scroll naar boven
X

- Over ons -

Wij zijn importeur van ...

CanEVER Audio • Diapason  • Duende Criatura  • Fletcher Audio  • Living Voice • Lyra • Music Tools  • Nottingham Analogue • Phantom Cable  • Rosso Fiorentino  • Trichord Research  

- Luidsprekers -

Luidsprekermerken (A t/m L)

Luidsprekermerken (M t/m U)

 
 
Home | versterken > buizenversterkers > GRAAf > GM20 MODIFICATIE

GRAAFDe GM20 van Graaf.

De GM20 is een van de best klinkende versterkers in de prijsklasse. Het apparaat kan vele jaren plezier brengen. De buizen en het apparaat zelf kunnen erg lang meegaan, mits er heel goed voor gezorgd wordt. Dit houdt in dat, als u kennis van zaken heeft, elke GM20 minimaal 1 x per half jaar bijgeregeld moet worden. Uiteraard kunnen wij dat klusje ook van u overnemen: wij meten eerst en regelen dan de eindbuizen bij. Pas na mijn advies kan op een bepaald moment worden overgegaan tot beurten van 1 x per jaar.

Analogue Audio Products levert high-end buizenversterkers van Unison Research.

De prachtige Graaf GM20 - en zijn achilleshiel

Graaf GM20

GRAAF GM20

Waarom is dit onderhoud noodzakelijk? Is de GM20 dan niet zo goed gebouwd?

Het ligt absoluut niet aan de GM20 zelf. Deze is gebouwd als een tank en heeft een uitgekiende schakeling die echt niet anders of beter kan. Het ligt puur aan de buizen. De GM20 gebruikt 4 x de unieke Russische 6C33CB. Dit is een heel steile buis met een lage uitgangsimpedantie. Door die eigenschappen is het mogelijk om met slechts 2 buizen per kanaal een OTL (versterker zonder uitgangstrafo's) te maken, die toch voor de meeste speakers voldoende vermogen kan leveren. Maar door diezelfde eigenschappen, verloopt de 6C33 veel sneller dan "normale" buizen. U als klant merkt daar niets van. Uw versterker blijft gewoon goed klinken.

Door het verlopen en uit elkaar lopen van de eindbuizen van de GM20, gaat de slijtage echter steeds sneller en sneller en zijn de kostbare buizen gauw stuk.

U merkt dit uiteindelijk door brommen van de trafo, door extreem gloeiende buizen, of door flitsen in de buis. En dan is het al te laat. Als u de GM20 niet snel genoeg uitzet, is de kans op defecte speakers en een defecte GM20 heel erg groot. Zet dan ook nooit de GM20 opnieuw aan om het nog eens te proberen! Dit klinkt dramatisch maar vele gebruikers weten dit allemaal al lang omdat ze onze gebruiksaanwijzing goed hebben gelezen. Deze mensen komen trouw langs voor het bijregelen en ze hebben vrijwel nooit een probleem.

Nieuwe eigenaren die een GM20 tweedehands hebben gekocht, krijgen die waarschuwingen vooraf bijna nooit te horen, en spelen argeloos door met steeds heter wordende buizen. Met alle gevolgen van dien. Maar ... ook daar is wat aan te doen: wij hebben een modificatie ontwikkeld.

Modificatie voor de GM20

Om eventuele problemen met een GM20 voor te zijn is er inmiddels belangrijk nieuws. In en op de GM20 kan een systeem gebouwd worden waarmee de bezitter van een GM20 op eenvoudige wijze de afregeling van de eindbuizen zelf kan bijhouden.

Graaf GM20

Bias- en offsetregelaars

Graaf GM20

Binnenzijde linkerkanaal

Het systeem werkt zo goed dat je zelfs bij vervanging van de buizen niet met je apparaat naar de importeur terug hoeft. Voor de kosten van ombouw van de GM20 verwijs ik naar de nieuwe Graaf prijslijst.

Conclusie

De GM20 is een van de best klinkende versterkers die er zijn. Maar zorg er goed voor, want anders wordt het kostbaar. Kom er dus mee langs als u twijfelt. In mindere mate gelden de waarschuwingen ook voor de GM100 en de GM200. De daarin gebruikte buizen zijn minder lastig, maar alle buizen kunnen verlopen en dus ook die in de GM100 en de GM200. Geen risico lopen? Maak een afspraak en laat 'm door ons modificeren.

Graaf GM20

GRAAF GM20

Klankkleur aanpassen

Triode 25Een buizenversterker biedt vele voordelen waar het gaat om de weergave. Een daarvan is dat je met een ander type buis de klankkleur of het karakter van de weergave kunt beïnvloeden. Voorts kunnen we de werking van een buis verbeteren door een behandeling, waardoor de klankkwaliteit verbetert.

Een ander voordeel van een aangepaste of nieuwe buis is dat de de versterker weer als nieuw klinkt. Met een buizenversterker zou je weleens langer kunnen doen dan met een transistorversterker.

Documentatie & meer info

home | cookiebeleid & disclaimer | print deze pagina | scroll omhoog