scroll naar boven
X

- Over ons -

Wij zijn importeur van ...

Audio Analogue  • BCD  • CanEVER Audio • Deskadel  • Diapason  • Duende Criatura  • Essential Audio Tools  • Fletcher Audio  • Graaf  • Hadcock  • Living Voice  • Music Tools  • Norma Audio  • Nottingham Analogue • Opera Loudspeakers  • PathosAcoustics  • Phantom Cable  • Rosso Fiorentino  • Synthesis  • The Cartridge Man  • Trichord Research  • Unison Research

- Luidsprekers -

Luidsprekermerken (A t/m L)

Luidsprekers (intro) TIP
 • Diapason
 —> Uitgelicht: Dynamis
 • Living Voice
 —> Uitgelicht: Vox

Luidsprekermerken (M t/m U)

 • Opera
 • Rosso Fiorentino
 • Unison Research

 
 
Home | weergeven > diapason > upgrades

DiapasonUw Adamantes upgraden.

Ik hoop dat u van lezen houdt, want ik wil wat uiteenzetten over een waardevolle upgrade die in feite op elke luidspreker toegepast kan worden die gebouwd is zoals de Adamantes. Zit u goed?

Analogue Audio Products levert luidsprekers van Diapason, Living Voice, Opera, Rosso Fiorentino en Unison Research.

Adamantes II en III luidspreker kunnen nog veel beter

Om te beginnen is voor mij (en gelukkig vele anderen) de Diapason Adamantes een van de mooiste luidsprekers ter wereld. Ik heb het vaak gezegd: zonder de Adamantes (en de versterkers van GRAAF) zou ANALOGUE audio products nooit zo groot zijn geworden.

Bij onze eerste show in Veldhoven in 1996 bleven er mensen in de gang staan luisteren. Dit was de eerste kennismaking voor het Nederlandse publiek.

Adamantes

luidsprekerunit

Hoe ik tot de upgrades kwam

Spreekspoel

SPREEKSPOEL WOOFER

Door toeval (misschien?) ben ik erachter gekomen dat de Adamantes nog beter kan klinken. Aan de ene kant gaat het om het terugdraaien van een langzame achteruitgang in kwaliteit op bepaalde materialen - ik kom daar zo op terug - en aan de andere kant gaat het om kleine verbeteringen die ook in een nieuwe Diapason-luidspreker kunnen worden uitgevoerd.

Even een zijstraatje voor het goede begrip: een fabrieksproduct moet nu eenmaal voor een bepaalde prijs worden gemaakt. De concurrentie van de markt vraagt daar om. En zonder die verbeteringen is de luidspreker ook al heel goed.

Nu meer informatie over de aanpassingen. Om het duidelijk te maken, kan ik beter eerst kort iets uitleggen over de techniek die in de meeste Diapasons is toegepast. Dit heet de direct-drive techniek. Het gaat om een speciaal voor Diapason gemaakte woofer met een dubbele spreekspoel. Hiermee kan geprofiteerd worden van de natuurlijke afval in het hoog, zodat de woofer in een speciaal daarvoor ontworpen luidsprekerkast ongefilterd kan worden aangesloten.

Het resultaat is een bijna perfecte timing met daaraan gekoppeld een comfortabel rendement en bijna een puntbron effect. De ruimtelijkheid is hierdoor fenomenaal. Sommige Diapason-liefhebbers spreken van een douche van geluid.

Effectief bij woofers met een ruim bereik

Bij de Adamantes Limited Edition, de Adamantes III, en ook bij de andere Diapasons behalve bij deAdamantes II, de Astera en de Prelude, is de overgangsfrequentie van woofer naar tweeter relatief hoog. Bij de Adamantes III is dit bv. 4600 Hz. Misschien lijkt je dit niet zo hoog, maar schakel de tweeter van de Adamantes III maar eens uit en je hoort het. Het lijkt wel of er een hogetonenwoofer is gebruikt.

De woofer doet dus veel in het hoog en de tweeter hoeft bijna niets te doen. Daarom is de tweeter van de Adamantes en de Karis ook zo klein. Omdat de woofer bij dit systeem dus zeer belangrijk is, moet de woofer zo goed mogelijk grote en kleine uitslagen vrijwel tegelijk kunnen doen. Hij moet heel gemakkelijk vrij kunnen trillen, aangestuurd en gecontroleerd door de versterker.

Maar ... centrale verwarming, te lage luchtvochtigheid, de kameratmosfeer in het algemeen, zonlicht en zonwarmte hebben negatieve invloed op de soepelheid van het rubber rondom de conus. Dit geldt voor vrijwel elke luidspreker, maar bij de direct drive woofers van Diapason is het effect van de geleidelijke achteruitgang groter omdat zo'n groot deel van het frequentiebereik door de woofer wordt bespeeld.

Het zal u nu duidelijk zijn welke kant ik opgegaan ben.

Adamantes luidsprekerupgrades
Next Level 1

Met een speciale techniek en verschillende vloeistoffen worden de rolranden van de conussen weer soepel gemaakt. Met een speciale coating wordt ervoor gezorgd dat de verbeteringen in de toekomst behouden blijven.

Wat de Next Level 1 oplevert

Het effect is verbluffend. Alles waar de Diapason zo goed in is, wordt beter. Transparantie, ruimtelijkheid, vloeiendheid, strakheid en informatie in het laag, oplossend vermogen in het hoog, ze worden allemaal aanzienlijk beter. Omdat de woofer zoveel hoog weergeeft (tot 4600 Hz), wordt ook de hoogweergave beter. De overgang van woofer naar tweeter wordt onopvallend goed. Er ontstaat een betere verfijning van midden en hoog, een betere integratie van hoog, midden en laag, en een sneller en strakker laag.

Wat Next Level 1 kost

Deze operatie kost 125 euro en wordt in Nieuwegein gedaan. Je kunt er niet op wachten. Daarvoor duurt het proces te lang.

Adamantes

diapason aDAMANTES

Next Level 2 en 3

Living Voice Avatar

ADAMANTES I

Maar we kunnen nog een stap verder gaan. Als de woofers toch van de kast zijn losgemaakt, kunnen er nog meer verbeteringen worden gedaan, zonder dat het oorspronkelijke ontwerp wordt aangetast. Want dat laatste is iets dat beslist moet worden vermeden. Dus geen andere bedrading of andere condensator of weerstanden voor het hoogfilter!

Wat wel nog gedaan kan worden is het verminderen van overgangsweerstanden na het filter voor de tweeter en na de chassisconnectoren. De klankmatige effecten hiervan geven bijna nog een keer dezelfde mate van verbetering als bij het versoepelen van de wooferrand.

Op den duur gaan er bij klemverbindingen altijd langzaam groter wordende overgangsweerstanden ontstaan.

Adamantes luidsprekerupgrade Next Level 2

Bij Level 2 wordt gedaan: demontage en montage van woofers en tweeters, verschillende behandelingen om de rolranden van de woofers weer soepel te maken (of soepeler bij nog jonge speakers). Verwijderen alle 8 kabelschoentjes en met een speciale klem/soldeertechniek de interne bedrading direct op de luidsprekerunits vastsolderen. Resultaat: overgangsweerstanden nemen af. Bij vaste verbindingen nemen rust, stabiliteit en ruimtelijkheid verder toe. Level 2 kost 185 euro.

Adamantes luidsprekerupgrade Next Level 3

Extra ten opzichte van Levels 1 en 2 worden ook aan de filterzijde achterin de kast 8 draden vastgesoldeerd. De grootste verbeteringen vinden plaats bij 1 en 2, maar voor de muziekliefhebber die het uiterste wil, komt er nog iets meer stabiliteit en oplossend vermogen bij. Als er niet gebiwired wordt kunnen er tijdens dezelfde procedure een aantal draden worden samengenomen, zodat de brugjes aan de buitenkant komen te vervallen. Dit is heel zinvol en het bespaart de aanschaf van kostbare brugjes. Level 3 kost 250 euro.

Langetermijneffect

Bijkomend voordeel van het vast solderen is dat de langzame achteruitgang van klemverbindingen door aantasting in de tijd niet meer plaatsvindt. Het klemmen doet de fabriek omdat het de productie vereenvoudigt en omdat het eventuele service in de toekomst makkelijker maakt.

Next Level 4

Dit is de meest vergaande upgrade voor Adamantes II en III. De oude Adamantes III komt hiermee heel erg dicht bij de nieuwe Adamantes 25. Omdat het veel werk is en de Next Gen connectoren van WBT erg kostbaar zijn, komt het totaalbedrag voor de upgrade hoog uit. Maar als je besluit je Adamantes II of III niet te vervangen, is het een zeer zinvolle upgrade.

Behalve alle voorgaande behandelingen volgt nog:

  • demontage en verwijdering van in totaal 8 messing Diapason connectoren.
  • vervangen van deze connectoren door 4 x WBT Next Gen connectoren.
  • interne bedrading samen nemen zodat biwiring-optie vervalt.
  • de connectoren worden aan de binnenkant van de luidsprekerkast niet vastgeklemd maar hard op hard gesoldeerd met de speciale klem/soldeertechniek.
  • op de achterkant van de Adamanteskasten komen fraaie en degelijke montageplaten, gelijkend op die van de Adamantes 25.
  • behalve de Next Gen connectoren van puur koper worden uiteraard ook alle behandelingen van de voorgaande levels I, II en III gedaan.

Kostenplaatjes: 
4 x WBT 708 Cu: 545,00 euro
4 x WBT 703 Cu: 555,00 euro
4 x WBT 710 Cu: 645,00 euro
Biwiring vervalt.

Helaas is het niet mogelijk om de connector-upgrade te doen als je de biwiring-mogelijkheid van de Adamantes wilt behouden. Er blijft slechts plaats voor twee connectoren per kast.

Waarom ten slotte ook nog deze kostbare upgrade?

Bij de ontwikkeling van mijn eigen Phantom Cable kabels had ik zelf al ontdekt dat je voor de beste signaaloverdracht het gebruik van messing moet vermijden. De weerstand van messing is wat hoger en het materiaal komt de signaallineariteit niet ten goede.

Messing wordt voor connectoren vooral gebruikt omdat het sterk en goedkoop is. Maar een goede kwaliteit koper is beter voor het geluid. Om deze reden heeft Diapason er voor gekozen om  voor de nieuwe toplijn de next gen’s van WBT te gebruiken.

Max1

diapason aDAMANTES

Overzicht upgrades

Living Voice Avatar

OOK VOOR ANDERE DIAPASON LUIDSPREKERS

Luidsprekerupgrades op een rij

  1. alleen de woofers doen voor 125 euro (Next Level 1)
  2. woofers doen en kabelverbindingen aan woofers en tweeters verbeteren kost samen 185 euro (Next Level 2)
  3. woofers doen en alle kabelverbindingen verbeteren kost in totaal 250 euro (Next Level 3)
  4. woofers doen, alle kabelverbindingen verbeteren en connectoren vervangen door next gen WBT’s kost vanaf 545 euro (Next Level 4)

Alle prijzen gelden voor twee luidsprekerkasten; prijswijzigingen voorbehouden. 
Vele hi-end/muziekliefhebbers geven meer geld uit aan nieuwe apparatuur en nieuwe kabels. Voor 250 euro krijg je hiermee zeer waarschijnlijk meer waar voor je geld.

En hoe zit het dan met de andere Diapasons?

Bovenstaande werkzaamheden kunnen ook worden uitgevoerd bij de andere Diapason modellen. De arbeidstijd is even hoog en de kosten zijn hetzelfde. Bij de Adamantes III en de Adamantes LE zijn de effecten in verband met die grote woofer het grootst, maar bij de andere modellen zijn de verbeteringen er ook en zeker goed hoorbaar.

Nog een andere upgrade: connectoren vervangen

Ten slotte is er nog een klein zwak puntje van de oudere Diapason modellen. Dit geldt niet alleen voor Diapason, maar ook voor bijna alle speakers van andere merken. Bij de Astera en bij de nieuwste Karis heeft Diapason de next-gen chassis connector 710 Cu van WBT toegepast. Deze connector van WBT gebruikt puur koper als geleider. Bijna alle andere connectoren (behalve de nieuwste van Rosso Fiorentino) gebruiken messing. Bij de ontwikkeling van mijn eigen Phantom kabels had ik zelf al ontdekt dat je voor de beste signaaloverdracht het gebruik van messing moet vermijden. De weerstand van messing is onnodig hoog en het materiaal komt de lineariteit niet ten goede.

Messing wordt voor connectoren vooral gebruikt omdat het sterk en goedkoop is. Maar een goede kwaliteit koper is beter voor het geluid.

De messing-connectoren van de oudere Diapasons zijn niet slecht, maar als we de prestaties willen verbeteren moeten we ook naar de connectoren kijken.

Ik kan de vier messing-connectoren en de messing-brug van laag naar hoog per luidsprekerkast vervangen door in plaats daarvan per kast twee maal de WBT 710-Cu te monteren. De biwiring optie vervalt, maar (winst!) er is weer een overgangsweerstand minder.

Voor het plaatsen van de twee Next Gen connectoren moet er tevens aan de achterzijde van de kast een aluminium WBT montageplaat bevestigd worden. Dit maakt het wel een kostbare upgrade, maar het is het waard want de verbetering is erg groot.

Kosten hangen af van het type WBT

Omdat er ook nog gekozen kan worden tussen 3 verschillende WBT-connectoren in 3 prijsklassen, heb ik ervoor gekozen om hier geen prijs te vermelden.

Heeft u een paar Adamantes Limited Edition of Adamantes III en u bent geïnteresseerd, dan kunt u me het beste bellen, het contactformulier invullen of mailen.

Biwiring vervalt

Helaas is het niet mogelijk om de connector-upgrade te doen als je de biwiring-mogelijkheid van de Adamantes wilt behouden. Er blijft slechts plaats voor twee connectoren per kast.

Het gaat om de som der delen

Overigens zou ik willen afraden alleen de messing-connectoren te vervangen door WBT's van puur koper en de upgrade voor de woofers en de draden na te laten. Het is duidelijk de combinatie die de meerwaarde geeft.

Heeft u geen Diapason luidsprekers en bent u door het lezen van bovenstaande geïnteresseerd geraakt in het merk Diapason, lees dan meer over de verschillende typen.

En, viel het mee?

WBT Next Gen

WBT connectors

Ingezonden ervaring


Adamantes III upgrade

Geplaatst op 28/12/2016 om 12:58:42
Door W. Lugtmeijer

Een aantal maanden geleden tijdens hifi show in Leeuwarden raakte ik in gesprek met de heer Wim van Kraanen. Ik vertelde hem over mijn luidspreker de Diapason Adamantes III.
Hij adviseerde mij toen aan om de luidsprekers te laten upgraden naar minstens de next level 1 te kiezen, dit houd in: onder andere het vervangen van de VDH CS12 interne bedrading door de bedrading die wordt gebruikt in de Phantom Gold LS luidsprekerkabel. Dit draad heeft exact dezelfde diameter als de VDH CS12, maar is geen verzilverd koper. Het koper van elke afzonderlijke streng in de Phantom Gold LS bestaat uit 651 draadjes die elk slechts 0,07 mm dun zijn. De kwaliteit van dit koper is de hoogste graad van ‘oxigen free copper (aldus Wim van Kraanen). Zijn advies heb ik op gevolgd en de luidsprekers liet ik upgraden. Na 1 week gewacht te hebben, heb ik de luidsprekers direct aangesloten.
Wat ik hoorde was echt ongelooflijk, wat mooi, subliem!
De plaatsing van stemmen en instrumenten zijn schoner en rustiger geworden, alles is in balans, een genot om weer muziek te horen op een nog hoger kwaliteitsniveau.
Echt aan te raden voor Adamantes bezitters om de luidsprekers te laten upgraden.
Mijn installatie bestaat uit: Unison Research S8, Sacd speler Sony 777ES, interlink The Chord Company Signature, luidsprekerkabel Hidiamond Yellow.


Adamantes III upgrade

Geplaatst op 12/12/2016 om 15:32:41
Door Theo

Na het wegbrengen van mijn Adamantes III voor de upgrade "NNL 3, duurde het een week voordat ik ze weer terug had. Weet je hoelang 1 dag duurt? nou dat dus 7x .

Maar goed, nadat ik ze terug had werd mijn wachten beloond. Een wereld van verschil. Ik heb gelukkig het Bi-wire kunnen behouden. Mijn Adamantes III waren inmiddels al 16 jaar, dus de upgrade kwam echt wel voor mij op het goede moment. De speakers klinken nu nog mooier dan toen ik ze kocht. Het klinkt heel dynamisch. Je hoort zeer veel detail. Het laag is zoveel beter. Veel meer diepte en breedte, dus geluiden die ver aan de linker- en rechterkant te horen zijn. Kortom het is allemaal griezelig echt geworden.

Maar heeft zijn voor en nadelen. Zo ook bij deze, welke overigens geheel POSITIEF uitgelegd dienen te worden. Alle muziek, CD of vinyl, is aan kwaliteit onderhevig. De goede kwaliteit wordt beter, maar de slechte ook. Met andere woorden een goede persing wordt (veel) mooier, maar een slechte persing hoor je ook (veel) beter.
Voor een ieder die nog mocht twijfelen: "Doe dat niet te lang" je doet jezelf te kort.


Upgrade Adamantes III

Geplaatst op 12/08/2016 om 18:36:38
Door Fons Groen

Mede namens Hester nogmaals dank voor de prettige ontvangst en de gelegenheid de Dynamis wat beter te leren kennen. 

Ondertussen heb ik goed kunnen luisteren naar de door jou onder handen genomen Adamantes III. De verbetering is groter dan verwacht, gelukkig zonder dat het karakter is veranderd. De luidsprekers lijken groter geworden en zijn nog sneller en dynamischer dan voorheen. Het rendement lijkt ook nog wat hoger geworden. Het ietwat wollige dat het laag had is geheel verdwenen zonder aan warmte te verliezen. Het het laag lijkt ook dieper door te lopen en is beduidend schoner en rustiger. Daarbij is het geluidsbeeld nóg wat groter geworden dan voorheen en is de plaatsing van stemmen en instrumenten vrij in de ruimte nóg beter dan het al was. Van het feit dat de mogelijkheid tot bi wiring verloren is gegaan kan ik geen nadelen ervaren. Misschien is het met mijn grote kabellengte zelfs voordelig dat ik nu effectief een verdubbelde kabeldiameter gebruik. Kortom, ik ben zeer tevreden met het resultaat!

Let wel, bovenstaande ervaringen zijn zonder enige andere aanpassing: ik heb de opstelling niet gewijzigd, nog niks gedaan met demping en ook de nieuwe onderdelen nog niet op de stands gemonteerd. Mijn ervaringen daarmee zal ik op een later moment met je delen.

Voor nu onze hartelijke groeten uit Naaldwijk


Upgrade Adamantes | nieuwe buisjes

Geplaatst op 05/07/2015 om 21:15:030
Door Mart Zilver

Gisterenmiddag mijn ge-upgrade Diapsaon Adamantes speakers opgehaald, eenmaal thuis gekomen gelijk geplaatst en weer aangesloten op mijn Pathos TT versterker, en er op aanraden van Wim nieuwe ECC83 buisjes ingezet van Sovtek (gematched en gemeten door Wim). Ook mijn Unico CDE CD speler heeft een servicebeurt gehad en ook hier zijn dezelfde nieuwe buisje van Sovtek ingezet.

Wim had ook mijn MIT MH 750 biwire speakerkabel omgebouwd naar een single wire versie, vanwege de nieuwe single wire WBT Next Gen aansluiting op de Adamantes. Nog even geluisterd bij Wim naar een paar prachtige Unison Resesarch Max 1 speakers op een Pathos Inpol 2 versterker en Pathos Endorfin CD speler ... klonk fabelachtig mooi !

Vanmorgen rond 11:00 uur de set aangezet, even laten opwarmen en de eerste CD in de lade gelegd ... en luisteren ... In eerste instantie vond ik het tegenvallen, maar na 2 uurtjes geluisterd te hebben kwam het geluid helemaal los en werd de sound voller en grootser dan ooit, meer details zijn duidelijk waarneembaar en ook de ruimtelijkheid nam toe ! Waarschijnlijk moesten de MIT's die een paar weken niet gespeeld hadden en omgebouwd zijn weer even inspelen, alsmede ook de nieuwe buisjes in de Pathos en de Unico CDE. Ben nu de ene na de andere CD aan het luisteren ;-)


Upgrade van diapason micra's

Geplaatst op 26/10/2013 om 15:17:019
Door Xavier uit Woerden

Beste Wim,

De upgrade is zeker geslaagd. Ik kan zeggen dat het euvel welke ik had met het zweverige midden bij bepaalde cd's nu tot de verleden tijd horen. De 20 jaar oude micra's klinken weer als nieuw. Het laag is mooi strak, bij klinisch strak. Zodoende heb ik mijn Rel storm opnieuw moeten inregelen om wat meer kleur te geven aan het geheel.

Verder lijkt het alsof er meer ruimtelijkheid en lucht is ontstaan door de upgrade en daardoor ook meer rust komt bij het beluisteren. Al mat al een geslaagde operatie, bedankt daarvoor.


Diapason Adamantes 3 upgrade

Geplaatst op 21/7/2013 om 16:59:017
Door M. Blok uit Kinderdijk

Ik ben al 13 jaar een trotse eigenaar van een paar Adamantes 3 van Diapason. Toch was ik de laatste tijd niet zo tevreden over het geluid, ik miste vooral de laag weergave. Wim raadde mij een upgrade aan, waarbij de speakers een behandeling kregen en de bekabeling werd gesoldeerd. Dit is nu gebeurt, en ik kon mijn oren niet geloven toen ik de speakers hoorden, beter als nieuw !. Ik kan weer genieten, bedankt Wim.

Documentatie & meer info

home | cookiebeleid & disclaimer | print deze pagina | scroll omhoog