is juist goed, maar een te korte netkabel kan zijn werk niet doen. Neem daarom netkabels van 1,5 of 2 meter, ook al zijn ze voor het oog iets te lang. Voor het oor zijn ze dit niet!

Parallelle en seriële netfilters

Er zijn parallel werkende netfilters en serieel werkende netfilters. Parallelle filters zijn goedkoper en kleiner dan seriefilters met een of meer spoelen, en ze geven, mits goed ontworpen, geen dynamiekbeperking. Maar seriefiltering is een stuk efficienter en filtert dus meer troep uit het lichtnet. Vermijdt altijd filters met seriespoelen met te dun draad en teveel wikkelingen, want die beperken zeker de dynamiek.

Het is ook nog mogelijk om een scheidingstrafo te gebruiken. Daarmee ontstaat een galvanische scheiding met het vervuilde lichtnet. Dit houdt een groot deel van de vervuiling tegen. Niet alle scheidingstrafo's hebben het, maar het is mogelijk om de scheidingstrafo zo te maken dat er gebalanceerde stroom ontstaat. Dat betekent dat 230 V aan de inputkant wordt veranderd in 2 x 115 V aan de outputkant. Dit heeft op zichzelf al een filterende werking voor de vervuiling uit de voedingen van de aangesloten (audio)apparatuur.  Een scheidingstrafo kan wonderen doen, maar soms ontstaat er mechanische brom als de scheidingstrafo van onvoldoende kwaliteit is. Een te kleine scheidingstrafo zal een compressie van de dynamiek geven. Een goede scheidingstrafo zal juist de muzikale dynamiek iets doen verbeteren.

Actieve filtering

De laatste tijd wordt in advertenties van concurrerende merken vaak beweerd dat actieve filtering het beste resultaat geeft. In elk geval heb ik zelf gehoormatig meerdere keren vastgesteld dat dit niet het geval is. Actief behandelen is niet het beste. Het kan wel tot mooie resultaten leiden, maar dan moeten er zoveel heet wordende vermogenstransistoren gebruikt worden, dat er een apparaat nodig is dat samen met de noodzakelijke koeling vele malen groter is dan uw versterker. En zelfs dan kan het resultaat met een goed aangepast passief filter of met een goede scheidingstrafo of een combinatie van die twee nog hoger zijn.

DC-vervuiling is een toenemend en vervelend verschijnsel. Vele moderne elektrische apparaten zetten een beetje gelijkstroom op het lichtnet. Voor de geluidsapparatuur is een klein beetje (millivolts!) al een ernstige vervuiling. Een scheidingstrafo elimineert de DC-vervuiling.

 

Interieur Sygnus X1

interieur Sygnus X-1

Meer info

home | cookiebeleid & disclaimer | print deze pagina | scroll omhoog