scroll naar boven
X

- Over ons -

Wij zijn importeur van ...

BCD  • CanEVER Audio • Deskadel  • Diapason  • Duende Criatura  • Essential Audio Tools  • Fletcher Audio  • Graaf  • Hadcock  • Living Voice  • Music Tools  • Norma Audio  • Nottingham Analogue • Opera Loudspeakers  • PathosAcoustics  • Phantom Cable  • Rosso Fiorentino  • Synthesis  • The Cartridge Man  • Trichord Research  • Unison Research

- Luidsprekers -

Luidsprekermerken (A t/m L)

Luidsprekers (intro) TIP
 • Diapason
 —> Uitgelicht: Dynamis
 • Living Voice
 —> Uitgelicht: Vox

Luidsprekermerken (M t/m U)

 • Opera
 • Rosso Fiorentino
 • Unison Research

 
 
Home | buizen > matchen & upgraden

Buizen matchen & upgraden.

Vrijwel elk bedrijf dat audiobuizen verkoopt, levert de buizen als ‘matched pairs. Maar hoe nauwkeurig is dit gebeurd? Binnen welke tolerantie spreken we van een match? En hoe wordt er gemeten? Bij Analogue Audio Products gaan we een stap verder in het verbeteren van zowel voorversterker- als eindversterkerbuizen .

Analogue Audio Products levert voor­versterker­buizen, eindbuizen, buizendempers, buismatching en upgrades voor eind­versterker­buizen.

Matching voor­versterker­buizen (1)

First & Ultimate Selection

Bij F&US-buisjes selecteren we de voorversterkerbuisjes op de meeste intensieve en grondige wijze die je maar kunt bedenken.

Bijna altijd worden buizen gemeten met in een ver verleden internationaal afgesproken testspanningen. Dat is handig omdat testuitkomsten dan direct voor een kenner duidelijk zijn. Het doel van de audioliefhebber is eigenlijk meer: graag een paar buisjes dat zich exact gelijk gedraagt als ze zijn ingesteld zoals in mijn versterker.

Daarom meet ik buizen wanneer dit kan met meetspanningen die zo dicht mogelijk liggen bij de waarden die in uw versterker gebruikt worden. Dit is veel extra werk, omdat buisjes vaak opnieuw met aangepaste spanningen gemeten moeten worden. Daardoor is onze prijs hoger, maar het resultaat is veel beter.

Als het kan koop ik de buisjes al voorgeselecteerd in. Ze zijn dan gemeten volgens de internationaal afgesproken standaardwaarden. Hiervoor betaal ik extra. Vervolgens worden die zelfde buisjes door mij nog eens extra uitgebreid en met een tweemaal zo lange opwarmtijd gemeten, met andere instellingen die ik zelf prefereer. Beide resultaten worden naast elkaar gelegd en met elkaar vergeleken. Daarna worden die buisjes opnieuw gepaard.

Unison Research Pre

buizen van de cd-speler cdp van unison

Onze aanpak stap-voor-stap

Als een grote partij buisjes bij ons is gearriveerd, worden ze dus eerst allemaal gemeten. Dit gebeurt met twee apparaten die op een verschillende manier naar de buis kijken. Beide apparaten werken met dezelfde hoge spanningen die ook in de audio-apparatuur gebruikelijk zijn. Dit levert een nauwkeuriger meetresultaat op.
Elke buis krijgt een sticker met daarop de meetresultaten in totaal 6 getallen.

Daarna worden de buizen geselecteerd en gepaard met als criteria:

 1. Gelijke emissie van de kathodes van alle vier buishelften van een paar,
 2. Gelijke versterkingsfactor van alle vier buishelften van een paar, gemeten in mA/V,
 3. Gelijke versterkingsfactor van alle vier buishelften, gemeten in V uitgangsspanning bij een ingangsspanning op het rooster van 1 KHz AC,
 4. Laagst mogelijke ruis voor alle vier buishelften van een paar,
 5. Laagst mogelijke microfonie van alle vier buishelften van een paar,
 6. Uitsluitend bij N.O.S.-buisjes en indien gewenst ook bij recente producties: reiniging van alle 18 pootjes en coating van alle 18 pootjes met Xtreme AVLLC Quicksilver.
Toeslag

Voor F&US-buisjes geldt een toeslag van 50%.

Matching voor­versterker­buizen (2)

Adamantes

breed assortiment aan buizen

Accurate matching

Na de First & Ultimate Selection blijft er een aantal buisjes over, waarbij nog steeds is gekeken naar 3 verschillende meetresultaten. Deze buisjes presteren daarom beter dan buisjes die alleen voor emissie gepaard zijn; dat zijn de Accurate matching buisjes.

Toeslag Accurate Matching

Voor accurate matching wordt geen toeslag berekend.

Heeft F&US zin voor eindversterkerbuizen?

Voor eindversterkerbuizen is F&US selectie niet zinvol, omdat er nauwelijks sprake is van microfonie en ruis en omdat er geen twee buishelften zijn.

Matching & upgrading eind­versterker­buizen

Sommige mensen die buizen nodig hebben, gaan het internet op, zoeken naar het gewenste type en selecteren de leverancier met de laagste prijs. Logisch toch? Waarom zou je onnodig meer betalen? En toch zit het anders.

Buis A die tegen een bepaalde prijs op internet staat, is namelijk niet identiek aan buis A met hetzelfde typenummer die bij ons inderdaad duurder is.

Het zit zo: wij behandelen onze buizen zelf en daarom zijn ze op bepaalde belangrijke punten beter. Eerst een korte beschrijving van de meerwaarde van de behandeling die wij onze buizen geven: een van de zwakke punten bij buizen in het algemeen is namelijk de overgangsweerstand van de contacten tussen de buis en de versterker. Daarbij zijn er twee verschillende overgangsweerstanden.

Solid Pin Contact

De eerste is de overgang tussen de draden die uit het glas komen en de holle pin waarin die draden zijn vast gesoldeerd. Solid Pin Contact (SPC), zo heet onze behandeling, geeft een belangrijke verlaging van deze eerste overgangsweerstand.

De tweede weerstand wordt gevormd door het contact tussen de buispinnen en de klemmetjes van de buisvoeten. Dit probleem wordt niet opgelost door de SPC-behandeling. Er is wel iets aan te doen, maar uit veiligheid adviseer ik om dit door een deskundige (bijvoorbeeld door ons) te laten doen.

Loodvrij soldeer

Vanwege nieuwe richtlijnen moeten bij eindbuizen zoals EL34 en KT88 in de buispinnen loodvrij soldeer worden gebruikt. Dit nieuwe type soldeer heeft een kortere levensduur, met name bij hogere temperaturen. Na verloop van tijd wordt het geluid langzamerhand minder goed. Dit is jammer en eigenlijk niet nodig, als er maar bepaalde voorzieningen worden getroffen. Achteraf kunnen wij dit probleem verhelpen.

Een tweede probleem is dat de draden die uit de buis komen tijdens het solderen in de buisfabriek bijna altijd een slecht contact maken met de holle buispin. Vaak hangt de draad maar een beetje in het soldeer. De buis werkt wel, maar klankmatig is het niet optimaal.

Voor een redelijke meerprijs lossen wij ook dit probleem helemaal op.
De maatregelen die wij nemen worden uit concurrentieoverwegingen niet bekend gemaakt. Als u de gok waagt en uw buizen door ons SPC laat behandelen, hoort u direct het overtuigende verschil. De SPC behandeling kost € 10,- per buis. Het resultaat is drieledig. De door ons geleverde met SPC behandelde buizen ...

 • klinken beduidend beter
 • krijgen ook een langere levensduur
 • verminderen op drastische wijze het aantal keren dat een versterker schade oploopt door een buis die stuk gaat.

Welke klankverbeteringen zullen hoorbaar zijn?

De dynamiek neemt toe, en de lage tonen worden beduidend strakker weergegeven. De boemerigheid die soms bij buizenversterkers kan optreden, neemt af. Het klankbeeld wordt een stuk realistischer en de achtergrond wordt stiller, zodat zachte geluiden beter worden weergegeven. Harmonische boventonen worden duidelijker hoorbaar. Maar het meest opvallende is het duidelijk betere laagfundament.

Hebben de aanpassingen aan de eindbuizen ook nadelen?

Het enige nadeel is dat het werk tijdrovend is en dat daardoor de buizen iets duurder zijn. Als je de hogere prijs afzet tegen de langere levensduur en de betere geluidskwaliteit, is dit bedrag snel terugverdiend.

Unison Research Pre

300 B bij de Unison Reference PRE

Buizendempers beperken microfonie

Overigens is er nog meer te melden aan het upgradefront: een andere verbetering die u kunt bereiken is het verminderen van de microfonie in de buis door toepassing van Duende Criatura buisdempers.

Duende Criatura

Buizendempers

Ingezonden ervaring


Kleine buisjes (reactie van consument na nieuwe buizen met Equal Curve Matching = ECM)

Geplaatst op 30/11/2018 om 13:31:52
Door Arie

Tja waar zal ik beginnenJ;

Het is geen vergelijk met mijn oude Sinfonia welke enigszins timide klonk. Wat een kracht in het geluidsbeeld, betere positionering en aftekening van de instrumenten en vocalisten. Ook articulatie zoals ik dit noem, is vooruitgegaan. Hierdoor is diepte plaatsing ook beter hoorbaar, alhoewel nog niet het niveau van een klasse monitor. Maar dit ligt niet aan de Sinfonia!!

Ook het laag is in structuur verbeterd. Strakker met meer definitie. Het totaalbeeld klinkt tonaler en neutraler lees meer organisch  dan hiervoor.  Het midden en hoog heeft die nu al  buizen eigen klankstructuur welke je meteen vangt!!  En dit alles na een weekje luisteren. Waar gaat 't heen.
Het vloeiende karakter van mijn versterker neemt ook steeds toe. Ik merk ook dat ik luider kan gaan spelen, zonder dat het geluidsbeeld hierdoor vertroebeld. Let wel, ik speel nooit hoger dat 10 voor twaalf. Mijn ruimte laten een hoger volume simpelweg niet toe. Alhoewel, een uitstekende opname laat me nog wel eens tot vijf voor twaalf gaan. Niets aan de hand.

Wim ik kan niet anders zeggen dan dat je een topprestatie hebt geleverd met mijn versterker en hiermee mijn investering dubbel en dwars waard is gebleken!!  Met jouw expertise en vaardigheden is mijn Sinfonia tot een niveau hoger getild. Nogmaals,  ik heb 't gevoel dat de klank nog een niveau hoger gaat spelen.  

Wordt vervolgd ...

--- Update 11 december 2018 ---

Zoals beloofd een tweede mailing omtrent mijn Sinfonia. Tja wat kan ik zeggen, op grond van mijn vorige relaas is alles met een stap nog eens toegenomen.

Dynamiek, klankechtheid, laagcontrole, mooi strak en gedefinieerd. Ook het stereobeeld is een stap naar voren gekomen. Een toename van de plaatsing en articulatie van de instrumenten. Hoezo kan een buis niet neutraal zijn? Ik kan niet anders zeggen dat dit bij wel degelijk neutraal is. Alleen maar toegenomen. Het zo kritische middengebied klinkt zoals het een klasse buis betaamd in één woord fenomenaal.

Let wel, bovenstaande geldt alleen op goede tot zeer goede opnamen en producties!! Bijv. piano klinkt per label uitgave zo verschillend, van slecht tot goed(redelijk) tot zeer goed. Allemaal duidelijk hoorbaar.

Ook stemmen zowel mannelijk als bij de vrouwen klinken zeer echt met hoorbare of verduidelijkte microfoonfeed, als dit onverstoord is meegenomen in de opnamen natuurlijk!

Kortom Wim, ik ben zeer blij. Nogmaals, je hebt klasse werk afgeleverd op mijn Sinfonia!

Upgrade buizen

Geplaatst op 29/08/2018 om 13:31:51
Door Jaap

Bedankt voor het plaatsen van nieuwe buizen op mijn Quad Eighty II mono eindversterkers. De buizen gloeien dat het een lieve lust is. Het geluid is schitterend. Mijn Quad 2905 electrostaten (wat ben ik toch op ze gesteld) worden uitgedaagd zich van hun allerbeste kant te laten zien. Moeilijk om te definiëren waar het verschil nu precies in zit maar analoog (!) aan een proefnotitie op een wijnproeverij zou ik zeggen "betere plaatsing van de instrumenten in de ruimte" en een strakker beter gedefinieerd laag. Ik heb het contact als heel plezierig ervaren en vooral je no-nonsense benadering in combinatie met een grote kennis heel fijn.


Buizen: allemachtig

Geplaatst op 30/03/2018 om 16:24:49
Door Arnold te Raa

Beste Wim,

De buisjes zitten net in de PrimaLuna.... het tweede nummer speelt op mijn Mackbook Pro via de hoofdtelefoonuitgang op de aux ingang. Spotify levert de bits & bites..... Verre van ideaal dus. Maaaaaaarrrrrrrrr wat een fantastische verbetering weer!

De roodgekleurde KEF’s LS50 trekken diep naar het laag door. De subwoofers er onder staan, zonder aangesloten te zijn, toch mee te resoneren haha. Over geluidsdruk gesproken. Het is hier volop genieten. 

Een fraai geluidsbeeld met mooie plaatsing en detailering.

Nogmaals dank voor de mooie buizen ☺

Met vriendelijke groet, ArnoldBuizenupgrade met Mullards

Geplaatst op 11/09/2017 om 19:11:45
Door Marcel

Hier nog een bericht over de buis upgrade met de Mullard ECC81 NOS real BVA in mijn Lector DAC die ik op jou advies bij jou heb aangeschaft.
De standaard ECC81 JJ buisjes klinken redelijk, maar de Mullards, dat is een andere orde.
Deze geven veel microdetail, rust, een goede plaatsing en een strakker laag en een gecontroleerder hoog.
Deze buisjes geven weer die holografisch gloed die ik gewent was met met mijn Audio Research voortrap met de ECC88 Mullard buisjes met parasolgetter, maar dan wel op een hele natuurlijke manier en nog iets uitgebalanceerder.

Het duurde bij mij wel even voor ze loskwamen. ca. 130 uur. Maar daarna was het feest en werd het steeds beter.
Vanzelf sprekendheid en natuurlijkheid zijn dan ook de kernpunten van de nieuwe ECC81 buisjes.
Ik ben er weer erg blij mee.


Unison Triode 25 | eindbuizen

Geplaatst op 22/03/2016 om 13:53:35
Door Frits Zillig

Sinds anderhalf jaar luister ik met veel plezier naar mijn Unison Research Triode 25 aangesloten op de verbluffend goed klinkende Diapason Neos speakers. Maar natuurlijk dacht ik als echte audiofiel al een tijdje, zou dat nog mooier kunnen?

Wim had mij al een keer verteld, dat als ik de standaard eindbuizen zou vervangen voor een ander viertal eindbuizen het geluidsbeeld van de set nog een stapje mooier zou worden. Uiteindelijk is de keus gevallen op de 'Electro Harmonix Big Bottle Tetrode'. Tjsa wat zal ik zeggen...ik hoopte inderdaad op een stapje mooier/beter, maar dan zou ik de set te kort doen. Met grote verbazing en een grote grijns op mijn gezicht luister ik nu een week of twee naar de nieuwe 'versterker'. Het is werkelijk fantastisch wat voor een geluidsbeeld er nu wordt neergezet! het podium reikt tot ver buiten en boven de speakers, de detaillering is subliem en alles heeft nog meer power en body terwijl er niet in subtiliteit wordt ingeboet, Werkelijk prachtig!

Ik wil Wim dan ook hartelijk bedanken voor zijn goede advies en ben blij dat er nog mensen zijn die hun vak zo goed verstaan!


Upgrade Adamantes | nieuwe buisjes

Geplaatst op 05/07/2015 om 21:15:030
Door Mart Zilver

Gisterenmiddag mijn ge-upgrade Diapsaon Adamantes speakers opgehaald, eenmaal thuis gekomen gelijk geplaatst en weer aangesloten op mijn Pathos TT versterker, en er op aanraden van Wim nieuwe ECC83 buisjes ingezet van Sovtek (gematched en gemeten door Wim). Ook mijn Unico CDE CD speler heeft een servicebeurt gehad en ook hier zijn dezelfde nieuwe buisje van Sovtek ingezet.

Wim had ook mijn MIT MH 750 biwire speakerkabel omgebouwd naar een single wire versie, vanwege de nieuwe single wire WBT Next Gen aansluiting op de Adamantes. Nog even geluisterd bij Wim naar een paar prachtige Unison Resesarch Max 1 speakers op een Pathos Inpol 2 versterker en Pathos Endorfin CD speler ... klonk fabelachtig mooi !

Vanmorgen rond 11:00 uur de set aangezet, even laten opwarmen en de eerste CD in de lade gelegd ... en luisteren ... In eerste instantie vond ik het tegenvallen, maar na 2 uurtjes geluisterd te hebben kwam het geluid helemaal los en werd de sound voller en grootser dan ooit, meer details zijn duidelijk waarneembaar en ook de ruimtelijkheid nam toe ! Waarschijnlijk moesten de MIT's die een paar weken niet gespeeld hadden en omgebouwd zijn weer even inspelen, alsmede ook de nieuwe buisjes in de Pathos en de Unico CDE. Ben nu de ene na de andere CD aan het luisteren ;-)


LL90-buizenupgrade

Geplaatst op 05/06/2015 om 21:35:028
Door Hendrik Duinkerken

Wim,

Ik wilde  toch even onze ervaring delen. Vanaf het moment dat ll90 buizen zijn gaan spelen, was ik weer thuis. Nu de buizen ingespeeld raken, vallen we van de ene verbazing in de andere.
Ik ben hierin niet de enige. Toen ik dit uitsprak naar mijn partner, was het antwoord, "dat vond ik gisteren met BLØF ook al". Hele nieuwe dingen komen boven.
Helemaal met suppers ready van genesis.
Het is lastig vaststellen of het nu van de buizen komt of van de behandeling die je ze hebt gegeven. Maar terug willen we niet.


Nieuwe buizen + EAT + Phantom Green

Geplaatst op 29/10/2013 om 12:31:020
Door Frank Clement uit Weert

Hallo Wim,

Tsja, wat moet je ervan zeggen: Een combinatie van andere buizen (Mullard n.o.s.) in de Pathos, Essential Audio Tools netkabels 2x (tuner moet ik nog aansluiten) en Phantom Green ls kabels levert het volgende op:

 • Een 'douche' aan muziek
 • Meer diepgang in het geluidsbeeld en bovendien klinkt het 'breder'.
 • Plaatsing van zang en instrumenten is veel beter geworden.
 • Een veel rustiger en evenwichtiger geluidsbeeld (betere fase?).
 • 'Iedereen' laat elkaar veel meer met rust, zodat nu ook beter te horen is wat iemand zingt.
 • Verschillen tussen de verschillende kwaliteit cd opnames worden duidelijker.

Kortom.... een genot om weer muziek te horen op een nog hoger kwaliteitsniveau! Als voorbeeld: The Nits met Adieu Sweet Bahnhof; eerder liepen stemmen dynamisch vast in de muziek en werden als het ware overrompeld. Nu is er rust...

Ik heb nu enkele uren gespeeld met de nieuwe buizen. Ik neem aan dat ze over enkele uren inspeeltijd/inbranden zich steeds meer zullen 'openbaren' en het geluidsbeeld verder open zullen gooien?

Groetjes en bedankt!


Upgrade buizen

Geplaatst op 1/9/2013 om 15:00:018
Door Wim uit Est

Ik heb gekozen voor de MSPC upgrade van de eindversterkerbuizen omdat ik erin geloof dat een buis waarvan de pinnen beter contact maken ook beter presteert dan een buis die zo uit de doos komt. Na een weekendje draaien kan ik vaststellen dat het klopt: vooral de fijnheid in tekening van zeer zachte passages is toegenomen en de bas is nog droger. In a timelapse van Einaudi heeft bijvoorbeeld in tracks 4, 10 en 13 zowel zeer subtiele klanken van een celesta, waarvan je nu ook het hamermechaniek hoort ruisen, en een elektronische bas die heel laag komt maar nu ook strakker blijft. Resultaat ten opzichte van de investering: effectief en zeer de moeite waard.

Documentatie & meer info

home | cookiebeleid & disclaimer | print deze pagina | scroll omhoog