scroll naar boven
X

- Over ons -

Wij zijn importeur van ...

CanEVER Audio • Diapason  • Duende Criatura  • Fletcher Audio  • Living Voice • Lyra • Music Tools  • Nottingham Analogue • Phantom Cable  • Rosso Fiorentino  • Trichord Research  

- Luidsprekers -

Luidsprekermerken (A t/m L)

Luidsprekermerken (M t/m U)

 
 
Home | weergeven > luidsprekers

Een introductie.

Het kiezen van de juiste luidsprekers is een van de moeilijkste opgaves. Bij een eerste vergelijking in de winkel lijken vaak de luidst klinkende luidsprekers het beste te zijn. Vaak merken we als we langer luisteren dat een andere, wat rustiger klinkende luidspreker toch de voorkeur krijgt.

Analogue Audio Products levert luidsprekers van Diapason, Living Voice en Rosso Fiorentino.

Rendement

Laten we eens beginnen met wat begrippen.

De meeteenheid om het rendement van een luidspreker weer te geven is dB per 1 Watt. Als bijvoorbeeld een luidsprekerfabrikant opgeeft dat zijn luidspreker een rendement heeft van 87 dB, dan betekent dit dat er een onvervormde luidheid van 87 dB wordt geproduceerd als de versterker 1 Watt vermogen levert. Als een andere luidspreker 90 dB rendement heeft, dan kan deze luidspreker tweemaal zo luid spelen bij het zelfde geleverde vermogen.

Bij een hoger rendement heeft de versterker dus minder vermogen nodig om het zelfde volume te kunnen produceren.

Het voordeel is dan dat de buizenversterker met zijn mooie transparante klank eerder in aanmerking komt. Buizenversterkers leveren doorgaans minder uitgangsvermogen dan transistorversterkers. Het geld kan dan gebruikt worden voor betere componenten in de versterker in plaats van voor het produceren van vermogen. In die zin heeft de hoogrendementspeaker dus een voordeel. Maar een hoogrendementspeaker kan ook eerder ontsporen, wat zich bijvoorbeeld kan uiten in schel klinken. Koop dus niet zomaar een hoogrendementspeaker, maar ga eerst goed luisteren. Echter, vind je een goede match tussen hoogrendementspeaker en versterker, dan wordt het genieten.

Adamantes

luidsprekerunit

Impedantie

Spreekspoel

max1 hoornluidspreker

De impedantie van een luidspreker wordt aangegeven in Ohm of met het symbool Omega: Ω. De impedantie is de wisselstroomweerstand van de luidspreker. De meeste luidsprekers hebben een impedantie (weerstand) van 8 Ohm. Sommige luidsprekers hebben een weerstand van 4 Ohm, wat inhoudt dat zij tweemaal zoveel stroom wegtrekken van de versterker. 

Het rendement is dus niet het enige punt dat van belang is voor een goede aanstuurbaarheid van de luidspreker. Als een luidspreker in het lage frequentiebereik lage impedanties heeft, vormt dit een moeilijke belasting voor de versterker. Vaak kun je beter een luidspreker hebben met een wat lager rendement, maar met een heel gelijkmatige impedantiekarakteristiek.

Het is vooral Dr. Bon van Opera Loudspeakers die hiernaar gestreefd heeft met het ontwerpen van de nieuwe lijnen luidsprekers: Callas Series en Serie Classica. Alle luidsprekermodellen van Rosso Fiorentino hebben een mooie rechte impedantiekarakteristiek. Het dB getal is dan wat aan de lage kant, maar toch zijn juist al hele mooie resultaten te bereiken met buizenversterkers met vermogens vanaf 35 Watt.

Filter

Een ander kritisch punt bij luidsprekers is het filter. Ideaal is een luidspreker zonder filter. Maar zo weinig mogelijk filter is wel het beste. Ook hier geldt weer: less is more.

Een complex filter bestaat uit veel componenten die kunnen vertroebelen, fase verschuiven, of accenten leggen. Bij dynamische luidsprekers verdient een goed tweewegsysteem vaak de voorkeur. Bij een tweewegsysteem wordt het hoog en een deel van het midden door de tweeter weergegeven en het andere deel van het midden en het laag wordt door de woofer weergegeven.

Bij de huidige techniek van de luidsprekercomponenten waarbij de luidsprekers al behoorlijk richting breedbandig gaan, kan een eenvoudig filter met minder steile hellingen gebruikt worden.

Adamantes

eenvoudig filter in de diapason karis

Typen luidspreker

Living Voice Avatar

opera grand callas

In het algemeen kunnen we de volgende types luidsprekers onderscheiden:

  • elektrostaten,
  • hoornluidsprekers, en
  • moderne dynamische luidsprekers.

Ik zeg het maar meteen: ik houd niet zo van het geluid van elektrostatische luidsprekers. Ze klinken wel heel schoon en transparant, maar ik vind dat ze te weinig fysieke druk in het laag geven. Ook is de positie van de luisteraar te veel bepaald naar midden en hoogte. Je moet precies in het midden zitten en als je je zithoogte maar even verandert, verschuift er heel veel in het geluidsbeeld.

Om het laagprobleem op te lossen wordt vaak een subwoofer gebruikt. Ik ben helemaal niet tegen actieve subwoofers, maar bij elektrostaten valt het karakterverschil tussen dynamische subwoofer en elektrostatisch deel me te gauw op. En bij het luisteren naar muziek is het juist belangrijk dat de apparatuur zelf onopvallend aanwezig is. Wat bij een fullrange elektrostaat wel heel mooi is, is het filterloze concept, waardoor vooral strijkers en cello's prachtig homogeen kunnen klinken.

Hoornluidsprekers

Hoornluidsprekers hebben een heel eigen karakter. Ze zijn extreem helder, de weergave van de hoge tonen is zeer goed en ze zijn vooral ook erg gevoelig, waardoor ze maar weinig watts nodig hebben om een levendig en dynamisch beeld neer te zetten. Een ideale partner voor buizenversterkers derhalve.

De breedte van de kast aan de voorzijde, als gevolg van de hoorn, wordt weleens als een nadeel genoemd.

In ons programma hebben de Unison Research Max1. Dit is een mooi homogeen klinkende hoornluidspreker, die met veel systemen en kamers gecombineerd kan worden.

Dynamische luidsprekers

In dit stuk over luidsprekers heb ik vaak de woorden "dynamische luidsprekers" gebruikt. Hiermee bedoel ik de overbekende klassieke constructie van een conus die door middel van een spoel in een magneet in beweging wordt gezet en zo de lucht in trilling brengt. Het laag van de dynamische, grotere wooferconus is mooi krachtig en is goed lichamelijk voelbaar. Voor een livebeleving moet de muziek wat luider afgespeeld worden, zodanig dat niet alleen onze oren de luchttrillingen opvangen, maar ook ons hele lichaam. De kans op kippenvel is dan een stuk hoger.

Filterloze luidspreker

Bij het streven naar een filterloze luidspreker heeft Alessandro Schiavi van Diapason met de Adamantes III en alle daarvan afgeleide modellen de "direct drive woofer" ontwikkeld. Alleen het hoog wordt voor de tweeter op eenvoudige wijze gefilterd. Het laag is daardoor sneller en loopt mooier via het midden over in het hoog. Het resultaat is een heel dynamisch en superruimtelijk geluid.

Bij Diapason ligt de overgangsfrequentie zo hoog mogelijk in het frequentiebereik. Dit geldt ook voor de MAX1 luidspreker van Unison Research.

Ruimtelijkheid

De mate van ruimtelijke weergave van luidsprekers is vooral afhankelijk van de kwaliteit en de fasereinheid van de hoge tonen en de middentonen. Het menselijk gehoor is vooral gevoelig voor onzuiver fasegedrag van het weergegeven geluid. Hiermee wordt bedoeld dat bv. de hoogste tonen eerder het oor bereiken dan de frequenties daaronder. De luidsprekers van Diapason behoren tot de meest fasereine speakers die ik ken. Daarom klinken ze zo ruimtelijk dat het is alsof je bij de muziekuitvoering zelf aanwezig bent.

De luidsprekers van Living Voice kenmerken zich door een hoog rendement van 94 DB en een heel evenwichtige klank. Daarom is het mogelijk een paar Living Voice speakers te combineren met een laag-vermogen-buizenversterker van Unison Research of Synthesis om daarmee een systeem te bouwen dat heel natuurlijk klinkt ook bij hoge geluidsniveaus.

Max1

LIVING VOICE IN SANTOS ROSEWOOD FINEER

Tips

Living Voice Avatar

rosso fiorentina pienza
  1. Maak een afspraak; uw dealer kan zich zo voorbereiden door apparatuur klaar te zetten en een eventuele luisterruimte te reserveren.
  2. Eigen muziek meenemen is een idee, maar kan ook leiden tot verwarring omdat de gewenning aan minder goede speakers thuis gedurende een bepaalde tijd in de weg kan staan; de hersenen moeten dan als het ware nog resetten. Referentie mag nooit een bepaalde luidspreker zijn, maar moet altijd de werkelijke weergave van stem of instrument zijn.
  3. Rendement kan verschillen per speaker, dus zorg voor een gelijk geluidsniveau.
  4. Beslis niet te snel, spreek eventueel een tweede luisterbeurt af of, als u een band heeft met de dealer, kunt u na afloop vragen of u de luidsprekers thuis kunt beluisteren.
  5. Opstelling en akoestiek hebben een zeer grote invloed; wat bij de dealer geweldig kan klinken kan thuis weer tegenvallen. Bekijk de luisterruimte goed en bedenk of die min of meer overeenkomst met uw luisterruimte thuis. De invloed van akoestiek op het muziekbeeld is zo ingrijpend dat we daar een aparte pagina over gemaakt hebben: akoestiek en luisterplezier.
  6. Goed om te weten: voor een aantal luidsprekers hebben wij effectieve upgrades ontwikkeld.

Ingezonden ervaring


Groot onderhoud | luidsprekerupgrade

Geplaatst op 01/05/2016 om 20:28:36
Door Edward

Na jaren van plezier van mijn Nottingham Analogue/Audionote/Unison/Zingali-set was het tijd voor een grote beurt, het geluid was echt minder geworden. Wim hielp me alle componenten bij langs te lopen, buizen door te meten (beter dan gedacht), etc. De grootste boosdoener was de verpulverende foam conusrand van de basluidsprekers. Bij Total Speaker Repair uit duurzaamheidsoverwegingen door een rubberen exemplaar laten vervangen, tegen Wims advies in: het geluid was stukken beter, transparanter dan voorheen met een betere plaatsing in het stereobeeld en een strakkere bas. Maar de stemmen en instrumenten klonken te dun, ondanks de helderheid.

Weer terug naar Total Speaker Repair en vervangen door een foam rand, waarna ik het bekende en gewenste geluid weer terug had, ook al was het wat minder transparant en geplaatst. Vervanging van de, bijna versleten, originele 845 door PSVane 845 hifi-series loste dat probleem grotendeels op. Daarnaast van de flatkabels voor de luidsprekers de plus en min op elkaar geplakt met minimale afstand, wat verrassenderwijze voor meer ruimelijkheid in het klankbeeld zorgde. In het verleden ook al ervaren dat vervanging van de kunststof isolatie door katoen voor meer rust en helderheid zorgt.

Al met al door een reeks van kleine aanpassingen, vervanging, reparaties & schoonmaken van contacten (!) weer een heerlijk geluid in huis. Het kostte geduld, experimenteren met buizen, wachten op het inspelen van componenten, maar Wims vriendelijke en betrokken begeleiding met veel vakmanschap heeft er voor gezorgd dat we stapje voor stapje bij het gewenste resultaat kwam, waarvoor dank.

Documentatie & meer info

home | cookiebeleid & disclaimer | print deze pagina | scroll omhoog