scroll naar boven
X

- Over ons -

Wij zijn importeur van ...

CanEVER Audio • Diapason  • Duende Criatura  • Fletcher Audio  • Living Voice • Lyra • Music Tools  • Nottingham Analogue • Phantom Cable  • Rosso Fiorentino  • Trichord Research  

- Luidsprekers -

Luidsprekermerken (A t/m L)

Luidsprekermerken (M t/m U)

 
 
Home | audioaccessoires > stroomvoorziening > haandrikman audio systems

Haandrikman logoNetfilters van Haan­drikman.

Op zoek naar een apparaat dat in staat zou zijn om aan de sterk toegenomen netvervuiling het hoofd te bieden, vond ik een apparaat dat is gebaseerd op een scheidingstrafo. De belangrijkste randvoorwaarde: de dynamiek mag niet worden beperkt.

Zoektocht naar het oplossen van lichtnetvervuiling

Vanaf het begin van ons bedrijf heb ik apparatuur gebruikt om de kwaliteit van het lichtnet te verbeteren. Meestal waren dit netfilters en soms ook scheidingstrafo's.

Inmiddels zijn we ruim 25 jaar verder en de lichtnetvervuiling is enorm toegenomen. Netfilters die eerst afdoende resultaat gaven, verbeterden nog wel de geluidskwaliteit maar niet meer zo compleet als in het verleden. Daarom ging ik op zoek naar een apparaat dat in staat zou zijn om aan de sterk toegenomen vervuiling het hoofd te bieden.

Door mijn ervaringen wist ik dat een apparaat dat is gebaseerd op een scheidingstrafo de meeste kansen zou bieden. Maar de belangrijkste randvoorwaarde was: het apparaat zou de dynamiek niet mogen beperken. De scheidingstrafo zou dus groot moeten zijn, maar geruisloos te werk moeten gaan.

Mijn zoektocht leidde me uiteindelijk naar Ronald Haandrikman. Een kennis had mij gebeld met de vraag of ik een oplossing zou weten voor zijn probleem, namelijk dat vrijwel elke dag op een bepaalde tijd de geluidskwaliteit van zijn topinstallatie geheel instortte. Ik vertelde hem dat misschien een forse scheidingstrafo iets voor hem zou kunnen betekenen. Het was deze persoon die het internet is gaan afspeuren en het bedrijf van Ronald Haandrikman had gevonden.

Bovenaanzicht Sygnus X1

Achteraanzicht Sygnus X-1

Oorsprong in de medische industrie

Bovenaanzicht Sygnus X1

Achteraanzicht Sygnus X-1

Haandrikman is actief in de medische industrie en produceert onder andere scheidingstrafo's voor ziekenhuizen. De normen en de eisen voor dit soort apparatuur liggen extreem hoog.

De vraag naar het toepassen van een medische scheidingstrafo in een audio-installatie wekte Ronalds interesse. Vooral omdat hij een audioliefhebber is en een verleden heeft met het ontwikkelen van audiocomponenten. Om de mogelijkheden te onderzoeken heeft hij een medische scheidingstransformator geschikt gemaakt voor toepassing in een audiosysteem en deze een week lang beschikbaar gesteld om te proberen in de genoemde topinstallatie.

Aan het begin van die week belde de kennis me al op om enthousiast te vertellen dat hij een grote verbetering had gemerkt. Na die week mocht ik na contact met Ronald het apparaat even lenen. Ik sloot het aan en was direct enthousiast. Eindelijk kreeg ik weer een glimpje te horen van de geluidskwaliteit die ik van 10 – 15 jaar geleden gewend was.

Ik belde Ronald op om mijn enthousiasme kenbaar te maken. Hij legde mij uit dat zijn testapparaat nog maar het begin was en dat hij een aantal alternatieve schakelingen aan het bedenken was. Daarmee zou waarschijnlijk de toegenomen lichtnetvervuiling nog verder tenietgedaan kunnen worden. Ik bood Ronald direct aan om zijn ideeën in mijn luisterruimte uit te proberen. Stap voor stap heb ik het toch al niet beroerde niveau van een van mijn referentiesets horen opschalen. (opgebouwd rond de ZeroUno dac).

Meestal één keer per week kwam Ronald met slimme aanpassingen, die we dan samen gingen beoordelen. Daarmee is naar mijn smaak uiteindelijk een nieuwe standaard gebouwd.

Het nieuwe product is nu gereed en staat dagelijks geruisloos in de luisterruimte van ons bedrijf zijn purificerende werk te doen. Wat een genot om met de Haandrikman Sygnus X-1 eindelijk weer zeker te zijn van schone stroom.

Self-fulfilling prophecy?

Misschien kent u als hifi- en muziekliefhebber wel het verschijnsel van de self-fulfilling prophecy. Daarmee bedoel ik dat er een enthousiasme is ontstaan voor een nieuwe aanwinst in de set, maar dat na verloop van tijd een terugdraaien naar de oude situatie laat horen dat die eigenlijk ook wel oké was.

Daarom heb ik dit terugdraaien maar eens gedaan: ik heb de set na enkele weken draaien via de Sygnus X-1 weer aangesloten op een voor zijn geld prima lichtnetfilter van Essential Audio Tools (hierna EAT) en zocht twee muziekstukken uit.

Ik begon met The Days Go By, gecomponeerd door Max Richter. Deze muziek beluisterde ik eerst met de EAT. Met dit muziekstuk wilde ik de weergave vooral beoordelen op de gebieden strijkersklank, plaatsing en diepte. De track gestart, en wat hoorde ik? Klonk het nu misschien wat slapper? Het beeld kwam me wat smaller over en de instrumenten leken in één lijn voor me te staan (zoals bij een concert van The Eagles). Later in het stuk werd de vioolsolo wat scherp en helemaal aan het eind gaan de strijkers aanzwellen en dat klonk niet zo lekker schoon als ik inmiddels wel gewend was.

A/B vergelijking

Wat ik nu schrijf klinkt nogal absoluut en misschien alsof de EAT het niet goed deed. Dat was niet zo. Het klonk best goed en beter dan zonder lichtnetfilter, maar ik kreeg sterk de indruk dat het eerst met de Sygnus wel veel mooier was. Daarom snel de Sygnus aangesloten en ingeschakeld. Zelfde muziekstuk opgestart en direct al was het aangenamer en voelde ik me meer betrokken. Er werd meer samen gespeeld. Menselijker. Er was meer drive, veel duidelijkere plaatsing en diepte in het beeld. De scherpte van de viool werd omgezet in definitie van klank. Het laag werd voller en met meer druk. Heel mooi! Met de Sygnus X-1 bleef het muziekstuk spannend en luisterde ik met een grote betrokkenheid. En dat terwijl ik dit stuk al zo vaak gespeeld had.

Het tweede muziekstuk dat ik voor de vergelijking had uitgezocht was van de cd Queer Street van Bobo Stensen. Ik koos het titelnummer Queer Street. Aandachtspunten waren vooral: basweergave, ruimtelijkheid en dynamiek. Eerst maar weer luisteren met de EAT. Opnieuw kwam bij het luisteren direct de gedachte bij me op: "Dit is toch gewoon goed? Wat wil ik eigenlijk nog meer?". Maar gaandeweg kreeg ik toch de indruk dat het misschien wat slapjes klonk. Plotselinge piano aanslagen deden iets te veel pijn aan de oren. De diepte van het beeld was OK, maar misschien werd die toch een beetje vaag weergegeven. De ruimte waarin het zich afspeelde werd wat smal afgebeeld. Percussie leek wat gruizig te klinken. Na Queer Street kwam er een volgende track, Triple Play, die direct zo interessant klonk, dat ik de muziek liet doorlopen. Het begon met een gestreken akoestische bas, die erg goed was opgenomen. De bas klonk wel erg mooi aanwezig, maar zou misschien iets meer gestoken in de ruimte mogen staan. De EAT werd losgekoppeld van het lichtnet (doe dat altijd als je netconditioners vergelijkt) en de Sygnus X-1 werd aangesloten op lichtnet en set. Ik was erg benieuwd naar de weergave van de piano. Zou die ook een beetje pijn doen?

De piano kwam en het was heel duidelijk dat de indringendheid was veranderd in harmonie en definitie. En tegelijkertijd klonk de piano ook iets krachtiger. De gruizigheid van de percussie was beduidend minder en de bas klonk dieper in het laag. In de volgende track hoorde ik nu duidelijk dat er twee snaren tegelijk werden gestreken. De ruimte klonk minder begrensd en het uitsterven van klanken in de ruimte klonk langer door. Het geheel klonk dynamischer en het was meer een weergave van samenspel van mensen in plaats van het luisteren naar enkele instrumenten.

Conclusie

De Haandrikman Sygnus X-1 heeft me overtuigd. Het is ontworpen en gebouwd door iemand met veel ervaring, een gedegen kennis en een duidelijke visie op wat er allemaal belangrijk is voor een goed klinkend hifi-systeem. Elk met zorg uitgekozen apparaat in de keten gaat met de Sygnus X-1 klinken zoals de maker het bedoeld heeft.

Bovenaanzicht Sygnus X1

interieur Sygnus X-1

Haandrikman Audio Systems

Bovenaanzicht Sygnus X1

Bovenaanzicht Sygnus X-1

Haandrikman Audio Systems is een nieuwe speler op de markt. Vanuit zijn interesse in high-end audiosystemen heeft Ronald Haandrikman tientallen jaren ervaring in het samenstellen en optimaliseren van audiosystemen. Met zijn achtergrond in de elektrotechniek heeft hij onder andere diverse voorversterkers en klasse A en AB eindversterkers ontwikkeld.

Inspelend op een marktvraag naar het gebruik van scheidingstransformatoren als netfilter voor high-end audiosystemen, heeft hij de Sygnus X-1 ontwikkeld.

Tijdens de eerste tests bleek deze power processor een enorme meerwaarde te hebben voor audiosystemen. Dit, in combinatie met de unieke functionaliteit van dit systeem, heeft geleid tot toetreding tot de high-end audiomarkt in 2022.

De noodzaak van filtering

Veel audioliefhebbers die een high-end audiosysteem bezitten, zijn doorlopend op zoek naar manieren om de geluidskwaliteit te verbeteren. Deze zoektocht omvat bijvoorbeeld het experimenteren met andere kabels, voetjes of audio componenten. Vaak wordt er onvoldoende aandacht besteed aan de invloed van vervuiling op het lichtnet en de aarde, terwijl hier juist veel winst te behalen is.

Vervuiling op het lichtnet en de veiligheidsaarde manifesteert zich bijna nooit op voor de hand liggende manieren, zoals brom of ander hoorbaar geluid, maar verbergt zich op de achtergrond. Dit resulteert bijvoorbeeld in waas, te veel scherpte, beperking van dynamiek, verlies van muzikale details of vermindering van ruimtelijkheid. Meestal is het een combinatie van deze ongewenste effecten. Het is een bekende uitspraak dat "een audiosysteem zo goed is als zijn voeding". Dit komt omdat de voeding onderdeel is van de elektrische onderdelen die de audio genereren en versterken.

Maar je kunt ook stellen dat een audiosysteem zo goed is als de kwaliteit van de netspanning, want het lichtnet is eveneens onderdeel van de stroomvoorziening. Aangezien de vervuiling op het lichtnet alsmaar toeneemt door de wildgroei aan (slechte) elektrische apparaten, zoals led-verlichting en smartphone-opladers, is het logisch om te kijken wat er lokaal kan worden gedaan om de stroomkwaliteit voor je audiosysteem te verbeteren. Het installeren van een goede lijnconditioner en het gebruik van een eigen aarding zal bijna altijd een audiosysteem nieuw leven inblazen.

Denk je dat je geen probleem hebt? Waarschijnlijk wel, maar pas als je het probleem hebt opgelost, hoor je wat je hebt gemist.

Vervuiling op het lichtnet

In West-Europa wordt de meeste elektriciteit opgewekt in elektriciteitscentrales. Deze energie wordt eerst omgezet in een hoge spanning om het vermogensverlies tijdens transport over lange afstanden te verminderen. Met behulp van transformatoren wordt deze spanning in een aantal stappen omgezet naar de 230VAC die via de wandcontactdozen wordt gebruikt. Als gevolg van deze architectuur kan de vervuiling van elke gebruiker invloed hebben op jouw audiosysteem. De lokale vervuilers in de wijk, de straat en in de eigen woning zullen hieraan echter de grootste bijdrage leveren.

Differential en Common Mode

Het 230VAC stopcontact bevat drie geleiders: fase, nul en veiligheidsaarde. De fase- en nul-geleider leveren de benodigde energie aan het aangesloten apparaat. De veiligheidsaarde is in eerste instantie bedoeld als aanraakveiligheid en voorkomt dat je bij aanraking van een defect apparaat een elektrische schok kan krijgen. Daarnaast wordt de veiligheidsaarde soms ook in de apparaten gebruikt als afscherming of beveiliging.

In een audiosysteem wordt de veiligheidsaarde ook als referentie gebruikt. Over het algemeen wordt de veiligheidsaarde door de energieleverancier als afzonderlijke geleider in de meterkast aangesloten. De bron voor de veiligheidsaarde is in dat geval een aardpen in het transformatorstation waarin de spanning wordt omgezet naar de 230VAC voor distributie naar de eindgebruikers. Dit is ook het punt waarop de nul-geleider en de veiligheidsaarde aan elkaar worden verbonden.

In een audiosysteem wordt een groot deel van de vervuiling op de fase en nul gefilterd door de voedingen in je apparatuur via gelijkrichters en condensatoren, maar er blijft genoeg over om de geluidskwaliteit nadelig te beïnvloeden.

Soorten vervuiling

In de basis kunnen alle soorten vervuiling worden teruggebracht tot twee soorten:

  • Vervuiling over fase en nul, met gelijke amplitude maar in tegengestelde fase. Dus ten opzichte van de veiligheidsaarde heft dit zichzelf op. Dit wordt Differential Mode vervuiling genoemd.
  • Vervuiling op zowel de fase en nul, gelijk in fase en amplitude, ten opzichte van de veiligheidsaarde. Dit wordt Common Mode vervuiling genoemd.

Van deze twee heeft de Differential Mode vervuiling de minste invloed op de geluidkwaliteit. Net als de 230VAC bevindt deze vervuiling zich tussen fase en nul en zijn in tegenfase met elkaar. Voedingen in een audiosysteem zijn gemaakt om dit om te zetten naar een bruikbare schone gelijkspanning.

De Common Mode vervuiling vormt voor audiosystemen vaak het grootste probleem. Dat komt doordat een groot deel van deze vervuiling (onder ander via netfilters in de audioapparatuur) naar de veiligheidsaarde wordt afgevoerd. Hierdoor resulteert deze vervuiling in een stroom door de veiligheidsaarde, die als gevolg van de impedantie van de veiligheidsaarde, wordt omgezet naar een spanning op de aarde van de audio apparatuur. Het gevolg hiervan is dat de ruisvloer wordt verhoogd, waardoor waardevolle details in de muziek verloren gaan.

Sygnus X1 netfilter

Achterzijde Sygnus X-1 met aansluitpunten

Haandrikman Sygnus X-1

Opera Grand Callas

Power grid

De Sygnus X-1 is een 1000VA power-processor en distributie-eenheid die zorgt voor een schone aarde en schone stroomvoorziening. Zowel de vervuiling op het lichtnet als ook de vervuiling veroorzaakt door de afzonderlijke audiocomponenten worden verminderd.

Het systeem beschikt over 8 uitgangen en 4 aardeaansluitingen en vormt zowel de centrale stroomvoorziening als de centrale aarding van het aangesloten high end audiosysteem.

De belangrijkste features zijn:

Galvanische scheiding

Het systeem biedt galvanisch gescheiden stroomuitgangen, wat inhoudt dat de 230VAC uitgangen geïsoleerd zijn van het lichtnet. Dit elimineert de meeste Common Mode vervuiling, wat een belangrijke bijdrage levert aan een stabiele aarde als referentie voor uw audiosysteem.

Gebalanceerde uitgangen

De 230VAC uitgangen bevatten twee fasen van elk 115VAC ten opzichte van de aarde. Dit zorgt ervoor dat de Differential Mode vervuiling wordt uitgebalanceerd ten opzichte van de aarde. Als gevolg hiervan zal de Differential Mode vervuiling veel minder stroom naar de aarde afvoeren, wat resulteert in een schonere aarde voor uw audiosysteem.

Separate audio-aarde

Het verminderen van de Common Mode en Differential Mode vervuiling, zoals hierboven beschreven, is essentieel voor het creëren van een stabiele aarde als referentie voor een audiosysteem. Om de aarde nog schoner te maken, biedt de Sygnus X-1 de mogelijkheid om het audiosysteem te ontkoppelen van de veiligheidsaarde die via het lichtnet wordt aangeleverd en gebruik te maken van een lokaal aangelegde systeemaarde. Het beste resultaat wordt verkregen met een speciaal voor de audio-apparatuur geslagen aardpen in de tuin. Als bron voor deze systeemaarde kan echter ook gebruik gemaakt worden van de veiligheidsaarde die via een ander stopcontact beschikbaar is, of rechtstreeks met de aarde in de meterkast. Ondanks dat dit feitelijk dezelfde aarde is, levert dit toch een enorme wist.

Filters

Om het systeem naar wens te kunnen afstellen, zijn filters opgenomen in zowel de ingang- als uitgangscircuits. Deze filters kunnen worden ingesteld wanneer het systeem is ingeschakeld, wat de unieke mogelijkheid biedt om direct het effect van een wijziging in de filterinstellingen te horen.

Veiligheidsvoorzieningen

Het systeem is voorzien van standaard veiligheidsvoorzieningen, zoals een thermische beveiliging tegen overbelasting en een zekering aan de ingang. Bovendien bewaakt het geïntegreerde besturingssysteem constant de aardlekstroom en de spanning tussen de veiligheidsaarde en de separate audio-aarde. Wanneer een veiligheidsdrempel wordt overschreden, wordt het systeem uitgeschakeld.

Behuizing

Om een goede afscherming van de -door de Sygnus X-1 opgewekte- elektromagnetische velden te realiseren, is ervoor gekozen de behuizing te vervaardigen uit 3mm dik staal. Hierdoor worden ook elektromagnetische velden met een lage frequentie redelijk gedempt.

Het gewicht van de kast is ongeveer 20kg en het totale gewicht is zelfs 43kg. De verkoopprijs van de Haandrikman Audio Systems Sygnus X-1 is € 5995.

Luisterervaringen

De luisterervaringen leren dat de Haandrikman Sygnus X-1 een significante bijdrage levert aan het verbeteren van de geluidskwaliteit. Afhankelijk van de aangesloten audio apparatuur, wordt het geluidsbeeld op meerdere fronten verbeterd:

  • Een betere definitie
  • Grotere stereoruimte
  • Meer hoorbare details
  • Betere controle in het laag

Alles bij elkaar zorgt de Sygnus X-1 voor meer luisterplezier!

 

Sygnus X1 netfilter

Sygnus X-1 netfilter

Documentatie & meer info

home | cookiebeleid & disclaimer | print deze pagina | scroll omhoog