scroll naar boven
X

- Over ons -

Wij zijn importeur van ...

CanEVER Audio • Diapason  • Duende Criatura  • Fletcher Audio  • Living Voice • Lyra • Music Tools  • Nottingham Analogue • Phantom Cable  • Rosso Fiorentino  • Trichord Research  

- Luidsprekers -

Luidsprekermerken (A t/m L)

Luidsprekermerken (M t/m U)

 
 
Home | draaitafel kieZen

Waaraan een draaitafel moet voldoen.

Hieronder vraag ik uw geduldige aandacht voor veel leesvoer. Dit is onontbeerlijk om de achtergronden van het merk Nottingham Analogue te leren kennen. Maar uiteindelijk: "the proof of the pudding is in the eating". Maak dus een afspraak en kom eens luisteren om te ervaren hoe analoge weergave van muziek kan klinken.

Analogue Audio Products levert draaitafels van Fletcher Audio en Nottingham Analogue.

Het is de muziek die voorop hoort te staan

Waarom vinden vele muziekliefhebbers de elpee nog steeds beter klinken dan de cd? Cd moet toch gewoon beter zijn: minder vervorming, geen zweving, geen ruis. Ook wij vinden de analoge bron, mits in een goede installatie, natuurlijker klinken dan de cd. Zelfs ruimtelijker en dynamischer. Hoe komt dit nu?

Het antwoord ligt volgens ons in twee dingen: de cd zelf en de omzettingen. Als blijkt dat een cd door de zijkant groen te stiften of met een matje erop en na het de-magnetiseren al beter gaat klinken, geeft dit eigenlijk al aan dat het medium cd zelf nog steeds niet in orde is.

En bij het omzetten van analoog naar digitaal en weer terugzetten van digitaal naar analoog, samen met de leesfouten vanaf de cd, gaat er blijkbaar meer goeds verloren dan bij het productieproces van de elpee en het aftasten door de naald. Vele muziekliefhebbers blijven daarom naast cd's ook elpees trouw gebruiken. Er zijn zelfs mensen die weer op elpee overstappen!

Alle informatie ligt besloten in de plaatgroef

De sinus van het muzieksignaal zit eigenlijk al direct opgeborgen in de plaatgroef. Door ongewenste resonanties kan er bij analoog ook het een en ander fout gaan. Tom Fletcher, aanvankelijk het genie achter Nottingham Analogue Studio (NAS) en nu onder de bedrijfsnaam Fletcher Audio op eigen benen staand, heeft er zijn levenswerk van gemaakt om alle bedreigingen van ongewenste resonanties tegen te gaan. Uw en onze oren kunnen beoordelen of dat is gelukt.

Persoonlijk vind ik ook wel dat we de cd niet moeten afzweren. Er is veel leuke muziek te verkrijgen die niet op elpee staat. Ook cd is leuk voor de muziekliefhebber. Maar als je echt wilt genieten ...

Interspace Junior

naald in groef

Waarom is een viool van hout?

Wellicht het moeilijkste in audioland is het maken van een goede luidspreker en een goede draaitafel. De vele zelfbouwers (ja ook van draaitafels) weten dit. Voor vele aspecten heeft de moeilijkheidsgraad te maken met ongewenste resonanties. Een veel gekozen oplossing is: maak het zwaar.

Een zware constructie maakt het geluid zwaar

Bij Diapason (luidsprekers) en bij Nottingham Analogue Studio (NAS) weet men echter dat je dan ook een zwaar geluid krijgt. Terwijl muziek juist luchtig is. Een akoestische basgitaar is ook niet gemaakt van verzwaard hout, maar juist licht en stijf. Ooit wel eens een metalen of plexiglas viool gehoord? Daarom maakt NAS de draaitafels van hout. Dit heeft te maken met resonantiegedrag.

Volgens Tom Fletcher is plexiglas een te traag materiaal voor snelle afvoer van ongewenste resonanties. 

Bij NAS zijn de draaischijven wel redelijk zwaar, met een ander doel, om een hoge inertie te krijgen en daardoor zo constant mogelijk te draaien. Ze zijn gemaakt van aluminium, dat snel resonanties afvoert. Aan de buitenzijde zijn de draaischijven gedempt met rubber ringen die tevens dienen om grip te krijgen op de draaischijf.

Hoe kies je nou een mooie draaitafel?

Veel draaitafels worden tegenwoordig met de ogen gekocht. Eerst luisteren en daarna kijken zou beter zijn. Een menselijke eigenschap is juist: eerst kijken.

Gelukkig zijn de NAS draaitafels kunstwerken die na jaren eigendom nog steeds als erg mooi worden ervaren. Zijn alle andere draaitafels dan slecht? Of zijn ze altijd minder goed dan een Nottingham? Nee, dat zou te ver gaan. Het is ook een kwestie van smaak, maar dan wel uw smaak. De smaak van een ander, of van een recensent, of die van mij doet er eigenlijk niet toe. Het is dus belangrijk om eerst goed naar verschillende draaitafels van verschillende merken te luisteren.

Maar pas op, want een draaitafel verleidt je. Een draaitafel speelt al gauw veel lekkerder dan een cd-speler. Waarschijnlijk merkt u hetzelfde als wij: een Nottingham heeft nog meer ziel (soul) en diepgang. Het is iets ondefinieerbaar goeds. Het heeft gedeeltelijk te maken met ritme, een swing met een lekkere bas erbij. Verder een groot en zwart geluidsbeeld. Ook veel contrast in het beeld. En genoeg "slam".

Ace Spacedeck

HYPER SPACE

Trouwe gebruikers

Onze ervaring is juist: mensen met een Nottingham draaitafel veranderen niet meer. Zo tevreden zijn ze. Zelfs als ze de goedkoopste Interspace hebben, kopen ze vaak geen duurdere NAS draaitafel. Ook de Interspace heeft vele eigenschappen van de duurste NAS draaitafel meegekregen. Eigenlijk klinken alle Nottinghams hetzelfde. Alleen de duurdere klinken nog mooier, meer "af", en je kunt er langer naar luisteren zonder moe te worden.

Wereldtop

Nottingham Analogue is inmiddels een legendarisch merk te noemen. In elke prijsklasse behoren de Nottingham draaitafels tot de top van de wereldmarkt. Bekende topdraaitafels van Nottingham zijn de Anna Log en de daarvan afgeleide Dais.

Sinds kort is Deco een toegevoegde factor. De Deco is, zoals een recensent na het horen van deze draaitafel opmerkte: "een draaitafel uit een andere wereld". Het is niet in woorden te vatten wat deze machine uit de plaatgroef tevoorschijn kan toveren.

Zeer veel van de techniek van Nottingham Analogue is terug te vinden in de draaitafels van Fletcher Audio. Dat is niet zo vreemd, want Tom Fletcher was de grote man achter de innovaties van Nottingham Analogue. Hij besloot in 2010 voor zichzelf te beginnen en kreeg al bij de introductie van zijn eerste draaitafels, de Omega 1 en Omega 3, laaiende recensies.

Resonanties

Bij het correct en niet kleurend aftasten van de plaatgroef draait alles om het vermijden van ongewenste resonanties. Veelal wordt dit geprobeerd door gebruik te maken van een zwevend subchassis. Bij Nottingham doet men dit juist niet. Een zwevend subchassis, hoe geniaal ook bedacht, geeft juist heel snel ongewenste resonanties. Immers, de naald mag alleen de beweging van de groef maken.

Als de tafel door het trillen van de lucht (muziek doet de lucht trillen, anders horen we niets) zelf enigszins gaat bewegen, ontstaat er een tegengestelde beweging aan die van de naald. Dit geeft onrust. De veren van een zwevend subchassis moeten daarom regelmatig worden bijgesteld (wel één maal per maand). Doet met dit niet of kan men dit niet, dan geniet men niet optimaal.

Bij NAS staat de draaitafel als een huis en de muziek dus ook. Een stevig standpunt geeft duidelijk meer rust en fundament. Door het samen toepassen van verschillende soorten materialen worden ongewenste resonanties verdeeld en afgevoerd.

Een zetje voor het goede doel

Een ander aspect is de constante draaiing van de schijf, en het doorklinken van motorresonanties. Als geen ander heeft Nottingham Analogue dit punt aangepakt. De combinaties van een zware draaischijf en een zo licht mogelijk werkende motor heeft ertoe geleid dat de schijf bijna als vanzelf draait. De rust en ruimte die dat geven, zijn ongekend. Als tegenprestatie moet de gebruiker zijn draaischijf bij het begin een zetje geven. Al gauw is dit even natuurlijk als het geluid.

Er is maar één manier om een goede draaitafel te kiezen (net als bij alle andere geluidsapparatuur): gaan luisteren en dat kiezen wat je zelf het mooiste vindt. Wat de verkoper of wat wij van ANALOGUE Audio Products mooi vinden, is interessant, maar niet voor iedereen even belangrijk. De per e-mail aan te vragen brochure laat dit ook zien: veel extra informatie, maar geen glossy brochure. Nuchter maar met gevoel voor muziek.

Ace Spacedeck

Anna Log

Ideale combinatie

Deco

SPACE 294

Voorbeeld van een zeer goede prijs/kwaliteitscombinatie: Nottingham Analogue Ace Spacedeck met het Music Maker III element in een Hadcock-arm.

De stabiele basis van de Ace Spacedeck verzorgt de ondertoon voor de uiterst hoge resolutie van de MMIII. De Hadcock arm zorgt voor minimale vervorming en zeer hoge aftastprecisie op slechts 1,55 gr naalddruk. Je hoort werkelijk elke nuance, terwijl het moeilijk wordt om stil te blijven zitten. Een vleugel of een groep strijkers krijgt optimale defintie.

Audiofiele platen geven hun uiterste prestatie weer. "Gewone platen" komen tot leven als nooit tevoren. Op onze webpagina The Cartridge Man kunt u nog veel meer lezen over bijzondere analoge combinaties en prestaties.

Kom luisteren

In Nieuwegein hebben wij twee luisterkamers van 40 m2, waar u vrijblijvend alleen of met uw vrienden een luisterervaring kunt ondergaan. U bent welkom na afspraak: (030) 604 43 42.

Beeldimpressie Nottingham Audio

Assortiment Nottingham Audio

Documentatie & meer info

home | cookiebeleid & disclaimer | print deze pagina | scroll omhoog