X

- Over ons -

Wij zijn importeur van ...

Audio Analogue  • BCD  • CanEVER Audio • Deskadel  • Diapason  • Duende Criatura  • Essential Audio Tools  • Fletcher Audio  • Graaf  • Hadcock  • Living Voice  • Music Tools  • Norma Audio  • Nottingham Analogue • Opera Loudspeakers  • PathosAcoustics  • Phantom Cable  • Revita  • Rosso Fiorentino  • Synthesis  • The Cartridge Man  • Trichord Research  • Unison Research

- Luidsprekers -

Luidsprekermerken (A t/m L)

Luidsprekers (intro) TIP
 • Diapason
 —> Uitgelicht: Dynamis
 • Living Voice
 —> Uitgelicht: Vox

Luidsprekermerken (M t/m U)

 • Opera
 • Rosso Fiorentino
 • Unison Research

 
 
Home | buizen > matchen & upgraden

Buizen matchen & upgraden.

Vrijwel elk bedrijf dat audiobuizen verkoopt, levert de buizen als ‘matched pairs. Maar hoe nauwkeurig is dit gebeurd? Binnen welke tolerantie spreken we van een match? En hoe wordt er gemeten? Bij Analogue Audio Products gaan we een stap verder in het verbeteren van buizen met keuze uit 2 match-gradaties.

Analogue Audio Products levert voor­versterker­buizen, eindbuizen, buizendempers, buismatching en upgrades voor eind­versterker­buizen.

Matching voor­versterker­buizen (1)

First & Ultimate Selection

Bij F&US-buisjes selecteren we de voorversterkerbuisjes op de meeste intensieve en grondige wijze die je maar kunt bedenken.

Bijna altijd worden buizen gemeten met in een ver verleden internationaal afgesproken testspanningen. Dat is handig omdat testuitkomsten dan direct voor een kenner duidelijk zijn. Het doel van de audioliefhebber is eigenlijk meer: graag een paar buisjes dat zich exact gelijk gedraagt als ze zijn ingesteld zoals in mijn versterker.

Daarom meet ik buizen wanneer dit kan met meetspanningen die zo dicht mogelijk liggen bij de waarden die in uw versterker gebruikt worden. Dit is veel extra werk, omdat buisjes vaak opnieuw met aangepaste spanningen gemeten moeten worden. Daardoor is onze prijs hoger, maar het resultaat is veel beter.

Als het kan koop ik de buisjes al voorgeselecteerd in. Ze zijn dan gemeten volgens de internationaal afgesproken standaardwaarden. Hiervoor betaal ik extra. Vervolgens worden die zelfde buisjes door mij nog eens extra uitgebreid en met een tweemaal zo lange opwarmtijd gemeten, met andere instellingen die ik zelf prefereer. Beide resultaten worden naast elkaar gelegd en met elkaar vergeleken. Daarna worden die buisjes opnieuw gepaard.

Unison Research Pre

buizen van de cd-speler cdp van unison

Onze aanpak stap-voor-stap

Als een grote partij buisjes bij ons is gearriveerd, worden ze dus eerst allemaal gemeten. Dit gebeurt met twee apparaten die op een verschillende manier naar de buis kijken. Beide apparaten werken met dezelfde hoge spanningen die ook in de audio-apparatuur gebruikelijk zijn. Dit levert een nauwkeuriger meetresultaat op.
Elke buis krijgt een sticker met daarop de meetresultaten in totaal 6 getallen.

Daarna worden de buizen geselecteerd en gepaard met als criteria:

 1. Gelijke emissie van de kathodes van alle vier buishelften van een paar,
 2. Gelijke versterkingsfactor van alle vier buishelften van een paar, gemeten in mA/V,
 3. Gelijke versterkingsfactor van alle vier buishelften, gemeten in V uitgangsspanning bij een ingangsspanning op het rooster van 1 KHz AC,
 4. Laagst mogelijke ruis voor alle vier buishelften van een paar,
 5. Laagst mogelijke microfonie van alle vier buishelften van een paar,
 6. Uitsluitend bij N.O.S.-buisjes en indien gewenst ook bij recente producties: reiniging van alle 18 pootjes en coating van alle 18 pootjes met Xtreme AVLLC Quicksilver.
Toeslag

Voor F&US-buisjes geldt een toeslag van 50%.

Matching voor­versterker­buizen (2)

Adamantes

breed assortiment aan buizen

Accurate matching

Na de First & Ultimate Selection blijft er een aantal buisjes over, waarbij nog steeds is gekeken naar 3 verschillende meetresultaten. Deze buisjes presteren daarom beter dan buisjes die alleen voor emissie gepaard zijn; dat zijn de Accurate matching buisjes.

Toeslag Accurate Matching

Voor accurate matching wordt geen toeslag berekend.

Heeft F&US zin voor eindversterkerbuizen?

Voor eindversterkerbuizen is F&US selectie niet zinvol, omdat er nauwelijks sprake is van microfonie en ruis en omdat er geen twee buishelften zijn.

Matching & upgrading eind­versterker­buizen (1)

In de sectie hierboven en elders in de sectie N.O.S. hebben we al verteld dat buis A van fabrikant B die u op internet vindt, niet de buis A van fabrikant B bij ons is.

Maar behalve streng bij de poort selecteren hebben de buizen van Analogue Audio Products nog een meerwaarde: wij verbeteren ze op bepaalde punten. En dat maakt ze inderdaad wat duurder. De behandelingen die wij bieden.

Matching Solid Pin Contact (MSPC) 

Een van de zwakke punten bij buizen is de overgangsweerstand van het contact tussen de buis en de versterker. Daarbij zijn er twee overgangscontacten. Het eerste is de overgang tussen de draden die uit het glas van de buis komen en de holle pin waarin die draden zijn vastgesoldeerd. Het tweede overgangscontact is tussen de buispinnen en de klemmetjes van de buisvoeten.

Vanwege nieuwe richtlijnen moet bij eindbuizen zoals EL34 en KT88 in de buispinnen loodvrij soldeer worden gebruikt. En daar komt een nadeel om de hoek kijken: dit nieuwe type soldeer heeft een kortere levensduur, met name bij hogere temperaturen. Het gevolg is dat het geluid van de buis na verloop van tijd langzamerhand achteruit gaat. Dat vonden wij, altijd op zoek naar verbeteringen op audiogebied, jammer.

Maar er is nog een oorzaak dat een buis vaak niet optimaal presteert. Dat heeft te maken met onzorgvuldigheden tijdens het productieproces van de buis. De draden die uit de buis komen, maken al tijdens het solderen in de buisfabriek bijna altijd een slecht contact met de holle buispin. Vaak 'hangt' de draad maar een beetje in het soldeer. De buis werkt, dat wel, maar niet optimaal. Voor een redelijke meerprijs lossen wij ook dit probleem helemaal op met een door ons ontwikkelde aanpak.

Unison Research Pre

300 B bij de Unison Reference PRE

Probeer het uit

MSPC verbetert de eindversterkerbuizen van uw buizenversterker. Als u uw buizen door ons MSPC laat behandelen, dan hoort u direct het overtuigende verschil. MSPC-behandeling voor bijvoorbeeld de KT88 van uw buizenversterker geeft meer definitie in het laag en betere weergave van de bovenharmonischen. Je kunt het het beste horen met klassieke symfonische werken (pauken en fluiten), en piano en strijkkwartetten. Lees de reviews hieronder erop na.

Toeslag

De MSPC-behandeling kost slechts € 10,- per buis. Wat die behandeling oplevert: een beter geluid en een langere levensduur van de buis. Een bijkomend niet onbelangrijk voordeel is dat schade aan de buizenversterker door buizen die defect gaan, een stuk minder voorkomt. De bedrijfszekerheid van de buizenversterker neemt dus toe.

Matching & upgrading eind­versterker­buizen (2)

New Old Stock

N.O.S.

Super-MSPC

Tijdens onze speur- en meetactiviteiten hebben we zoveel buizen door onze handen laten gaan dat ons op een gegeven moment opviel dat er verschillen zijn per buis qua accuratesse in de afwerking.

Bij de Super-MSPC-behandeling hebben we daar een upgrade voor ontwikkeld: in de buispinnen zelf komt er een nog meer massieve verbinding tussen de draden uit de ballon en de buispin. Tevens wordt het oude soldeer helemaal vervangen door nieuw zilversoldeer. buis presteert nu optimaal en beter dan af-fabriek.

De gewone MSPC-behandeling maakt het grootste verschil. Super-MSPC is voor de purist die de buis maximaal wil laten presteren en er alles uit wil halen wat er mogelijkerwijs in zit. Willen we dat niet allemaal?

Welke klankverbeteringen zullen hoorbaar zijn?

Dynamiek neemt toe, en lage tonen worden beduidend strakker weergegeven. De boemerigheid die soms bij buizenversterkers kan optreden, neemt dramatisch af. Het klankbeeld wordt een stuk realistischer en de achtergrond wordt stiller, zodat zachte geluiden beter worden weergegeven. Vooral als u 's avonds in de stille uurtjes nog even wilt draaien en het volume bescheiden wilt houden heeft u veel profijt van deze verbetering. Boventonen worden duidelijker hoorbaar. Het meest opvallende is het beduidend betere laagfundament.

Toeslag

Behalve de standaard MSPC-behandeling voor € 10,- bieden we dus ook de Super-MSPC-behandeling. Dit kost twee maal zoveel tijd en kost daarom € 20,- per buis.

Hebben de wijzigingen van de eindbuizen ook nadelen?

Die kunnen we - afgezien van de kosten - niet opsommen. MSPC zorgt voor een langere levensduur van de eindversterkerbuis. Bonus is een betere geluidskwaliteit.

Kunnen voor­versterker­buisjes ook zo behandeld worden?

Voorversterkerbuisjes zijn anders geconstrueerd, zijn ook kleiner en worden minder heet. Een MSPC-behandeling is bij de meeste voorversterkerbuisjes niet nodig omdat de pinnetjes die uit de buis komen al massief zijn en niet gesoldeerd, zoals dit bij de meeste eindbuizen het geval is. Bij sommige voorversterkerbuisjes zoals de 6SL7 en de 6SN7 kan het wel en is het zeker ook zinvol.

Maar bij de meest toegepaste constructie zoals bij ECC82, ECC83 en ECC88 kan het niet en hoeft het niet.

Buizendempers beperken microfonie

Overigens is er nog meer te melden aan het upgradefront: een andere verbetering die u kunt bereiken is het verminderen van de microfonie in de buis door toepassing van Duende Criatura buisdempers.

Duende Criatura

Buizendempers

Ingezonden ervaring


Buizenupgrade met Mullards

Geplaatst op 11/09/2017 om 19:11:45
Door Marcel

Hier nog een bericht over de buis upgrade met de Mullard ECC81 NOS real BVA in mijn Lector DAC die ik op jou advies bij jou heb aangeschaft.
De standaard ECC81 JJ buisjes klinken redelijk, maar de Mullards, dat is een andere orde.
Deze geven veel microdetail, rust, een goede plaatsing en een strakker laag en een gecontroleerder hoog.
Deze buisjes geven weer die holografisch gloed die ik gewent was met met mijn Audio Research voortrap met de ECC88 Mullard buisjes met parasolgetter, maar dan wel op een hele natuurlijke manier en nog iets uitgebalanceerder.

Het duurde bij mij wel even voor ze loskwamen. ca. 130 uur. Maar daarna was het feest en werd het steeds beter.
Vanzelf sprekendheid en natuurlijkheid zijn dan ook de kernpunten van de nieuwe ECC81 buisjes.
Ik ben er weer erg blij mee.


Unison Triode 25 | eindbuizen

Geplaatst op 22/03/2016 om 13:53:35
Door Frits Zillig

Sinds anderhalf jaar luister ik met veel plezier naar mijn Unison Research Triode 25 aangesloten op de verbluffend goed klinkende Diapason Neos speakers. Maar natuurlijk dacht ik als echte audiofiel al een tijdje, zou dat nog mooier kunnen?

Wim had mij al een keer verteld, dat als ik de standaard eindbuizen zou vervangen voor een ander viertal eindbuizen het geluidsbeeld van de set nog een stapje mooier zou worden. Uiteindelijk is de keus gevallen op de 'Electro Harmonix Big Bottle Tetrode'. Tjsa wat zal ik zeggen...ik hoopte inderdaad op een stapje mooier/beter, maar dan zou ik de set te kort doen. Met grote verbazing en een grote grijns op mijn gezicht luister ik nu een week of twee naar de nieuwe 'versterker'. Het is werkelijk fantastisch wat voor een geluidsbeeld er nu wordt neergezet! het podium reikt tot ver buiten en boven de speakers, de detaillering is subliem en alles heeft nog meer power en body terwijl er niet in subtiliteit wordt ingeboet, Werkelijk prachtig!

Ik wil Wim dan ook hartelijk bedanken voor zijn goede advies en ben blij dat er nog mensen zijn die hun vak zo goed verstaan!


Upgrade Adamantes | nieuwe buisjes

Geplaatst op 05/07/2015 om 21:15:030
Door Mart Zilver

Gisterenmiddag mijn ge-upgrade Diapsaon Adamantes speakers opgehaald, eenmaal thuis gekomen gelijk geplaatst en weer aangesloten op mijn Pathos TT versterker, en er op aanraden van Wim nieuwe ECC83 buisjes ingezet van Sovtek (gematched en gemeten door Wim). Ook mijn Unico CDE CD speler heeft een servicebeurt gehad en ook hier zijn dezelfde nieuwe buisje van Sovtek ingezet.

Wim had ook mijn MIT MH 750 biwire speakerkabel omgebouwd naar een single wire versie, vanwege de nieuwe single wire WBT Next Gen aansluiting op de Adamantes. Nog even geluisterd bij Wim naar een paar prachtige Unison Resesarch Max 1 speakers op een Pathos Inpol 2 versterker en Pathos Endorfin CD speler ... klonk fabelachtig mooi !

Vanmorgen rond 11:00 uur de set aangezet, even laten opwarmen en de eerste CD in de lade gelegd ... en luisteren ... In eerste instantie vond ik het tegenvallen, maar na 2 uurtjes geluisterd te hebben kwam het geluid helemaal los en werd de sound voller en grootser dan ooit, meer details zijn duidelijk waarneembaar en ook de ruimtelijkheid nam toe ! Waarschijnlijk moesten de MIT's die een paar weken niet gespeeld hadden en omgebouwd zijn weer even inspelen, alsmede ook de nieuwe buisjes in de Pathos en de Unico CDE. Ben nu de ene na de andere CD aan het luisteren ;-)


LL90-buizenupgrade

Geplaatst op 05/06/2015 om 21:35:028
Door Hendrik Duinkerken

Wim,

Ik wilde  toch even onze ervaring delen. Vanaf het moment dat ll90 buizen zijn gaan spelen, was ik weer thuis. Nu de buizen ingespeeld raken, vallen we van de ene verbazing in de andere.
Ik ben hierin niet de enige. Toen ik dit uitsprak naar mijn partner, was het antwoord, "dat vond ik gisteren met BLØF ook al". Hele nieuwe dingen komen boven.
Helemaal met suppers ready van genesis.
Het is lastig vaststellen of het nu van de buizen komt of van de behandeling die je ze hebt gegeven. Maar terug willen we niet.


Nieuwe buizen + EAT + Phantom Green

Geplaatst op 29/10/2013 om 12:31:020
Door Frank Clement uit Weert

Hallo Wim,

Tsja, wat moet je ervan zeggen: Een combinatie van andere buizen (Mullard n.o.s.) in de Pathos, Essential Audio Tools netkabels 2x (tuner moet ik nog aansluiten) en Phantom Green ls kabels levert het volgende op:

 • Een 'douche' aan muziek
 • Meer diepgang in het geluidsbeeld en bovendien klinkt het 'breder'.
 • Plaatsing van zang en instrumenten is veel beter geworden.
 • Een veel rustiger en evenwichtiger geluidsbeeld (betere fase?).
 • 'Iedereen' laat elkaar veel meer met rust, zodat nu ook beter te horen is wat iemand zingt.
 • Verschillen tussen de verschillende kwaliteit cd opnames worden duidelijker.

Kortom.... een genot om weer muziek te horen op een nog hoger kwaliteitsniveau! Als voorbeeld: The Nits met Adieu Sweet Bahnhof; eerder liepen stemmen dynamisch vast in de muziek en werden als het ware overrompeld. Nu is er rust...

Ik heb nu enkele uren gespeeld met de nieuwe buizen. Ik neem aan dat ze over enkele uren inspeeltijd/inbranden zich steeds meer zullen 'openbaren' en het geluidsbeeld verder open zullen gooien?

Groetjes en bedankt!


Upgrade buizen

Geplaatst op 1/9/2013 om 15:00:018
Door Wim uit Est

Ik heb gekozen voor de MSPC upgrade van de eindversterkerbuizen omdat ik erin geloof dat een buis waarvan de pinnen beter contact maken ook beter presteert dan een buis die zo uit de doos komt. Na een weekendje draaien kan ik vaststellen dat het klopt: vooral de fijnheid in tekening van zeer zachte passages is toegenomen en de bas is nog droger. In a timelapse van Einaudi heeft bijvoorbeeld in tracks 4, 10 en 13 zowel zeer subtiele klanken van een celesta, waarvan je nu ook het hamermechaniek hoort ruisen, en een elektronische bas die heel laag komt maar nu ook strakker blijft. Resultaat ten opzichte van de investering: effectief en zeer de moeite waard.

Documentatie & meer info

home | cookiebeleid & disclaimer | print deze pagina | scroll omhoog