CanEVER Audio • Diapason • Duende Criatura • Fletcher Audio • Living Voice • Lyra • Music Tools • Nottingham Analogue • Phantom Cable • Rosso Fiorentino • Trichord Research
Buizenversterkers geven een fantastisch en muzikaal geluid, maar als we een beperking van vooral de kleinere single-ended klasse A buizenversterkers moeten noemen, dan is dat vaak het uitgangsvermogen dat voor veel luidsprekers te laag is.
Analogue Audio Products levert high-end hybride versterkers van Unico/Unison Research.Single-ended buizenversterkers zoals de Simply Italy zijn niet zo krachtig omdat, teneinde een hoger vermogen te realiseren, de versterker soms onevenredig zwaarder moet worden uitgevoerd met alle gevolgen van dien: een hoger gewicht, een hogere warmteafgifte, een hoger stroomverbruik, grotere afmetingen en een veel hogere prijs, om eens wat implicaties te noemen.
Aan de andere kant, veel vermogen is zeker niet altijd nodig. Iemand die op een 'normaal' niveau afspeelt, geen zeer grote luisterruimte heeft, het liefst kamermuziek draait of jazztrio's of singer/songwriter en ook nog eens niet al te veeleisende luidsprekers aan de audioset heeft gekoppeld, heeft meer dan genoeg aan de 2x10 of 2x12 Watt van bijvoorbeeld een Simply Italy om een hoogwaardig muziekbeeld neer te zetten. Daarin blinkt dit soort versterkers zelf uit.
Maar er zijn omstandigheden waarbij soms van de versterker zoveel wordt gevraagd bij hogere geluidsniveaus dat plaatsing en transparantie plus bijvoorbeeld de definitie van het laag in het geding komen. Laagrendementsluidsprekers vragen meer vermogen*, een grote of aanzienlijk gedempte ruimte of simpelweg complexere muziek doet dat ook.
Als u grotere orkesten en zwaardere werken 'los' wilt laten klinken op hogere geluidsniveaus, dan lukt dat alleen als de buizenversterker, ondanks dat hogere geluidsniveau, voldoende reserves heeft om het geluidsbeeld open te houden. Dan hoeft hij niet op zijn tenen te lopen.
* rekenvoorbeeld: om uit een luidspreker van 85 dB net zoveel geluid te krijgen als uit een luidspreker met een rendement van 90 dB is 3,2 maal zoveel vermogen nodig.
Voor de (buizen)versterker die vermogen tekort komt of voor situaties waarin meer vermogen kan bijdragen eaan een betere definitie en laagweergave heeft Unison Research de Upower ontwikkeld. De Upower is een vermogensversterker die tussen de luidsprekeruitgangen van de versterker en de luidsprekers zelf geplaatst wordt. Hij vermenigvuldigt het vermogen van de bronversterker met factor 4, tot een maximum van 100 Watt.
Het idee van een toegevoegde versterker in de lijn versterker-luidspreker is niet nieuw: een ander merk kwam bijvoorbeeld al eens met een dergelijk apparaat dat te typeren was als booster. Het leverde 550 Watt, nam 1000 watt aan stroom af, je moest er twee van hebben in een stereoinstallatie - voor elk kanaal één - en het kostte erg veel geld. Dit soort producten sloeg uiteindelijk niet aan. De belangrijkste reden: het geluid werd veranderd. Diepte en detailleringen boetten in, en er kwam wat kleuring bij. Dat was omdat dergelijke boosters werkten met een constante vaste belasting (dummy load), onafhankelijk van de impedantie van de luidsprekers die eraan hingen. Winst? De spanning werd verhoogd. Verlies? Het karakter en de muzikaliteit van de oorspronkelijke versterker werden geweld aangedaan.
Unison Research pakte het anders aan: de Upower vermogensversterker maakt geen gebruik van een dummy load. De versterker wordt altijd geladen door de werkelijke impedantie van de luidspreker; de spanning en de stroom die de versterker biedt, worden beide tegelijkertijd en onafhankelijk van elkaar versterkt door de Upower.
De Upower is daardoor in letterlijke zin een vermogensversterker: zowel de gain (de snelheid waarmee op pieken kan worden gereageerd) van de spanning als de stroom worden verhoogd. De versterker blijft dus even gevoelig voor de impedantie van de luidspreker en de luidsprekers reageren net zo als in een opstelling waarbij ze rechtstreeks op de versterkeruitgangen worden aangesloten: de Upower geeft alleen een impuls wanneer dat nodig is.
Vooral kleinere versterkers profiteren: een Simply Italy van 2x12 heeft opeens 48 Watt per kanaal en krijgt meer autoriteit met een strakke bas en meer definitie, een 2x 27 Watt Sinfonia levert 100 Watt per kanaal met zijn op 6550 buizen gebaseerde versterking. In zijn soort maakt dat de Sinfonia tot de meest dynamische en gecontroleerde 6550/KT88-single-ended versterker die ik ooit heb gehoord.
Grotere versterkers profiteren eveneens in de vorm van een grotere ruimtelijkheid en dynamisch bereik, maar een 2 x 40 Watt zal ten hoogste 2 x 100 Watt kunnen leveren. Het geluid profiteert nog steeds, maar niet zo dramatisch als bij de kleine single-ended buizenversterkers.