scroll naar boven
X

- Over ons -

Wij zijn importeur van ...

CanEVER Audio • Diapason  • Duende Criatura  • Fletcher Audio  • Living Voice • Lyra • Music Tools  • Nottingham Analogue • Phantom Cable  • Rosso Fiorentino  • Trichord Research  

- Luidsprekers -

Luidsprekermerken (A t/m L)

Luidsprekermerken (M t/m U)

 
 
Home | weergeven > diapason > merk

DiapasonHet merk Diapason.

Het Noord-Italiaanse merk Diapason is in 1996 door Analogue Audio Products op de Nederlandse markt gebracht. Samen met het Italiaanse Graaf heeft Diapason ons bedrijf haar bestaansrecht grond gegeven.

Analogue Audio Products levert luidsprekers van Diapason, Living Voice, Opera, Rosso Fiorentino en Unison Research.

Dat kan ik beter

Diapason is in 1987 opgericht door Alessandro Schiavi. Schiavi was toen als soundengineer werkzaam voor Suono. Omdat hij niet tevreden was met de verkrijgbare afluistermonitors, heeft hij de Prelude gebouwd.

Direct van de Prelude afgeleid was de Adamantes, die al vrij snel werd opgevolgd door de Adamantes II, de III en III anniversary, en later de V.

De ontwikkeling van de Diapason-directdrive-woofer heeft de aanleiding gegeven om de Adamantes Limited Edition en later de Karis te bouwen. Met de Adamantes II zijn wij ons bedrijf gestart.

De Adamantes Limited Edition sloeg op de eerste VAD-show in Veldhoven in als een bom. De Adamantes LE is/was een gepolitoerde, op een metalen stand gepositioneerde monitorluidspreker die van massief walnotenhout is gemaakt. Het laag uit de relatief kleine kast is ongekend goed.

Dit is mede het gevolg van de direct drive woofer. Dit betekent direct aangedreven door de versterker, dus zonder filter. Daardoor is het rendement hoger, en de timing van de woofer gelijk is geworden aan die van de tweeter. Het geluidsbeeld is daardoor veel homogener.

De luidspreker fungeert bijna als een puntbron. De ruimtelijkheid van de Diapason luidsprekers is daarom bijzonder goed. De Adamantes LE wordt niet meer gemaakt. Daarna kwam de Adamantes III 25th Anniversary met dezelfde componenten, ook van massief walnotenhout, maar dan niet gepolitoerd. De nieuwste loot aan de stam is de wederom verfijnde Adamantes V.

Living Voice Avatar

Alessandro Schiavi en zijn team

Luidsprekerkasten van massief hout

Fabrieksbezoek

De luidsprekerkasten van Diapason zijn bijna allemaal gemaakt van massief hout. In de Diapason Factory Tour krijgt u een uitstekend beeld van de fabriek en het productieproces. Door de betere stijfheid is er dan veel minder negatieve invloed van ongewenste resonanties.

De luidsprekerkasten van Diapason zijn gebouwd als een muziekinstrument. Alessandro Schiavi is afkomstig uit een familie van muziekinstrumentbouwers.

Hij heeft geleerd dat je resonanties ook kunt gebruiken om een uitstekend resultaat te krijgen. De meeste fabrikanten bouwen een verzwaarde kast om de luidsprekers in te sluiten. Het gevolg is een zwaar, meer doods geluid. Wat we willen is juist een luchtig en goed gedefinieerd geluid.

Met name de modellen in de Reference Serie hebben kasten die massief, stijf en relatief licht zijn. Door de unieke constructie resoneert de kast mee met alle aangevoerde frequenties van de luidsprekerunit. Om het effect hiervan te kunnen beoordelen, kunt u het beste de proef op de som nemen bij een goed opgestelde demo van bijvoorbeeld de Adamantes.

Denk overigens niet dat de kastwanden van de Diapason luidsprekers zo dun zijn als van een basgitaar, viool of cello. De kastwanden zijn 2,5 cm dik. De Adamantes III is opgebouwd uit ongeveer 32 staven hout. De Diapason kasten worden gemaakt bij verschillende meubelmakers in Noord-Italië. Voor de units gebruikt Schiavi vooral Seas (woofers) en Scanspeak (tweeters). De filters zijn steeds "hardwired", dus niet op een print.

Hoog rendement

De rendementen van de Diapason luidsprekers zijn relatief hoog. Deze luidsprekers kunnen daarom door heel veel soorten versterkers worden aangestuurd.

Bij een T-opstelling, een niet al te moeilijke kamerakoestiek en aansturing door goede apparatuur ontstaat ook bij stereo al een "douche van geluid". Door de zuiverheid en ruimtelijkheid van de weergave kunnen Diapasons in een thuisbioscoopsysteem een heel aangenaam en voelbaar film- en muziekgebeuren tot leven brengen. Als u nieuwsgierig bent geworden, kunt u wellicht via een van onze dealers een luistertest ondergaan en als u wilt, thuis in uw eigen luisterruimte een set Diapason's uitproberen.

Diapason heeft drie series luidsprekers in drie verschillende prijsklassen:

  • Reference Serie (met DynamisAstera, Adamantes V, Karis en Kentron)
  • Classic Serie (met Micra III en Ares)

Max1

diapason astera

Documentatie & meer info

home | cookiebeleid & disclaimer | print deze pagina | scroll omhoog