scroll naar boven
X

- Over ons -

Wij zijn importeur van ...

CanEVER Audio • Diapason  • Duende Criatura  • Fletcher Audio  • Living Voice • Lyra • Music Tools  • Nottingham Analogue • Phantom Cable  • Rosso Fiorentino  • Trichord Research  

- Luidsprekers -

Luidsprekermerken (A t/m L)

Luidsprekermerken (M t/m U)

 
 
Home | weergeven > opera > luidsprekers

Opera LoudspeakersTechniek achter de Opera Grand Callas.

De nieuwe Grand Callas is een luidspreker waarin belangrijke nieuwe ontwikkelingen zijn doorgevoerd.

Al deze producten hebben wij in het verleden met plezier gedemonstreerd en aan tal van dealers in de Benelux geleverd; nog steeds staan wij er volledig achter. Het importeurschap hebben wij echter inmiddels overgedragen aan Monitor Audio Nederland, (035) 629 54 91, info@monitoraudionederland.nl. Heeft u een vraag over een van de Opera-luidsprekers, dan zal de nieuwe importeur u graag helpen.

1) Het achterstraalsysteem

De naar achteren stralende twee tweeters zijn aangesloten als een natuurlijke dipool. Het resultaat hiervan is niet te onderscheiden van het drietal achtertweeters zoals dit bij de vorige Grand Callas was uitgevoerd.

Het naar achteren stralende geluid voedt de reflectie van de kamerakoestiek zonder beïnvloeding van het directe geluid vanaf de voorkant, het completeert het transiënt response-gedrag, het balanceert het dynamisch gedrag en het verhoogt de brille van het hoog. Daardoor verbetert de perceptie van detail en klank, en daarmee tevens de waarneming van de ruimtelijkheid.

Hoge tonen weergeven levert akoestisch probleem

Elk luidsprekersysteem wordt directioneel wat betreft de hoge frequenties (boven de 2000 Hz). Dit betekent dat recht voor de tweeter de hoge tonen het sterkst worden waargenomen en dat de hoge tonen zwakker worden naarmate de luisteraar meer links of rechts van de tweeter zit. Om dit probleem op te lossen zijn er twee mogelijkheden:

  • gebruik een rondstralende tweeter of
  • gebruik een extra tweeter die naar de achterwand straalt.

Nadelen van de tweede optie zijn dat de tweede geluidsbron nadelig interfereert met de eerste, voorste geluidsbron en dat het impulsgedrag negatief wordt beïnvloedt. De oplossing is het toevoegen van een extra bron die in alle richtingen straalt, behalve in de richting waarin de luisteraar zit. Mario Bon heeft dit gerealiseerd door aan de achterkant van de luidspreker twee tweeters in serie te plaatsen en met elkaar in tegenfase te schakelen. In het verleden gebruikte Opera bij de Tebaldi, de Malibran en de Caruso een ‘dual dipole’ met 4 tweeters. Bij de vorigeGrand Callas gebruikte Opera drie tweeters waarvan de middelste in tegenfase was geschakeld. Dankzij uitgebreide studies van de verschillende mogelijke vormen van luidsprekerkastbouw is het mogelijk geworden een natuurlijke dipool met twee tweeters te configureren.

De extra geluidsbron heeft een eigen crossover filter, waarmee het mogelijk is geworden om exact de juiste filterhelling toe te passen en de juiste luidheid te genereren. Bij het luisteren is het effect van de achter dipool direct en duidelijk waarneembaar. Het hoog wordt heel compleet, maar nooit agressief. Het geluid is een stuk natuurlijker. De extra geluidsbron compenseert de natuurlijke hoogafval die de kamerakoestiek veroorzaakt.

Max1

opera grand callas tweeters

Klik voor grotere foto's

2) De luidsprekerkast

Max1

opera callas

Het totaalgewicht van de luidsprekerkast inclusief de units is 90 kg. Het interne volume is 92 liter, waarvan 80 liter uitsluitend voor de woofers wordt gebruikt.

De middentoner heeft een eigen ruimte. De kastdikte varieert van 2,5 cm voor de zijwanden tot 5 cm voor het voorpaneel. Aan de binnenkant is het frontpaneel zodanig gefreesd dat er geen turbulentie in de buurt van de membranen ontstaat. Intern zijn er verschillende braces geplaatst. Een van de problemen van een luidsprekerkast is kastresonantie en een ander probleem is dat er ongewenste interne reflecties kunnen ontstaan.

Het eerste probleem is opgelost door de dikte en de massa van de wanden aan te passen. Het tweede probleem is opgelost door toepassing van speciaal dempingsmateriaal. De wanden van de midrange ruimte zijn volledig bedekt met een laagje van een open cel polyurethaan foam met een piramide profiel (3cm foam met daarop piramides van 7 x 7 cm en een hoogte van 7 cm). Dit poreuze materiaal zorgt voor een absorptie van 60% bij 250 Hz tot bijna 100% bij 500 Hz. De juiste hoeveelheid van dit materiaal is op strategische plaatsen in de grote wooferruimte geplaatst. Dit voorkomt maskeringseffecten en het bestrijdt de vorming van resonantiemodes. De verhouding van bewegende massa tot de massa van de kast is 1 staat tot 1022. Dit betekent dat maar een zeer klein deel van de bewegingsenergie wordt overgebracht op de kast. Dit zorgt voor een goed gearticuleerde bas.

3) Het cross-over filter

Om het nog enigszins leesbaar te houden wil ik op dit punt niet al te technisch uitweiden. Maar één belangrijk punt wil ik niet achterwege laten.

Heel belangrijk bij het construeren van het luidsprekerfilter is om rekening te houden met het fasegedrag van het filter in de gebieden waar het filter de frequenties moet gaan afkappen zodat de luidsprekerunit die niet meer of alleen sterk verzwakt gaat weergeven. Met andere woorden de basunit moet geen hoge tonen weergeven, want anders ontstaat het opbreekverschijnsel. De conus gaat als het ware golven en kan breken. Wat er gebeurt als de tweeter ook bassen moet weergeven laat zich raden. Het filter voorkomt deze problemen maar genereert ook een nieuw probleem, nl. fasedraaiing van het geluid. Kort gezegd: bijvoorbeeld de middentoner produceert geluid op een ander moment dan de tweeter en de woofer.

De Grand Callas gebruikt een filtertechniek die is afgeleid van de Tebaldi. Daarbij is het filter zodanig opgebouwd dat de fase van het signaal pas een eeuwigheid voor en een eeuwigheid na het crossoverpunt zich wijzigt. Het faseprobleem doet zich eenvoudig niet voor.

Het filter is opgebouwd met hoogwaardige componenten zoals Mundorf condensatoren, MOX weerstanden en OFC spoelen. Het printdeel voor het tweeterfilter is volkomen gescheiden van het printdeel voor middentonen en bas. Dit eliminieert de zelfinductie tussen printsporen en spoelen waardoor vervorming wordt voorkomen en de helderheid van de hoge tonen wordt bevorderd.

Opera Grand Callas

IN KERSENUITVOERING

4) De luidsprekerkast

Opera Callas

BOVENAAN ZIT DE SCANSPEAK TWEETER

De twee woofers zijn op specificatie van Opera door Scanspeak gemaakt. Het zijn 8 inch langeslagwoofers met een aluminium conus en een rubberen rand die voorzien is van stabilisatieringen.

Ondanks dat ontwerper Mario Bon de woofer inzet tot 200 Hz, is de toegepaste woofer in staat tot onberispelijk gedrag tot aan 1500 Hz. Dit garandeert een goede overlapping tussen woofer en midrange van twee octaven voor en na de kantelfrequentie. Om dezelfde reden kan de middentoner zich 6 mm naar binnen en 6 mm naar buiten verplaatsen, zodat de middentoner zich ook als woofer kan gedragen. Dit is een must als je rond de 200 Hz een geluidsdruk van 115 dB wilt kunnen bereiken. Bijkomend voordeel is een uiterst lage intermodulatievervorming. De midrange conus is geproduceerd van week gemaakt polypropyleen, dat vervolgens verhit is om de juiste stijfheid te verkrijgen. Op die manier wordt de interne dempende eigenschap van polypropyleen goed behouden.

De Scanspeak tweeter behoeft geen introductie. Het is een van de beste tweeters ooit gemaakt, en hij is in sommige aspecten nog steeds onovertroffen.

Afgeleid van de Grand Callas is de Callasmonitor. Deze gebruikt de zelfde tweeter en dezelfde middentoner als de Grand Callas. In bovenstaand verhaal is duidelijk gemaakt waarom deze middentoner ook perfect als basunit gebruikt kan worden. In feite is de volle en complete bas een van de mooie eigenschappen van de Callas monitor. DeCallas monitor heeft geen naar achteren stralende tweeters, maar wel de mogelijkheid om de luidheid van de bas iets terug te regelen. Dit is handig als de ruimteakoestiek hierom vraagt of als de speaker dichter bij de achterwand geplaatst moet worden.

Hoe de Callas klinkt

En uiteindelijk is dat waar het om draait. Hoe klinkt het? Wat is het effect van al deze uitzonderlijke technische eigenschappen? Onze mening is dat dit vooral een enorm realistisch geluid is. De Callas is echt een zeer goede luidspreker, prachtig gebouwd en met een overtuigende filosofie.

Kom zelf luisteren

U kent hopelijk een van onze sterke punten: we hebben luisterruimtes en die reserveren we met plezier alleen voor u. Dus ga niet alleen af op wat u hierboven glezen heeft, maak een luisterafspraak. En bepaal zelf wat u van deze nieuwe Callas'en vindt.

Opera Callas

opera callas met cover

Documentatie & meer info

home | cookiebeleid & disclaimer | print deze pagina | scroll omhoog