scroll naar boven
X

- Over ons -

Wij zijn importeur van ...

CanEVER Audio • Diapason  • Duende Criatura  • Fletcher Audio  • Living Voice • Lyra • Music Tools  • Nottingham Analogue • Phantom Cable  • Rosso Fiorentino  • Trichord Research  

- Luidsprekers -

Luidsprekermerken (A t/m L)

Luidsprekermerken (M t/m U)

 
 
Home | weergeven > diapason > upgrades

DiapasonUw Adamantes upgraden.

Ik hoop dat u van lezen houdt, want ik wil wat uiteenzetten over een waardevolle upgrade die in feite op elke luidspreker toegepast kan worden die gebouwd is zoals de Adamantes. Zit u goed?

Analogue Audio Products levert luidsprekers van Diapason, Living Voice, Opera, Rosso Fiorentino en Unison Research.

Adamantes II en III luidspreker kunnen nog veel beter

Om te beginnen is voor mij (en gelukkig vele anderen) de Diapason Adamantes een van de mooiste luidsprekers ter wereld. Ik heb het vaak gezegd: zonder de Adamantes (en de versterkers van GRAAF) zou Analogue Audio Products nooit zo groot zijn geworden.

Bij onze eerste show in Veldhoven in 1996 bleven er mensen in de gang staan luisteren. Dit was de eerste kennismaking voor het Nederlandse publiek.

Door toeval (misschien?) ben ik erachter gekomen dat de Adamantes nog beter kan klinken. Aan de ene kant gaat het om het terugdraaien van een langzame achteruitgang in kwaliteit op bepaalde materialen - ik kom daar zo op terug - en aan de andere kant gaat het om kleine verbeteringen die ook in een nieuwe Diapason-luidspreker kunnen worden uitgevoerd.

Adamantes

luidsprekerunit

Hoe ik tot de upgrades kwam

Spreekspoel

SPREEKSPOEL WOOFER

Even een zijstraatje voor het goede begrip: een fabrieksproduct moet nu eenmaal voor een bepaalde prijs worden gemaakt. De concurrentie van de markt vraagt daar om. En zonder die verbeteringen is de luidspreker ook al heel goed.

Direct-drive techniek

Nu meer informatie over de aanpassingen. Om het duidelijk te maken, kan ik beter eerst kort iets uitleggen over de techniek die in de meeste Diapasons is toegepast. Dit heet de direct-drive techniek. Het gaat om een speciaal voor Diapason gemaakte woofer met een dubbele spreekspoel. Hiermee kan geprofiteerd worden van de natuurlijke afval in het hoog, zodat de woofer in een speciaal daarvoor ontworpen luidsprekerkast ongefilterd kan worden aangesloten.

Het resultaat is een bijna perfecte timing met daaraan gekoppeld een comfortabel rendement en bijna een puntbron effect. De ruimtelijkheid is hierdoor fenomenaal. Sommige Diapason-liefhebbers spreken van een douche van geluid.

Effectief bij woofers met een ruim bereik

Bij de Adamantes Limited Edition, de Adamantes III, en ook bij de andere Diapasons behalve bij deAdamantes II, de Astera en de Prelude, is de overgangsfrequentie van woofer naar tweeter relatief hoog. Bij de Adamantes III is dit bv. 4600 Hz. Misschien lijkt je dit niet zo hoog, maar schakel de tweeter van de Adamantes III maar eens uit en je hoort het. Het lijkt wel of er een hogetonenwoofer is gebruikt.

De woofer doet dus veel in het hoog en de tweeter hoeft bijna niets te doen. Daarom is de tweeter van de Adamantes en de Karis ook zo klein. Omdat de woofer bij dit systeem dus zeer belangrijk is, moet de woofer zo goed mogelijk grote en kleine uitslagen vrijwel tegelijk kunnen doen. Hij moet heel gemakkelijk vrij kunnen trillen, aangestuurd en gecontroleerd door de versterker.

Maar ... centrale verwarming, te lage luchtvochtigheid, de kameratmosfeer in het algemeen, zonlicht en zonwarmte hebben negatieve invloed op de soepelheid van het rubber rondom de conus. Dit geldt voor vrijwel elke luidspreker, maar bij de direct drive woofers van Diapason is het effect van de geleidelijke achteruitgang groter omdat zo'n groot deel van het frequentiebereik door de woofer wordt bespeeld.

Het zal u nu duidelijk zijn welke kant ik opgegaan ben.

Het startpunt van alle upgrades

Met een speciale techniek en een door mijzelf ontwikkelde mix van verschillende materialen worden de rolranden van de conussen weer soepel gemaakt. Met een coating wordt ervoor gezorgd dat de verbeteringen in de toekomst behouden blijven.

Inmiddels zijn de upgrades voor Adamantes nog iets verbeterd. De oude upgrades heetten Next Level 1, 2, enz. De nieuwe upgrades heten New Next Level 1, New Next Level 2, enz.

Enkele upgrades kunnen ook worden toegepast in de modellen Micra en Karis. Wil je daar meer over weten, bel of mail dan even.

Voor alle upgrades geldt: je kunt er helaas niet op wachten, daarvoor duurt het proces te lang.

Adamantes luidsprekerupgrade New Next Level 1

New Next Level 1

Bij New Next Level 1 wordt gedaan:

 • Revitaliseren van de woofers door de rolranden van de conussen weer soepel te maken.
 • Aanbrengen van een coating die ervoor zorgt dat de soepelheid in de toekomst behouden blijft.
 • Vervangen van de Diapason kabelschoentjes aan de luidsprekerzijde door hard-op-hard-solderingen.
  De reden daarvoor: op den duur gaan er bij klemverbindingen altijd langzaam hogere overgangsweerstanden ontstaan, waardoor detaillering ongemerkt minder wordt. Omdat de luidsprekers toch al zijn los gemaakt, hef ik dit probleem ook op en omdat er nu gesoldeerd is, komt het ook niet meer terug.

Het resultaat en de kosten

Het effect is verbluffend. Alles waar de Diapason zo goed in is, wordt beter. Transparantie, ruimtelijkheid, vloeiendheid, strakheid en informatie in het laag, oplossend vermogen in het hoog, ze worden allemaal aanzienlijk beter. Omdat de woofer zoveel hoog weergeeft (tot 4600 Hz), wordt ook de hoogweergave beter. De overgang van woofer naar tweeter wordt onopvallend goed. Er ontstaat een betere verfijning van midden en hoog, een betere integratie van hoog, midden en laag, en een sneller en strakker laag.
Deze operatie kost 180 euro en wordt in Nieuwegein gedaan.

Adamantes

diapason aDAMANTES

Adamantes luidsprekerupgrade New Next Level 2

Living Voice Avatar

ADAMANTES I

New Next Level 2

Bij New Next Level 2 wordt gedaan:

 1. Revitaliseren van de woofers inclusief het aanbrengen van de coating zoals beschreven bij New Next Level 1.
 2. Vervangen van de oude interne bedrading door het koperdraad uit de Phantom Gold LS.
 3. Hard-op-hard solderen van de nieuwe interne bedrading aan luidsprekerunits, luidsprekerconnectoren én crossoverfilter.

Het resultaat en de kosten

Het resultaat van deze upgrade is heel erg goed. Alle mooie kenmerken van de luidspreker worden juist versterkt. Door gebruik van het materiaal van de Phantom Cable Gold LS wordt de natuurlijkheid van klank naar een nog hoger niveau getild. New Next Level 2 kost € 440.

Connectoren

Bij het ontwikkelen van het eigen merk Phantom Cable is bij mijn experimenten gebleken dat messing connectoren goed en sterk zijn, maar niet een zo laag mogelijke weerstand hebben. Puur koper en puur zilver zijn op dat punt veel beter en geven een beduidend mooier geluid. Aan Phantom Cable worden vanaf een bepaald prijsniveau uitsluitend connectoren van puur koper bevestigd.

Het Duitse bedrijf WBT heeft luidsprekerconnectoren van puur koper en puur zilver ontwikkeld, die wel sterk genoeg, maar helaas ook kostbaar zijn. Het gunstige effect van deze connectoren is zo groot dat ik een verdere upgrade met dit materiaal zeker de moeite en de kosten waard vind.

Ook Diapason heeft dit punt opgemerkt en haar eigen connectoren verbeterd. Ze zijn wel van messing maar met een relatief hoog kopergehalte. De Diapason connectoren zijn minder kostbaar dan die van WBT.

Adamantes luidsprekerupgrade New Next Level 3

New Next Level 3/D

met Diapason Next Gen connectoren: € 650,00

Nu wordt gedaan:

 1. Revitaliseren van de woofers inclusief het aanbrengen van de coating zoals beschreven bij New Next Level 1.
 2. De in totaal 8 oude Diapason connectoren vervangen door 8 Diapason Next Gen Connectoren, met behoud van biwire-mogelijkheid.
 3. Vervangen van de oude interne bedrading door het koperdraad uit Phantom Gold LS luidsprekerkabel.
 4. Hard-op-hard solderen van de nieuwe interne bedrading aan luidsprekerunits, luidsprekerconnectoren en crossoverfilter.

Het resultaat en de kosten

Het resultaat van deze upgrade is nog iets beter dan van New Next Level 2. Het geluidsbeeld wordt levensecht. Definities van instrumentklanken worden bijna perfect. De dynamiek is bijna onbegrijpelijk voor de relatief kleine luidspreker. De driedimensionaliteit is fenomenaal geworden. Dit toch al sterke punt van Diapason is na de NNL3/D upgrade uniek geworden.

New Next Level 3/W

met WBT Next Gen connectoren: vanaf € 885,00

 1. Revitaliseren van de woofers inclusief het aanbrengen van de coating zoals beschreven bij New Next Level 1.
 2. De in totaal 8 oude Diapason connectoren vervangen door 4 WBT Next Gen Connectoren. De biwire-mogelijkheid komt te vervallen.
 3. De achterplaten van de luidsprekers worden vervangen door WBT-mountingplates.
 4. Vervangen van de oude interne bedrading door het koperdraad uit de Phantom Gold LS.
 5. Hard-op-hard solderen van de nieuwe interne bedrading aan luidsprekerunits, luidsprekerconnectoren en crossoverfilter.

Het resultaat en de kosten

Ten opzichte van NNL3 met Diapason Nxt Gen connectoren worden detaillering en ruimtelijkheid nog weer mooier.

Bij 4 x WBT 708 Cu = € 885,00
Bij 4 x WBT 703 Cu = € 895,00
Bij 4 x WBT 710 Cu = € 985,00

Old Next Level 3

met WBT Next Gen connectoren:  

Deze upgrade is op verzoek ook nog mogelijk: het verschil is dat de bestaande VDH-bekabeling niet wordt vervangen door Phantom Gold LS. Wat doen we dan wel?

 • Revitaliseren van de woofers inclusief het aanbrengen van de coating zoals beschreven bij New Next Level 1.
 • Vervangen van de in totaal 8 oude Diapason connectoren door 4 WBT Next Gen Connectoren, (de biwire mogelijkheid komt te vervallen),
 • Vervangen achterplaten van de luidsprekers door WBT-mountingplates,
 • Hard-op-hard solderen van de nieuwe interne bedrading aan luidsprekerunits,
 • Luidspreker-connectoren en crossoverfilter.

Bij 4 x WBT 708 Cu = € 645,00
Bij 4 x WBT 703 Cu = € 655,00
Bij 4 x WBT 710 Cu = € 745,00

Alleen bedrading vervangen door Phantom Gold is ook mogelijk en kost € 300. Andere upgrades zoals revitaliseren enz. worden dan niet uitgevoerd.

Goed om te weten: NNL upgrades zijn bij Karis en Micra ook mogelijk. De kosten zijn nader op te vragen.

Prijswijzigingen voorbehouden.

Living Voice Avatar

OOK VOOR ANDERE DIAPASON LUIDSPREKERS

Ingezonden ervaring


New Next Level 2021 upgrade voor Diapason Adamantes III

Geplaatst op 10/08/2022 om 17:38:65

Door Peter van den Boogaard

"Ik heb thuisgekomen de luidsprekers direct aangesloten en ben ook hier zeer onder de indruk. Ga het de komende tijd goed op me in laten werken. Ik had zo'n groot verschil niet verwacht. Diep onder de indruk, dus nogmaals dank".


Upgrade "New next level 2" Diapason Adamantes III

Geplaatst op 09/03/2020 om 13:17:58
Door Peter

Na een aantal dagen luisteren kan ik zeggen dat ik zeer gelukkig ben met deze upgrade.
Had wel verbeteringen verwacht, maar niet zo duidelijk en overtuigend.
De ervaring is moeilijk in woorden onder te brengen, maar in een woord schitterend!
Dus zeer gelukkig met de upgrade!

Met vriendelijke groet, Peter


New Next Level 1 upgrade Adamantes III 25th Anniversary

Geplaatst op 8/10/2019 om 13:49:56
Door Rob van der Veer

Hoi Wim,

Van het weekend lekker geluisterd. Jeetje wat een verschil… Meer laag maar wat mij het meeste opvalt is het midden, dat is veel breder. In het geheel klinkt het warmer en blijft zeer zuiver en gedetailleerd. In 1 woord Prachtig.

Ik ben blij dat je het heb uitgevoerd bij mijn luidsprekers J

Dank je

Gr

Naschrift WvK: ECM = Equal Curve Matching, SPC = Solid Pin Contact.


Adamantes III upgrade

Geplaatst op 28/12/2016 om 12:58:42
Door W. Lugtmeijer

Een aantal maanden geleden tijdens hifi show in Leeuwarden raakte ik in gesprek met de heer Wim van Kraanen. Ik vertelde hem over mijn luidspreker de Diapason Adamantes III.
Hij adviseerde mij toen aan om de luidsprekers te laten upgraden naar minstens de next level 1 te kiezen, dit houd in: onder andere het vervangen van de VDH CS12 interne bedrading door de bedrading die wordt gebruikt in de Phantom Gold LS luidsprekerkabel. Dit draad heeft exact dezelfde diameter als de VDH CS12, maar is geen verzilverd koper. Het koper van elke afzonderlijke streng in de Phantom Gold LS bestaat uit 651 draadjes die elk slechts 0,07 mm dun zijn. De kwaliteit van dit koper is de hoogste graad van ‘oxigen free copper (aldus Wim van Kraanen). Zijn advies heb ik op gevolgd en de luidsprekers liet ik upgraden. Na 1 week gewacht te hebben, heb ik de luidsprekers direct aangesloten.
Wat ik hoorde was echt ongelooflijk, wat mooi, subliem!
De plaatsing van stemmen en instrumenten zijn schoner en rustiger geworden, alles is in balans, een genot om weer muziek te horen op een nog hoger kwaliteitsniveau.
Echt aan te raden voor Adamantes bezitters om de luidsprekers te laten upgraden.
Mijn installatie bestaat uit: Unison Research S8, Sacd speler Sony 777ES, interlink The Chord Company Signature, luidsprekerkabel Hidiamond Yellow.


Adamantes III upgrade

Geplaatst op 12/12/2016 om 15:32:41
Door Theo

Na het wegbrengen van mijn Adamantes III voor de upgrade "NNL 3, duurde het een week voordat ik ze weer terug had. Weet je hoelang 1 dag duurt? nou dat dus 7x .

Maar goed, nadat ik ze terug had werd mijn wachten beloond. Een wereld van verschil. Ik heb gelukkig het Bi-wire kunnen behouden. Mijn Adamantes III waren inmiddels al 16 jaar, dus de upgrade kwam echt wel voor mij op het goede moment. De speakers klinken nu nog mooier dan toen ik ze kocht. Het klinkt heel dynamisch. Je hoort zeer veel detail. Het laag is zoveel beter. Veel meer diepte en breedte, dus geluiden die ver aan de linker- en rechterkant te horen zijn. Kortom het is allemaal griezelig echt geworden.

Maar heeft zijn voor en nadelen. Zo ook bij deze, welke overigens geheel POSITIEF uitgelegd dienen te worden. Alle muziek, CD of vinyl, is aan kwaliteit onderhevig. De goede kwaliteit wordt beter, maar de slechte ook. Met andere woorden een goede persing wordt (veel) mooier, maar een slechte persing hoor je ook (veel) beter.
Voor een ieder die nog mocht twijfelen: "Doe dat niet te lang" je doet jezelf te kort.


Upgrade Adamantes III

Geplaatst op 12/08/2016 om 18:36:38
Door Fons Groen

Mede namens Hester nogmaals dank voor de prettige ontvangst en de gelegenheid de Dynamis wat beter te leren kennen. 

Ondertussen heb ik goed kunnen luisteren naar de door jou onder handen genomen Adamantes III. De verbetering is groter dan verwacht, gelukkig zonder dat het karakter is veranderd. De luidsprekers lijken groter geworden en zijn nog sneller en dynamischer dan voorheen. Het rendement lijkt ook nog wat hoger geworden. Het ietwat wollige dat het laag had is geheel verdwenen zonder aan warmte te verliezen. Het het laag lijkt ook dieper door te lopen en is beduidend schoner en rustiger. Daarbij is het geluidsbeeld nóg wat groter geworden dan voorheen en is de plaatsing van stemmen en instrumenten vrij in de ruimte nóg beter dan het al was. Van het feit dat de mogelijkheid tot bi wiring verloren is gegaan kan ik geen nadelen ervaren. Misschien is het met mijn grote kabellengte zelfs voordelig dat ik nu effectief een verdubbelde kabeldiameter gebruik. Kortom, ik ben zeer tevreden met het resultaat!

Let wel, bovenstaande ervaringen zijn zonder enige andere aanpassing: ik heb de opstelling niet gewijzigd, nog niks gedaan met demping en ook de nieuwe onderdelen nog niet op de stands gemonteerd. Mijn ervaringen daarmee zal ik op een later moment met je delen.

Voor nu onze hartelijke groeten uit Naaldwijk


Upgrade Adamantes | nieuwe buisjes

Geplaatst op 05/07/2015 om 21:15:030
Door Mart Zilver

Gisterenmiddag mijn ge-upgrade Diapsaon Adamantes speakers opgehaald, eenmaal thuis gekomen gelijk geplaatst en weer aangesloten op mijn Pathos TT versterker, en er op aanraden van Wim nieuwe ECC83 buisjes ingezet van Sovtek (gematched en gemeten door Wim). Ook mijn Unico CDE CD speler heeft een servicebeurt gehad en ook hier zijn dezelfde nieuwe buisje van Sovtek ingezet.

Wim had ook mijn MIT MH 750 biwire speakerkabel omgebouwd naar een single wire versie, vanwege de nieuwe single wire WBT Next Gen aansluiting op de Adamantes. Nog even geluisterd bij Wim naar een paar prachtige Unison Resesarch Max 1 speakers op een Pathos Inpol 2 versterker en Pathos Endorfin CD speler ... klonk fabelachtig mooi !

Vanmorgen rond 11:00 uur de set aangezet, even laten opwarmen en de eerste CD in de lade gelegd ... en luisteren ... In eerste instantie vond ik het tegenvallen, maar na 2 uurtjes geluisterd te hebben kwam het geluid helemaal los en werd de sound voller en grootser dan ooit, meer details zijn duidelijk waarneembaar en ook de ruimtelijkheid nam toe ! Waarschijnlijk moesten de MIT's die een paar weken niet gespeeld hadden en omgebouwd zijn weer even inspelen, alsmede ook de nieuwe buisjes in de Pathos en de Unico CDE. Ben nu de ene na de andere CD aan het luisteren ;-)


Upgrade van diapason micra's

Geplaatst op 26/10/2013 om 15:17:019
Door Xavier uit Woerden

Beste Wim,

De upgrade is zeker geslaagd. Ik kan zeggen dat het euvel welke ik had met het zweverige midden bij bepaalde cd's nu tot de verleden tijd horen. De 20 jaar oude micra's klinken weer als nieuw. Het laag is mooi strak, bij klinisch strak. Zodoende heb ik mijn Rel storm opnieuw moeten inregelen om wat meer kleur te geven aan het geheel.

Verder lijkt het alsof er meer ruimtelijkheid en lucht is ontstaan door de upgrade en daardoor ook meer rust komt bij het beluisteren. Al mat al een geslaagde operatie, bedankt daarvoor.


Diapason Adamantes 3 upgrade

Geplaatst op 21/7/2013 om 16:59:017
Door M. Blok uit Kinderdijk

Ik ben al 13 jaar een trotse eigenaar van een paar Adamantes 3 van Diapason. Toch was ik de laatste tijd niet zo tevreden over het geluid, ik miste vooral de laag weergave. Wim raadde mij een upgrade aan, waarbij de speakers een behandeling kregen en de bekabeling werd gesoldeerd. Dit is nu gebeurt, en ik kon mijn oren niet geloven toen ik de speakers hoorden, beter als nieuw !. Ik kan weer genieten, bedankt Wim.

Documentatie & meer info

home | cookiebeleid & disclaimer | print deze pagina | scroll omhoog