scroll naar boven
X

- Over ons -

Wij zijn importeur van ...

CanEVER Audio • Diapason  • Duende Criatura  • Fletcher Audio  • Living Voice • Lyra • Music Tools  • Nottingham Analogue • Phantom Cable  • Rosso Fiorentino  • Trichord Research  

- Luidsprekers -

Luidsprekermerken (A t/m L)

Luidsprekermerken (M t/m U)

 
 
Home | afspelen > voorversterkers > CANEVER zerouno plus

Norma AudioCanEver ZeroUno PLUS.

U bent muziekliefhebber en misschien heeft u belangstelling voor een zeer goede voorversterker. Misschien bent u daarom op deze pagina terecht gekomen. De ZeroUno PLUS is kandidaat om zich aan te bieden als uw nieuwe hi-end voorversterker!

Analogue Audio Products levert digitale bronnen van CanEVER Audio, Pathos, Synthesis en Unison Research.

De voorversterker re-invented

Het aantal voorversterkers is op de hifi- en hi-end-markt dun gezaaid. Het is ook niet gemakkelijk om een voorversterker te bouwen die de delicate geluidskwaliteit uit het bronapparaat, bijvoorbeeld converter (dac) of platenspeler, nog voor geen procentje aantast.

Velen verwachten zelfs dat een voorversterker het geluid beter maakt, maar eigenlijk kan dat in principe niet. Ik heb altijd gesteld dat een goede voorversterker minimaal aan één voorwaarde moet voldoen. En dat is beter zijn dan een passieve volumeregelaar. Als de voorversterker minder klinkt dan de mooiste potmeter die er verkrijgbaar is, dan tasten de componenten en de schakeling van die voorversterker de muzieksignalen aan. En dan kun je beter niet zoveel geld uitgeven aan een voorversterker.

De CanEver ZeroUno DAC

Op andere pagina’s van mijn website heeft u misschien mijn zeer enthousiaste verhaal vol met superlatieven gelezen over de ZeroUno DAC van CanEver Audio. Mocht dat niet zo zijn, dan is het raadzaam dit nu of later alsnog te doen.

Heel kort gezegd komt het erop neer dat ik bij mijn eerste luistersessie met de ZeroUno DAC als analoogliefhebber zo onder de indruk was dat ik na enkele seconden al besloot dat ik het apparaat wilde hebben en als importeur met anderen wilde delen. Ik heb het product daarom direct gekocht en in mijn leveringsprogramma opgenomen.

Omdat de ZeroUno DAC de zeer mooie CV181/6SN7GT buizen als uitgangsversterker gebruikt, heb ik al vrij snel aan de ontwerper geadviseerd om er enkele extra lijningangen op te maken, zodat hij ook als voorversterker kan dienen. Het antwoord van de ontwerper Mario Canever was dat dit inderdaad zijn eerstvolgende project zou zijn, maar dat een echt goede voorversterker meer is dan extra ingangen, een ingangskeuzeschakelaar, een mooie buizenuitgangstrap en een volumeregeling.

Met dezelfde gedrevenheid en precisie als in de “gewone” ZeroUno DAC heeft Mario eraan gewerkt om in de ZeroUno PLUS behuizing ook nog een aparte voorversterker met eigen voedingen onder te brengen. Uiteraard worden dezelfde buizen als op de ZeroUno DAC ook op de ZeroUno PLUS voor het voorversterkergedeelte ingezet.

Canever ZeroUno

Canever ZeroUno plus voor- en achterzijde

Klik voor grotere foto's

ZeroUno PLUS

Canever ZeroUno

Canever ZeroUno plus achterzijde

Hiermee is niet alleen de digitaal-analoog-converter opnieuw uitgevonden, maar ook de voorversterker. De ZeroUno PLUS kwam ter wereld..

De ZeroUno PLUS is eigenlijk een digitale voorversterker met analoge buizenversterking. Ik had ook kunnen zeggen: een heel fraaie hi-end voorversterker, gecombineerd met een van de beste dac’s die er te koop zijn. Alle kenmerken die de ZeroUno DAC heeft, zijn ook van toepassing op de PLUS. Deze heeft als extra feature dat u er bijvoorbeeld ook uw platenspeler en phonotrap op kunt aansluiten en nog een andere lijnbron, zoals een kostbare en zeer fraaie Magnum Dynalab tuner.

Schitterende dac

Daarnaast heeft de ZeroUno PLUS dezelfde dac als de ZeroUno DAC, met als eigenschap het meest analoge geluid dat u misschien ooit uit een veel kostbaarder en exotisch apparaat heeft mogen ervaren. Het is van een zuiverheid en schoonheid die u ook kent van de beste platenspelercombinaties die er te koop zijn.

Heeft u zelf zo’n fraaie elpee-afspeelinstallatie, dan zal het geen straf zijn om, na het afspelen van enkele favoriete platen, met de ZeroUno PLUS over te schakelen op het afspelen van uw met zorg geselecteerde en op een harddisk opgeslagen digitale muziekbestanden. Analoog geeft de toon aan en digitaal moet daar niet voor onder doen.

ZeroUno DAC en ZeroUno PLUS geven hier gehoor aan. De enige basis voor bijzondere geluidskwaliteit is bijzondere techniek. Daarom vraag ik nog uw aandacht voor de techniek. In de ZeroUno PLUS is de analoge lijnversterkertrap gesitueerd op een gescheiden board dat met pinnen met het main board is verbonden.

Er zijn daardoor geen signaalverliezen en inductieverstoringen als gevolg van allerlei draadverbindingen. En overgangsweerstanden zijn te verwaarlozen. Het gescheiden voorversterker board heeft drie ringkerntransformatoren. Het digitale circuit is exact gelijk aan dat van de ZeroUno DAC. Voor alle informatie hierover kunt u terecht op de pagina’s over de ZeroUno DAC.

Buizenuitgangstrappen

Alle aangeboden analoge signalen, namelijk die uit het interne digitale circuit en die uit de op de ZeroUno PLUS aangesloten lijnbronnen, worden verwerkt door dezelfde buizen-uitgangstrappen en door dezelfde Lundahl interstage transformers.

Dit zijn de beste trafo’s die er gemaakt worden. Kenners weten dat het gebruiken van heel goede koppeltransformatoren het beste en kostbaarste alternatief is voor het toepassen van de beste koppelcondensatoren die er te koop zijn.

Een van de twee is nodig en ook de mooiste en vaak enorm grote koppelcondensatoren hebben nog steeds de nadelen die condensatoren nu eenmaal geven. De Lundahl trafo’s in de ZeroUno PLUS zijn door Lundahl op specificatie van Mario Canever geproduceerd.

Canever ZeroUno

Brothers in arms: zerouno plus (L) en zerouno (R)

Maatwerk in Lundahl trafo's

Canever ZeroUno

hoofdprint met 4 Lundahl signaaltrafo’s

Na de Lundahl transformatoren vervolgt het analoge signaal zijn weg naar de volumeregeling. In de ZeroUno PLUS is de volumeregelaar niet de bekende potmeter met verliesgevende en ruis genererende koolbanen, maar een laddernetwerk van pure 0.1% precisieweerstanden.

Dit garandeert de laagst mogelijke ruisvloer, de hoogst mogelijke kanaalscheiding en een perfecte stereobalans. Het volume wordt heel nauwkeurig geregeld in 127 stapjes van elk 0,5 dB. Het dynamische bereik is 127 dB! Voor elk volumestapje zitten er slechts 2 weerstandjes in de signaalweg.

Volumeregeling

Velen noemen een dergelijke volumeregeling ‘digitaal’. Volumeregelaars die in stapjes werken kunnen inderdaad via digitale omzettingen werken, maar in de ZeroUno PLUS werkt de volumeregeling puur en alleen voor 100% in het analoge domein. Met een apart menu zijn de volumeniveaus van alle inputs aan elkaar aan te passen met kleine stapjes van 0,5 dB. Op die manier wordt de luisteraar niet verrast door een plotseling te luid of te zacht geluid als van de ene input naar de andere wordt overgeschakeld.

Alle functies van de ZeroUno PLUS zijn zowel op het voorpaneel als op de afstandsbediening te bedienen. De uitgangen zijn ongebalanceerd en gebalanceerd. Alle input- en outputconnectoren zijn van de beste professionele kwaliteit van Neutrik.

Buisvoeten met teflon

Ook op dit punt sluit het merk CanEver geen compromis. Neem bijvoorbeeld de buisvoeten. Zulke mooie buisvoeten (van teflon en met vergulde contacten) zag ik voor het eerst in de ZeroUno DAC.

Schakeling

De manier waarop de buizen zijn ingezet is anders dan we in standaardschakelingen zien. Elk stereokanaal wordt versterkt door middel van een dubbeltriode buis. Meestal zie je dan dat de eerste helft van de buis als triodetrapje het signaal versterkt en dat de tweede helft als kathodevolger en dus als uitgangsbuffer is geschakeld.

Kenners weten dat de kathodevolgschakeling handig is voor de signaaloverdracht naar de volgende trap, maar dat het eigenlijk klankmatige nadelen heeft. Wat er voor moois bereikt is in de eerste buishelft, wordt weer een beetje teniet gedaan in de tweede buishelft.

Mario Canever is altijd op zoek naar ongebruikelijke en originele alternatieven. In de praktijk komt de door hem gekozen buisschakeling erop neer dat de buizen van de ZeroUno PLUS voor de muzieksignalen als single-ended versterker werken en voor de voeding als een pushpull-achtige schakeling werken.

Single ended muziekversterking tast voor het menselijk gehoor de harmonische structuur van de muziek niet aan. Door de pushpull-achtige schakeling voor de voeding van de buis worden op inventieve wijze de onvermijdelijke rimpelresten op de voedingspanning door tegenfase geneutraliseerd. Een soort antigeluid voor de voedingsspanning zou je kunnen zeggen.

Voedingen

Ten slotte wil ik nog iets vertellen over elektrische voedingen in de ZeroUno PLUS. En dit geldt voor een groot gedeelte ook voor de ZeroUno DAC. Het voedingsgedeelte van de ZeroUno PLUS beslaat maar liefst 70% van de totale inhoud van het apparaat. Het digitale gedeelte van de ZeroUno DAC en de ZeroUno PLUS krijgt de nodige spanningen uit 13 gescheiden ultra low noise voedingen, aangestuurd uit twee ringkerntransformatoren met daarachter eerst de pre-filters en daarna dus de 13 discrete analoge voedingen rond vier AD797 opamps.

Volkomen van elkaar gescheiden analoge en digitale signaalpaden die ook nog eens volkomen van elkaar gescheiden met de nodige spanningen worden gevoed, waardoor interferentie en overspraak worden vermeden.

Upgrade mogelijk

Het is handig om te weten dat elke ZeroUno DAC die na maart 2017 is gemaakt, later nog kan worden opgewaardeerd tot ZeroUno PLUS. En: ZeroUno’s van na september 2017 kunnen ook MQA-gecodeerde digitale muziekbestanden verwerken.

Ten slotte wilt u misschien de prijs weten. De ZeroUno PLUS kost € 9990. Dit is misschien veel geld, maar ik verzeker u: de geluidskwaliteit is zo hoog dat het fraaie apparaat de prijs absoluut waard is. Voor zover mij bekend, is dit een vaak geschreven conclusie in de vele internationale reviews van de ZeroUno DAC en de ZeroUno PLUS.

Digital meets analogue

 

Canever ZeroUno

prachtig afgewerkt

Techniek

Canever ZeroUno

beide prints in de ZeroUno PLUS

De lijst met alle belangrijke technische gegevens van ZeroUno PLUS is lang. Daarom som ik hieronder de belangrijkste technische gegevens voor u op.

  • Het circuit is gebaseerd op vier IC’s: Cirrus CS3308 Analoge Volume Regeling, ESS technologie SABRE32 ES9018S Dac, XMOS XU216-512-TQ128 en Atmegal1284p.
  • Deze vier IC’s werken op eigen CanEver-firmware, opgeslagen in een flash geheugen en daardoor altijd gemakkelijk door de importeur op te waarderen.
  • Twee gescheiden moederboorden die elk zijn opgebouwd uit vier lagen. Dit geeft uiterst korte signaalpaden en een perfecte aarding.
  • In totaal zes ringkerntransformatoren.
  • Weerstanden en condensatoren zijn allemaal van ‘audiograde’ kwaliteit.
  • Discreet opgebouwde, volledige klasse A uitgangsversterking zonder overall terugkoppeling met CV181 dubbetriodes uit de 6SN7GT familie.
  • Digitale signaalverwerking zonder jitter, als gevolg van een gepatenteerde algoritme.
  • De PCM en DSD digitale afvlakfilters en de asynchrone sample rate omzetting van de Delta-Sigma DACs hebben ultra low noise en ultra low jitter klokken als master clocks. Voor de samplings van 44.1, 88.2, 176.4, 352.8 kHz en 48, 96, 192 en 384 kHz zijn twee gescheiden klokken ingezet.
  • De DAC uitgangstrappen hebben de kortst mogelijke signaalpaden gebaseerd op door CanEver ontwikkelde en alleen voor CanEver door Lundahl geproduceerde audiotransformatoren met amorphe kern. Deze trafo’s werken als discrete filters voor de beste THD- en digitale storingsonderdrukking. (voorzover ik weet is dit een uniek aspect van de ZeroUno DAC en de ZeroUno PLUS)
  • De USB ontvanger chip heeft een eigen gescheiden quasi-batterijvoeding die gebruik maakt van een 1,0 Farad supercondensator. Hiermee wordt elke mogelijke verstoring van de +5V voeding uit de USB-kabel vanaf de aangesloten computer vemeden.
  • De USB-ingang is gebaseerd op een XMOS xCore audio chip met bitperfect overdracht van 16bit, 24bit of 32bit data in PCM formaat tot en met 384 kHz inclusief DSD en DoP.
  • 4 digitale ingangen: 1 x USB 2.0; 1 x true S/PDIF 75 Ohm BNC, 1 x S/PDIF-RCA en 1 x S/PDIF- Optisch. Naar keuze kan in het productiestadium een van de ingangen gewijzigd worden in true AES/EBU.
  • Formaten die de USB-ingang uit PC en MAC kan verwerken, zijn: PCM: 44.1; 48; 88.2; 96; 176.4; 192; 352.8 en 384 kHz tot maximaal 32 bits. En: DSD (DoP): 2.822 MHz / DSD64, 3.072MHz/DSD128. - Formaten die de SPDIF inputs kunnen verwerken zijn: 44.1, 48, 88.2, 96, 176.4 en 192 kHz, tot en met 24 bits. De optische ingang accepteert muziekbestanden met een resolutie van maximaal 24/96 kHz.
  • LCD display met instelbare helderheid en instelbare lettergrootte, zodat leesbaarheid vanaf de luisterpositie mogelijk is.
  • Infrarood afstandsbediening voor het instellen van volume, kanaalbalans, + of – fase, muting aan/uit en inputkeuze.
  • Geen drivers nodig voor gebruik met Linux of Mac OSX. Meegeleverde driver voor USB Audio 2.0 voor Windows XP/Vista/7/8/10.
  • Afmetingen (B x H x D): 400 x 198 x 360 mm; gewicht 11,5 kg
  • Verbruik: maximaal 30W tijdens het opstarten en maximaal 7W na 1 minuut

Beeldimpressie CanEVER Audio

Assortiment Nottingham Audio