scroll naar boven
X

- Over ons -

Wij zijn importeur van ...

CanEVER Audio • Diapason  • Duende Criatura  • Fletcher Audio  • Living Voice • Lyra • Music Tools  • Nottingham Analogue • Phantom Cable  • Rosso Fiorentino  • Trichord Research  

- Luidsprekers -

Luidsprekermerken (A t/m L)

Luidsprekermerken (M t/m U)

 
 
Home | muziekafspeelapparatuur

Een introductie.

De geluidsbron kan digitaal zijn in de vorm van een weergever van digitale media zoals cd-speler, sacd-speler, blu-rayspeler, tuner, of een internetbron zoals streaming media of bijvoorbeeld een schotelantenne. De geluidsbron kan ook analoog zijn. De Analoge geluidsbron is tegenwoordig vooral de platenspeler (ook wel: draaitafel of pick-up). Vanwege de natuurlijke geluidsweergave winnen platenspeler en elpee nog dagelijks aan populariteit.

Analogue Audio Products levert digitale afspeelapparatuur van Norma Audio en Unison Research. Analoge afspeelapparatuur leveren wij van Nottingham Analogue en Fletcher Audio.

Analoog en digitaal bronmateriaal

Traditioneel bestaat digitaal bronmateriaal vooral uit cd-spelers waarmee de inmiddels aloude cd kan worden afgespeeld. Tegenwoordig zijn allerlei soorten losse dac’s (digitaal-analoog-converters) belangrijk geworden vanwege de opmars van ‘streaming’. Om de digitaal opgeslagen muziek naar de luisteraar te verplaatsen wordt bij streaming de cd overgeslagen. Het digitale materiaal gaat via internet van computer naar computer. De vraag is wat er mee de cd gaat gebeuren. Voor mij is de cd-kwaliteit nog wel beter dan streaming. Als streaming een blijvend fenomeen is zal de kwaliteit ongetwijfeld nog verbeterd worden. Misschien krijgt de cd in de toekomst het zelfde lot als de elpee: het wordt herontdekt vanwege de hoge geluidskwaliteit.

Om de elpee af te spelen hebben we nodig: een platenspeler en een phonovoorversterker. Het signaal direct uit de platenspeler is te zwak voor een gewone lijnversterker. De phonovoorversterker zorgt voor de juiste voorversterking en voor correctie van de afwijkende manier waarop het geluid in de plaat moet worden opgetekend. Dit is de zogeheten RIAA-correctie. In principe kan de analoge bron ook een tuner (radio) zijn of een tapedeck (of cassettedeck).

Digitaal opgenomen grammofoonplaat

Het gekke is dat een moderne digitale opname op plaat vaak beter klinkt dan dezelfde digitale opname op cd. Digitale registratie is dus niet per definitie slecht en het lijkt er dus op dat er in de cd en/of in de meeste cd-spelers iets fout gaat, waardoor er veel verloren gaat. Helaas geldt dezelfde kwaliteitsvermindering ook (nog) voor ‘streaming’.

Onze collectie cd-spelers en dac’s is geselecteerd op basis van muzikaliteit. U heeft daarmee een betrouwbare en zo natuurlijk mogelijk klinkende optie om digitale bronnen mee af te spelen. Wij zijn bijzonder trots op onze collectie platenspelers. Het is onvoldoende om even een platenspeler en wat elpees te kopen om daarmee in de analoge hemel terecht te komen. Om dat te kunnen bereiken is er uitgebreide aandacht nodig.

Adamantes

draaitafelarm van nottingham analogue

Meubels

Spreekspoel

thoole jobber

Een goed meubel is een goede basis

Voor alle bronnen geldt - overigens net zoals voor de overige appratauur - dat een goed en stabiel meubel essentieel is. Apparatuur wordt via akoestische terugkoppeling van de muziek uit de luidsprekers in trilling gebracht. Deze trillingen smoren de snelheid in het geluid (dynamiek) en ze versmeren de impulsen in de muziek. Met name bij de bas en de ruimtelijkheid is dit goed te horen. Een goed audiomeubel voert de ongewenste trillingen voldoende af.

Is er geen budget voor een goed meubel, kies dan voor isolatie tussen de muziekafspeelbron en de ondergrond. Thoole heeft een effectieve Jobber (zie links), Music Tools heeft een behoorlijke collectie feet en spikes. Gehoormatige tests hebben duidelijk vastgesteld dat zelfs met de beste audiomeubels de speciale voeten van Thoole/Diapason en Music Tools het geluid beduidend kunnen verbeteren.

Music Tools spike hull

Documentatie & meer info

home | cookiebeleid & disclaimer | print deze pagina | scroll omhoog