scroll naar boven
X

- Over ons -

Wij zijn importeur van ...

CanEVER Audio • Diapason  • Duende Criatura  • Fletcher Audio  • Living Voice • Lyra • Music Tools  • Nottingham Analogue • Phantom Cable  • Rosso Fiorentino  • Trichord Research  

- Luidsprekers -

Luidsprekermerken (A t/m L)

Luidsprekermerken (M t/m U)

 
 
Home | afspelen > trichord research > klokmodificaties

Trichord ResearchUpgrades voor cd's.

Ik vertel niets nieuws als ik zeg dat de normen zoals die ten tijde van de introductie van de cd in het zogenoemde RedBook werden vastgelegd, veel te bescheiden blijken te zijn geformuleerd.

Cd-klok Trichord Clock 4

Trichord Research clock 4 upgrade

Als u ook vindt dat uw cd-speler of loopwerk + converter te "hard", te schel of te hoekig klinkt, dan zal de Clock 4 van het Engelse Trichord voor u de oplossing zijn.

Wat is de functie van de klok in de cd-speler? De klok is eigenlijk het hart van de cd-speler. Alle stadia van de reconstructie van de oorspronkelijke muzieksignalen worden geregeld door de cd-klok. Elke onnauwkeurigheid van de klok veroorzaakt een misvormd herstel van het oorspronkelijk muzieksignaal. Helaas is in bijna alle cd-spelers de interne klok ½ tot 5 keer zo onnauwkeurig als destijds door Philips en Sony is afgesproken.

De Trichord-klok is maar liefst 10 x keer zo nauwkeurig als de strengste Philips-Sony-standaard (level 1)! Onnauwkeurige klokken vernietigen de subtiliteit van de oorspronkelijke digitale informatie. Tevens veroorzaakt een niet nauwkeurige klok te veel jitter. Jitter is een van de veroorzakers van het "harde" dus hoekige digitale geluid. De cd-klok vervangen is dus een zinvolle update.

Modificatie voor cd-spelers

De Trichord-modificatie bestaat uit vervanging van de klok en plaatsing van een separate voeding. Door deze voeding wordt de werking van de Trichord-klok niet gestoord door de andere functies van de cd-speler. Het is ook mogelijk alleen de vervanging van de cd-klok uit te (laten) voeren en in een later stadium tot uitbreiding met de "Clock 4 Power Supply" over te gaan. Ook is er nu een NC-voeding voor de Trichord Clocks in te bouwen. Dit is de Never Connected Power Supply, waarmee de netvervuiling tot het absolute minimum beperkt wordt. De NC-psu is wel 2x zo groot als de gewone losse inbouwvoeding voor de klokken. U kunt ervan uitgaan dat de geluidsverbetering van de klok-alleen met de gewone voeding nog een keer bijna verdubbeld wordt. De NC-voeding doet daar nog een flinke schep bovenop.

Trichord Research clock 4Een belangrijk effect van Clock 4 is de vermindering van datajitter. Met een spectrumanalyse is aan te tonen dat na plaatsing van de Clock 4 in een speler, de datajitter vijf keer zo laag wordt. Bij spelers die al laag zitten met hun datajitter, laat Clock 4 een totale verwijdering van de datajitter zien. De geluidsverbeteringen door een lagere jitter zijn groot: vermindering van schelheid en hardheid, verbetering van dynamiek en oplossend vermogen en een betere "soundstage".

Voordelen en eigenschappen van de cd-klok Trichord Clock 4:

  • Toename van de 'sampling'-nauwkeurigheid en jitter reductie
  • Maximale frequentiestabiliteit door discrete spanningsregeling
  • Uitstekende timing en ritmische samenhang
  • Vermindering van hardheid en scherpte in 'het midden'
  • Krachtiger en beter plaatsbare bas, hogere resolutie in midden en hoog
  • Een hogere doorzichtigheid en betere plaatsing van instrumenten en stemmen
  • Groter dynamisch bereik
  • Betere hoorbaarheid van micro-informatie
  • Een open en driedimensionaal geluidsbeeld

Bij aanschaf van de Trichord Clock 4 ontvangt u een inbouwbeschrijving. Deze bevat instructies met voldoende informatie voor de ervaren hobbyist. Schaft de beschrijving voor u onvoldoende duidelijkheid, dan adviseren wij u met klem het inbouwen door ons of door een gekwalificeerde technische dienst te laten uitvoeren. Bij bestelling van de Clock 4 dient u altijd merk en typenummer van uw cd-speler aan ons door te geven. Wij kunnen dan vooraf onderzoeken of de modificatie voor uw speler mogelijk is.

Lees verder ...

Cd-klok Trichord Clock 2

Sinds enige tijd maakt Trichord opnieuw een oudere versie van de Clock: de Clock 2. Dit is bedoeld als een voordelig alternatief voor Clock 4. De Clock 2 is wel vernieuwd en heeft daarom de toevoeging Generation 2 gekregen.

Een aantal verbeteringen in de Clock 4 is ook toegepast in de Clock 2. Bij ons (e-mail) kunt u navragen of Clock 2 ook voor uw speler mogelijk is.

 

Trichord Clock 2

CLOCK 2 

Trichord NC-voeding voor clock-inbouw

Trichord Dino MKii

never connected

Cd-klokken zijn erg gevoelig voor 'vervuilde' stroom. Nu geldt dat weliswaaar voor heel veel audio-apparatuur, maar jitterwaarden kunnen negatief worden beïnvloed door weat er voa de stroomkabel in het systeem gebracht wordt.

De gedachte achter de Never Connected is de klok, die immers weinig stroom nodig heeft, te voeden met een accuutje. De elektronica eromheen zorgt dat de vervuiling de werking van de klok niet meer kan verstoren.

Een mooiere voeding voor uw Trichord Clock is niet mogelijk. Past niet in elke speler/loopwerk.

Ingezonden ervaring


Trichord 4 klok met never connected PSU

Geplaatst op 15/11/2017 om 12:36:46
Door Marcel

Een tijd geleden was ik 1 van de gelukkigen die bij Wim een goddelijk samengestelde set mocht beluisteren waarbij een gemodificeerde cd speler was voorzien van een mooie Trichord klok. Spelend via de A100Titan en weergegeven op de Opera Grand Callas. Dit beeld heb ik niet uit mijn hoofd kunnen zetten en nog steeds niet.

Langzaam werkend naar dit niveau had ik mijn volgende stap gepland;

Mijn toch al goede Lector buizendac is nu door Wim ge-upgradet met de Trichord 4 klok met never connected psu. Na ca 300 uur inspelen is het tijd voor een reactie.

Luisterend naar Allan Taylor met het album live in Belgium valt de onvoorstelbare rust en defenitie op in de opname. De Articulatie is geweldig.
Iedere gitaar aanslag word nu ook haarscherp en met veel natuurlijkheid weergegeven. Zijn stem is gedoseerd en de gemoedstoestand is te voelen.

De interactie van het publiek aan het begin van sommige nummers is ook super gedefinieerd te volgen. Voorheen zonder de upgrade was het geluidsbeeld nog wel eens onrustig (een beetje smog).

Nu met veel andere opnames is er pin-pointing en veel zwart tussen instrumenten en zangers. Er heerst een serene rust met een enorme vanzelfsprekenheid, natuurlijkheid en helderheid in het nummer van Patricia Barbers romanesque. De betrokkenheid waarmee het gitaarspel een solo moment krijgt bezorgd mij kippenvel en tevredenheid. Ik heb echt het gevoel aanwezig te zijn. Het beeld is breed en de plaatsing is ook echt heel exact en ik denk op ware grootte. Al was ik er niet zelf bij.

Ik vind dit mijn grootste upgrade tot nu toe. Ik heb al meerdere upgrades in de Lector gedaan met o.a. signaaldraad, fuse en NOS buizen van Wim, maar deze heeft de meeste impact.

De timing van het muzieksignaal is naar mijn idee 1 van de belangrijkste zaken in de muziek installatie.

Wim bedankt weer.

Op naar het volgende!

Marcel


Trichord Clock upgrade

Geplaatst op 11/10/2015 om 12:19:031
Door Luc Brusselmans

Een oude (17 jaar is behoorlijk respectabel) TEAC VRDS 25, net een beetje nagezien bij TEAC en daar dan door Wim van Analogue Audio Products de Trichord Clock en voeding laten in monteren...

Het is nu als het ware een nieuw toestel. Meer focus in de stemmen, een mooier en strakker laag met net dat ietsje meer definitie en een hoog dat iets natuurlijker afrond. Over de soliede plaatsing van de instrumenten en de stemmen dan nog maar te zwijgen. Voor een relatief kleine investering heb je als het ware een nieuwe cd-speler van een hoogstaande kwaliteit. Ik hoop echt dat ie nu nog een flink aantal jaren mag meegaan.

Bedankt voor het advies en de vlotte installatie Wim


Trichord upgrade

Geplaatst op 15/6/2012 om 11:18:010
Door Wim uit Est

Eigenlijk was ik het helemaal niet van plan om mijn Musical Fidelity kW25 dac + transport te laten upgraden. MF vond immers dat ze de beste dac/transport-combi onder de 10.000 euro in de markt gezet hadden. Waarom dan toch aangepast? De 'schuld' daarvan ligt bij MF zelf: de fabriek kondigde in 2010 een upgrade aan voor de dac, ondermeer omvattende een nieuwe klok. Tsja, als ze zelf vinden dat er een verbetering mogelijk is wil ik wel precies weten wat dat dan inhoudt. 600 pond, moet je ‘m wel halen en brengen of de transportkosten zelf betalen. Hmm.

Toen de zaak toch maar met Wim van Kraanen opgenomen. ‘Voor het upgraden van de klok heb ik de beste optie in huis, de Trichord 4. En ik ken de MF niet, maar daar kom ik wel uit.’ Kosten voor de 2 klokken (want dubbel mono)? Nog niet de helft van wat ik bij MF kwijt zou zijn. Nou, dan maar doen, he?

Na even inspelen stelde ik verbeteringen vast in de diepte, de detaillering en het 3d. En dat proces ging door tot ik op een bepaald moment met open mond zat te luisteren naar cd’s die ik heel goed ken en vaststelde dat het verschil met mijn standaard MF’s echt groot geworden was, zowel in de hoogte (transparantie, losheid – bekkens van jazztrio’s, je hoort de kleuring van het metaal) als de diepte (stevig en vol met behoud van toon). Op het fundament van de elektrische bas van Patricia Barber’s combo kun je bijvoorbeeld een huis bouwen, heien niet nodig. Je kunt aanwijzen waar de leden van een jazzcombo staan, je hoort dat een zangeres haar hoofd niet helemaal stil houdt voor de microfoon; bij kamermuziek hoor je de instrumenten individueel en bovenal, de emotie wordt overgebracht.

Dit is niet zo maar een tweak, dit is een upgrade van het systeem, elke euro waard, en dus ook van harte aanbevolen voor cd-spelers die al een aardig prijskaartje hadden☺.

Documentatie & meer info

home | cookiebeleid & disclaimer | print deze pagina | scroll omhoog