scroll naar boven
X

- Over ons -

Wij zijn importeur van ...

Analogue Audio Products

Audio Analogue  • BCD  • CanEVER Audio • Deskadel  • Diapason  • Duende Criatura  • Essential Audio Tools  • Fletcher Audio  • Graaf  • Hadcock  • Living Voice  • Music Tools  • Norma Audio  • Nottingham Analogue • Opera Loudspeakers  • Pathos Acoustics  • Phantom Cable  • Revita  • Rosso Fiorentino  • Synthesis  • The Cartridge Man  • Trichord Research  • Unison Research

- Luidsprekers -

Luidsprekermerken (A t/m L)

Luidsprekers (intro) TIP
 • Diapason
 —> Uitgelicht: Dynamis
 • Living Voice
 —> Uitgelicht: Vox

Luidsprekermerken (M t/m U)

 • Opera
 • Rosso Fiorentino
 • Unison Research

 
 

Ervaringen met onze producten


Adamantes III upgrade

Geplaatst op 28/12/2016 om 12:58:42
Door W. Lugtmeijer

Een aantal maanden geleden tijdens hifi show in Leeuwarden raakte ik in gesprek met de heer Wim van Kraanen. Ik vertelde hem over mijn luidspreker de Diapason Adamantes III.
Hij adviseerde mij toen aan om de luidsprekers te laten upgraden naar minstens de next level 1 te kiezen, dit houd in: onder andere het vervangen van de VDH CS12 interne bedrading door de bedrading die wordt gebruikt in de Phantom Gold LS luidsprekerkabel. Dit draad heeft exact dezelfde diameter als de VDH CS12, maar is geen verzilverd koper. Het koper van elke afzonderlijke streng in de Phantom Gold LS bestaat uit 651 draadjes die elk slechts 0,07 mm dun zijn. De kwaliteit van dit koper is de hoogste graad van ‘oxigen free copper (aldus Wim van Kraanen). Zijn advies heb ik op gevolgd en de luidsprekers liet ik upgraden. Na 1 week gewacht te hebben, heb ik de luidsprekers direct aangesloten.
Wat ik hoorde was echt ongelooflijk, wat mooi, subliem!
De plaatsing van stemmen en instrumenten zijn schoner en rustiger geworden, alles is in balans, een genot om weer muziek te horen op een nog hoger kwaliteitsniveau.
Echt aan te raden voor Adamantes bezitters om de luidsprekers te laten upgraden.
Mijn installatie bestaat uit: Unison Research S8, Sacd speler Sony 777ES, interlink The Chord Company Signature, luidsprekerkabel Hidiamond Yellow.


Adamantes III upgrade

Geplaatst op 12/12/2016 om 15:32:41
Door Theo

Na het wegbrengen van mijn Adamantes III voor de upgrade "NNL 3, duurde het een week voordat ik ze weer terug had. Weet je hoelang 1 dag duurt? nou dat dus 7x .

Maar goed, nadat ik ze terug had werd mijn wachten beloond. Een wereld van verschil. Ik heb gelukkig het Bi-wire kunnen behouden. Mijn Adamantes III waren inmiddels al 16 jaar, dus de upgrade kwam echt wel voor mij op het goede moment. De speakers klinken nu nog mooier dan toen ik ze kocht. Het klinkt heel dynamisch. Je hoort zeer veel detail. Het laag is zoveel beter. Veel meer diepte en breedte, dus geluiden die ver aan de linker- en rechterkant te horen zijn. Kortom het is allemaal griezelig echt geworden.

Maar heeft zijn voor en nadelen. Zo ook bij deze, welke overigens geheel POSITIEF uitgelegd dienen te worden. Alle muziek, CD of vinyl, is aan kwaliteit onderhevig. De goede kwaliteit wordt beter, maar de slechte ook. Met andere woorden een goede persing wordt (veel) mooier, maar een slechte persing hoor je ook (veel) beter.
Voor een ieder die nog mocht twijfelen: "Doe dat niet te lang" je doet jezelf te kort.


Reparatie

Geplaatst op 13/10/2016 om 10:47:40
Door Joop Dahlhaus

Goede morgen Wim.

Wil met deze review je laten weten dat ik zeer blij ben met de reparatie van mijn Maestro CD speler tegen een zeer faire prijs. Verder wil ik je een compliment geven, dat je zeer eerlijk bent in je voorlichting over een geplande opwaardering met een nieuwe clock van Tricord en geen misbruik maakt van je positie naar de klant toe en hem een poot uit te trekken. Mijn hartelijke dank daarvoor.

Vriendelijke groet: Joop Dahlhaus


Phantom Gold

Geplaatst op 10/08/2016 om 18:36:39
Door Marcel

Dinsdag teruggekomen van vakantie heb ik iets stouts gedaan. Ik was aan het surfen op internet naar luidspreker kabels en kwam tot mijn verbazing een set tweedehands phantom gold LS door jou gemaakt te koop tegen voor €990. Al reeds in prijs verlaagd van €1400. Wetende dat ze nieuw €2400 kosten heb ik direct gebeld of ze er nog waren. Dat was het geval. Ik zei niet bewegen, ik kom er over 2 uren aan. Ik heb direct ge-pint en sta nu lekker rood. Maar ben als een speer naar Velp gegaan bij Kingaudio. Aangekomen nog wat gepraat en toen naar huis. Blind €1000 uitgeven is normaal niet mijn ding. Maar het vertrouwen in jou kabel en set is zo buitenaards groot dat ik het moest doen. Dezelfde avond geluisterd, want ze waren al ingespeeld. Wat een openbaring. Kolere, als een hond met 7 lullen zo blij. Het begint qua beeld een beetje richting jou set te gaan. Direct wetende dat er naarstig gespaard wordt voor een de phantom gold interlinks van jou.

Ik ga niet verder uitwijden hoe mooi ik het vind dan ben ik volgende week nog niet klaar. Dit moest je ff weten. Wij gaan mekaar absoluut weer zien. 1 ding is zeker. Dit is de beste kabel ter wereld. Nu weet ik wat fase correctheid betekend. Tot later.

Gr Marcel.


Upgrade Adamantes III

Geplaatst op 12/08/2016 om 18:36:38
Door Fons Groen

Mede namens Hester nogmaals dank voor de prettige ontvangst en de gelegenheid de Dynamis wat beter te leren kennen. 

Ondertussen heb ik goed kunnen luisteren naar de door jou onder handen genomen Adamantes III. De verbetering is groter dan verwacht, gelukkig zonder dat het karakter is veranderd. De luidsprekers lijken groter geworden en zijn nog sneller en dynamischer dan voorheen. Het rendement lijkt ook nog wat hoger geworden. Het ietwat wollige dat het laag had is geheel verdwenen zonder aan warmte te verliezen. Het het laag lijkt ook dieper door te lopen en is beduidend schoner en rustiger. Daarbij is het geluidsbeeld nóg wat groter geworden dan voorheen en is de plaatsing van stemmen en instrumenten vrij in de ruimte nóg beter dan het al was. Van het feit dat de mogelijkheid tot bi wiring verloren is gegaan kan ik geen nadelen ervaren. Misschien is het met mijn grote kabellengte zelfs voordelig dat ik nu effectief een verdubbelde kabeldiameter gebruik. Kortom, ik ben zeer tevreden met het resultaat!

Let wel, bovenstaande ervaringen zijn zonder enige andere aanpassing: ik heb de opstelling niet gewijzigd, nog niks gedaan met demping en ook de nieuwe onderdelen nog niet op de stands gemonteerd. Mijn ervaringen daarmee zal ik op een later moment met je delen.

Voor nu onze hartelijke groeten uit Naaldwijk


Unison S6 & Roma dac

Geplaatst op 31/07/2016 om 17:24:37
Door Felix

Ik wilde je even laten weten dat de S6 en de Roma DAC fantastisch spelen. Ik ben er erg blij mee! Graag wil ik je nog bedanken voor het maken van de bananenstekkers aan mijn speakerkabels en de fijne ontvangst voor het luisteren. Ook het contact met Mark is heel fijn.


Groot onderhoud | luidsprekerupgrade

Geplaatst op 01/05/2016 om 20:28:36
Door Edward

Na jaren van plezier van mijn Nottingham Analogue/Audionote/Unison/Zingali-set was het tijd voor een grote beurt, het geluid was echt minder geworden. Wim hielp me alle componenten bij langs te lopen, buizen door te meten (beter dan gedacht), etc. De grootste boosdoener was de verpulverende foam conusrand van de basluidsprekers. Bij Total Speaker Repair uit duurzaamheidsoverwegingen door een rubberen exemplaar laten vervangen, tegen Wims advies in: het geluid was stukken beter, transparanter dan voorheen met een betere plaatsing in het stereobeeld en een strakkere bas. Maar de stemmen en instrumenten klonken te dun, ondanks de helderheid.

Weer terug naar Total Speaker Repair en vervangen door een foam rand, waarna ik het bekende en gewenste geluid weer terug had, ook al was het wat minder transparant en geplaatst. Vervanging van de, bijna versleten, originele 845 door PSVane 845 hifi-series loste dat probleem grotendeels op. Daarnaast van de flatkabels voor de luidsprekers de plus en min op elkaar geplakt met minimale afstand, wat verrassenderwijze voor meer ruimelijkheid in het klankbeeld zorgde. In het verleden ook al ervaren dat vervanging van de kunststof isolatie door katoen voor meer rust en helderheid zorgt.

Al met al door een reeks van kleine aanpassingen, vervanging, reparaties & schoonmaken van contacten (!) weer een heerlijk geluid in huis. Het kostte geduld, experimenteren met buizen, wachten op het inspelen van componenten, maar Wims vriendelijke en betrokken begeleiding met veel vakmanschap heeft er voor gezorgd dat we stapje voor stapje bij het gewenste resultaat kwam, waarvoor dank.


Unison Triode 25 | eindbuizen

Geplaatst op 22/03/2016 om 13:53:35
Door Frits Zillig

Sinds anderhalf jaar luister ik met veel plezier naar mijn Unison Research Triode 25 aangesloten op de verbluffend goed klinkende Diapason Neos speakers. Maar natuurlijk dacht ik als echte audiofiel al een tijdje, zou dat nog mooier kunnen?

Wim had mij al een keer verteld, dat als ik de standaard eindbuizen zou vervangen voor een ander viertal eindbuizen het geluidsbeeld van de set nog een stapje mooier zou worden. Uiteindelijk is de keus gevallen op de 'Electro Harmonix Big Bottle Tetrode'. Tjsa wat zal ik zeggen...ik hoopte inderdaad op een stapje mooier/beter, maar dan zou ik de set te kort doen. Met grote verbazing en een grote grijns op mijn gezicht luister ik nu een week of twee naar de nieuwe 'versterker'. Het is werkelijk fantastisch wat voor een geluidsbeeld er nu wordt neergezet! het podium reikt tot ver buiten en boven de speakers, de detaillering is subliem en alles heeft nog meer power en body terwijl er niet in subtiliteit wordt ingeboet, Werkelijk prachtig!

Ik wil Wim dan ook hartelijk bedanken voor zijn goede advies en ben blij dat er nog mensen zijn die hun vak zo goed verstaan!


Unico Secondo + CDP | Duende Criatura

Geplaatst op 21/02/2016 om 11:45:34
Door Hilbrand Joustra

Als Hifi en muziek liefhebber ben ik uitermate tevreden over de Unico Secondo en de CDP cd speler grandioos wat een kwaliteit en nog dank aan Wim voor menig advies.
Ook wat betreft de buizendempers van Wim is het geluidsbeeld erop vooruit gegaan met meer rust, detail en plaatsing.
De luidsprekers waar ik mee speel zijn de legendarische Xanadu's DS17E en mijn huiskamer heb ik akoestisch aangepast met Acotherm platen.De voor en achter tafels zijn akestisch dood gemaakt aan de onder kant met loodbitumenplaten.
U ziet ik ben een beetje gek maar het resultaat mag er zijn, genieten van de muziek en de beleving ervan.


Upgrade van dac | buizenupgrade

Geplaatst op 04/01/2016 om 21:48:33
Door Marc Turlings

Na een prettig overleg met Wim van Kraanen heb ik de standaard buizen in mijn Audio Note DAC vervangen door een paar Sylvania Black Plates. Het resultaat is zeer fraai: een beter 3 dimensionaal geluidsbeeld, scherpere begrenzing van instrumenten en stemmen, iets meer (welkome) push in het laag maar wel zeer gecontroleerd, meer het gevoel dat je 'in de opname zit'. Vervolgens de Duende huizendempers erop. Dat maakt het plaatje compleet. Alle door Wim beschreven effecten deden zich voor: betere detaillering, meer controle in het laag, grotere ruimtelijkheid. Al met al voor relatief weinig geld een grote stap vooruit.


BCD Engineering Rack | Adamantes upgrade

Geplaatst op 26/10/2015 om 12:03:032
Door Martin Zilver

Enige tijd geleden een BCD engineering audio rack gekocht.
Ik had mijn Diapason Adamates speakers laten upgraden naar het hoogste level, en Wim had voor mij mijn MIT-MH 750 PLUS S3 biwire speakerkabel omgebouwd tot een single wire versie, anders kon ik mijn Diapasons niet laten upgraden naar het hoogste level. Ook had ik mijn Unico CDE speler een service laten geven.

Toen mijn vrouw en ik de speakers, speakerkabel en CD speler gingen ophalen viel ons oog op het high end BCD engineering Rack. Dit hebben we aangeschaft. Eenmaal opgebouwd en alles weer aangesloten zette ik mijn Pathos TT en Unico CD speler aan om op te warmen, amper opgewarmd klonk het al direct veel beter, ook mijn Thorens TD 160 draaitafel klonk gelijk een stuk voller!

Toen de TT en de Unico goed waren opgewarmd ben ik er eens goed voor gaan zitten ... en ongelofelijk ... wat een verbetering! Ik had niet verwacht dat het zo'n grote verbetering zou geven. Het lijkt alsof er een gordijn is opengetrokken! De plaatsing van stemmen en instrumenten is absurd verbeterd ... en er is nog meer ruimtelijkheid en diepte ! Je kan wel stellen dat een high end rack van dit kaliber eigenlijk een component op zich is, dat bijdraagt om alle apparatuur die erop staat naar een hoger plan tilt. Ik moet toegeven, het rack is niet goedkoop, eigenlijk eerlijk gezegd een rib uit mijn lijf ;-) , maar het geluid is zoveel mooier geworden, en het rack staat echt geweldig mooi in onze ruimte!


Trichord Clock upgrade

Geplaatst op 11/10/2015 om 12:19:031
Door Luc Brusselmans

Een oude (17 jaar is behoorlijk respectabel) TEAC VRDS 25, net een beetje nagezien bij TEAC en daar dan door Wim van Analogue Audio Products de Trichord Clock en voeding laten in monteren...

Het is nu als het ware een nieuw toestel. Meer focus in de stemmen, een mooier en strakker laag met net dat ietsje meer definitie en een hoog dat iets natuurlijker afrond. Over de soliede plaatsing van de instrumenten en de stemmen dan nog maar te zwijgen. Voor een relatief kleine investering heb je als het ware een nieuwe cd-speler van een hoogstaande kwaliteit. Ik hoop echt dat ie nu nog een flink aantal jaren mag meegaan.

Bedankt voor het advies en de vlotte installatie Wim


Upgrade Adamantes | nieuwe buisjes

Geplaatst op 05/07/2015 om 21:15:030
Door Mart Zilver

Gisterenmiddag mijn ge-upgrade Diapsaon Adamantes speakers opgehaald, eenmaal thuis gekomen gelijk geplaatst en weer aangesloten op mijn Pathos TT versterker, en er op aanraden van Wim nieuwe ECC83 buisjes ingezet van Sovtek (gematched en gemeten door Wim). Ook mijn Unico CDE CD speler heeft een servicebeurt gehad en ook hier zijn dezelfde nieuwe buisje van Sovtek ingezet.

Wim had ook mijn MIT MH 750 biwire speakerkabel omgebouwd naar een single wire versie, vanwege de nieuwe single wire WBT Next Gen aansluiting op de Adamantes. Nog even geluisterd bij Wim naar een paar prachtige Unison Resesarch Max 1 speakers op een Pathos Inpol 2 versterker en Pathos Endorfin CD speler ... klonk fabelachtig mooi !

Vanmorgen rond 11:00 uur de set aangezet, even laten opwarmen en de eerste CD in de lade gelegd ... en luisteren ... In eerste instantie vond ik het tegenvallen, maar na 2 uurtjes geluisterd te hebben kwam het geluid helemaal los en werd de sound voller en grootser dan ooit, meer details zijn duidelijk waarneembaar en ook de ruimtelijkheid nam toe ! Waarschijnlijk moesten de MIT's die een paar weken niet gespeeld hadden en omgebouwd zijn weer even inspelen, alsmede ook de nieuwe buisjes in de Pathos en de Unico CDE. Ben nu de ene na de andere CD aan het luisteren ;-)


Phantom Yellow | Audio Analogue

Geplaatst op 18/06/2015 om 13:00:029
Door Patrick vd Heide

Hallo Wim,

Sinds een klein half jaartje ben ik in het bezig van de audio analoque crescendo. Wat een prachtige versterker. Tot op heden zit ik nog steeds niet stil. Na ons geprek over de juiste interconnect heb ik gekozen voor de Phantom Yellow, waanzinnig! Een open geluidsbeeld met zeer veel detail vooral in het hoog. Mijn complimenten voor deze kabel, ik geniet nog meer van mijn vinyl.

Met vriendelijke groet,

Patrick vd Heide


LL90-buizenupgrade

Geplaatst op 05/06/2015 om 21:35:028
Door Hendrik Duinkerken

Wim,

Ik wilde  toch even onze ervaring delen. Vanaf het moment dat ll90 buizen zijn gaan spelen, was ik weer thuis. Nu de buizen ingespeeld raken, vallen we van de ene verbazing in de andere.
Ik ben hierin niet de enige. Toen ik dit uitsprak naar mijn partner, was het antwoord, "dat vond ik gisteren met BLØF ook al". Hele nieuwe dingen komen boven.
Helemaal met suppers ready van genesis.
Het is lastig vaststellen of het nu van de buizen komt of van de behandeling die je ze hebt gegeven. Maar terug willen we niet.


Hoofdtelefoonversterker Aurium van Pathos

Geplaatst op 06/05/2015 om 13:027
Door Angelo Machils

Ik zou u nog laten weten wat mijn bevindingen waren mbt de Aurium icm met mijn Alpha Dogs. Wat me vrij snel opviel is dat het flink grotere vermogen van de Aurium zich niet vertaalde in een hoger volume, dus ik moest (zelfs bij de hoogste stand van de gain control) de volumeknop in principe even ver openzetten als bij mijn Asgard 2.

Maar de Aurium biedt op zoveel vlakken zoveel meer, absolute rust bij rustige passages, haast een sereniteit bij muziek als Nick Drake en Mazzy Star. Maar dan ook bordevol energie als daarom gevraagd wordt. Enorme dynamiek. Uitstekende controle over het laag, zeker icm de Alpha Dog een succes. Mijn smaak is zeer eclectisch en daar sluit de Aurium zeer goed op aan. Het is misschien niet de snelste; er zit een heftige en abrupte overgang in het nummer 'Turn The Lamp Down Low' van The Tea Party wat niet echt gehaald werd. Maar eerlijkheidshalve, ik heb maar weinig combinaties gehoord die dit in dit explicite geval naar behoren doen (vandaar dat het ook altijd in mijn test-set zit). Hij doet niet een ding heel erg goed, maar heel veel dingen gewoon goed en die 'jack-of-all-trades' houding past heel goed bij mij en mijn diverse muzieksmaak.

Ik heb dan ook afgelopen zaterdag gelijk aanbetaald bij Van Andel in Leiden en zal morgen de rest van de aankoop met hen in orde maken.


Phonokabel van Phantom Cable

Geplaatst op 10/01/2015 om 15:026
Door P. Platvoet uit Groningen

Al een hele tijd geleden heb ik een phonokabel laten maken door door Anlogue Audio Products. Ik zocht een phonokabel die paste op camac-stekkers van Mark Levinson. In overleg met de importeur gekozen voor de Yellow Phantom Cable, die vervolgens door de importeur werden voorzien van camac-stekkers. Deze kabel bevalt uitstekend, wat vooral opvalt is de natuurlijke flow van de kabel en de correctheid in fase gedrag.

Daarnaast wil ik graag opmerken dat de importeur een zeer goede service geeft, je niet het duurste product wil verkopen, maar je het beste product wil verkopen, afgestemd op jouw set en jouw wensen. En dat de beantwoording via de mail zeer snel plaats vind.


Phantom | Essential Audio Tools | draaitafel afstellen

Geplaatst op 23/11/2014 om 11:025
Door Arie de Rooij uit Vlaardingen

10 met een griffel!

De Northstar Design phonostage is ook weer fijn afgeregeld op de draaitafel en heb ik een green phantom kabel om al die mooie informatie door te geven aan de PSaudio GCC100, ja, ik ben in principe een buizenmens en Analogue audio heeft schitterend spul op dat gebied, maar alle audioapparatuur moet beschermd worden tegen de trouwe viervoeters, dus geen buizenversterker voor mij, helaas? Als het in de buurt komt van een goede buis ben ik tevreden en ik ben dik, dik tevreden! Nog een Essential Audio Tools voedingskabel gekocht en echt, een koopje voor high-end begrippen en klinkt superieur over veel, veel duurdere kabels.

Maar 1 ding is duidelijk: draaitafels hebben regelmatig onderhoud nodig en beter dan bij Wim kan je echt niet terecht, wat een Vakman!! Wim bedankt voor alle tijd, aandacht en luisterend oor, niets was teveel, een 10 met een griffel! En zoek je een mooie draaitafel: Analogue Audio heeft ze staan, vooral die Mentorachtige nieuwe NAS, wat een beauty en.betaalbaar!


Nottingham Analogue/Music Maker III

Geplaatst op 23/11/2014 om 10:024
Door Arie de Rooij uit Vlaardingen

Daar stond hij dan, een jaar in de kast, de Interspace die mij als het ware heel zielig aankeek en wilde zeggen; " toe, maak eens een afspraak om mij eens te laten repareren, ik heb jarenlang mijn uiterste best gedaan om voor jou het beste uit de groef te halen en vanwege jouw onoplettendheid ben ik nu niets meer dan een afgeschreven museumstuk!" Dus heb ik contact opgenomen met Wim en was de NAS nog hetzelfde weekend in Nieuwegein. Helaas was het niet mogelijk om de Ace-Spacearm niet zelf te reparen en is naar Engeland gegaan waar de arm voor een heel schappelijke prijs weer gerepareerd werd, inclusief nieuwe NAS bedrading en die is werkelijk zeer,zeer goed !Chapeau ook ook aan Nottingham Analogue voor het meesterstukje wat jullie gedaan hebben !

Helaas was de Lyra Dorian cartridge ook overleden en als echt MC freak kostte het wel wat moeite om mij te overtuigen van de Music Maker III MM element, maar ik ben overtuigd, wat een infomatie weet dat uit de groef te toveren


Phantom

Geplaatst op 29/5/2014 om 10:28:023
Door ben smeenk uit katwijk

prima kabel die phantom. gr ben


Unico 100 versterker

Geplaatst op 15/4/2014 om 14:20:022
Door k.m.swierts uit hollandscheveld

sinds april 2013 ben ik in het gelukkige bezit van een unico 100 versterker,het is een heel verschil met mijn vorige engelse meridian g51, veel fijnere details, en sinds 12-4-2014 ook buizendempers van duende criatura op de buizen geplaats ook weer een verbetering. speelt super mooi in combinatie met mijn dcs puccini cd speler.


nieuwe buizen

Geplaatst op 27/2/2014 om 16:01:021
Door Rob uit regio Eindhoven

Ben in de gelukkige omstandigheid geweest in de loop der jaren geleidelijk aan een prachtige set samen te stellen: Mark Levinson cd-processor, draaitafel met Kiseki blue afgeleid element, Martin Logan Spire, Jadis DA60, netbekabeling NBS active / Transparent / Siltech en als interlinks Siltech FTM4 Gold en de Forbes Lake.

Het zal niemand verwonderen dat ik altijd zeer tevreden ben geweest met de bijzondere muzikale kwaliteiten van deze set. Nu mijn buizen aan vervanging toe waren ben ik op zoek gegaan naar informatie & mogelijkheden. Op internet (Audiogon!) vond ik legio tips en ervaringen van andere gelukkige Jadis bezitters. Zeer informatief en de moeite waard. Omdat de DA-60 prima overweg kan met veel soorten buizen zag ik bij wijze van spreken welhaast door de bomen (buizen) het bos (de versterker) niet meer... Wat ik eigenlijk al wist en nogmaals bevestigd werd is dat met een goede, afgewogen combinatie buisjes absoluut winst te behalen is.

Vervolgens maar eens gebeld met Wim van Kraanen van Analogue Audio. Wim adviseerde de acht KT90-(eindversterker-)buizen gewoon te vervangen met een gematcht nieuw octet KT-90 van Electro Harmonix. Voor het voorversterkerdeel adviseerde Wim een eveneens zorgvuldig gematchte combinatie n.o.s.-buisjes: Sylvania Blackplate (3x) en Mullard (2x). Na ampele overwegingen heb ik dit advies opgevolgd en de bestelling geplaatst. Hoewel ik van plan was om de buizen zelf te vervangen (op zich geen probleem met autobias) heb ik op uitnodiging van Wim gebruik gemaakt van zijn service om de buizen te plaatsen en gelijktijdig de versterker even te checken.

Thuis aangekomen uiteraard de versterker snel aangesloten en ingeschakeld, in de verwachting enkel enige verbetering te horen in nuances omdat buizen zoals gebruikelijk 50/100 uur ingespeeld moeten worden voordat ze op het eigenlijke niveau presteren. MOZES KRIEBEL…!!! Hoezo nuances, op alle fronten gaan luikjes open! Boventonen, ondertonen, ruimtelijkheid, lucht, plaatsing, micro-informatie, rust, klankkleur,3-dimensionaliteit, holografisch op elk nivo. Nooit gedacht dat met deze in verhouding toch beperkte investering in mijn bepaald niet kinderachtige set zo’n verbetering te behalen is. En omdat de buisjes nog niet ingespeeld zijn kan het alleen maar nog beter worden!

Wim, het eindresultaat is meer dan de som der delen. Bedankt voor je assist bij deze gang naar het audiofiel nirvana!


Nieuwe buizen + EAT + Phantom Green

Geplaatst op 29/10/2013 om 12:31:020
Door Frank Clement uit Weert

Hallo Wim,

Tsja, wat moet je ervan zeggen: Een combinatie van andere buizen (Mullard n.o.s.) in de Pathos, Essential Audio Tools netkabels 2x (tuner moet ik nog aansluiten) en Phantom Green ls kabels levert het volgende op:

  • Een 'douche' aan muziek
  • Meer diepgang in het geluidsbeeld en bovendien klinkt het 'breder'.
  • Plaatsing van zang en instrumenten is veel beter geworden.
  • Een veel rustiger en evenwichtiger geluidsbeeld (betere fase?).
  • 'Iedereen' laat elkaar veel meer met rust, zodat nu ook beter te horen is wat iemand zingt.
  • Verschillen tussen de verschillende kwaliteit cd opnames worden duidelijker.

Kortom.... een genot om weer muziek te horen op een nog hoger kwaliteitsniveau! Als voorbeeld: The Nits met Adieu Sweet Bahnhof; eerder liepen stemmen dynamisch vast in de muziek en werden als het ware overrompeld. Nu is er rust...

Ik heb nu enkele uren gespeeld met de nieuwe buizen. Ik neem aan dat ze over enkele uren inspeeltijd/inbranden zich steeds meer zullen 'openbaren' en het geluidsbeeld verder open zullen gooien?

Groetjes en bedankt!


Upgrade van diapason micra's

Geplaatst op 26/10/2013 om 15:17:019
Door Xavier uit Woerden

Beste Wim,

De upgrade is zeker geslaagd. Ik kan zeggen dat het euvel welke ik had met het zweverige midden bij bepaalde cd's nu tot de verleden tijd horen. De 20 jaar oude micra's klinken weer als nieuw. Het laag is mooi strak, bij klinisch strak. Zodoende heb ik mijn Rel storm opnieuw moeten inregelen om wat meer kleur te geven aan het geheel.

Verder lijkt het alsof er meer ruimtelijkheid en lucht is ontstaan door de upgrade en daardoor ook meer rust komt bij het beluisteren. Al mat al een geslaagde operatie, bedankt daarvoor.


Upgrade buizen

Geplaatst op 1/9/2013 om 15:00:018
Door Wim uit Est

Ik heb gekozen voor de MSPC upgrade van de eindversterkerbuizen omdat ik erin geloof dat een buis waarvan de pinnen beter contact maken ook beter presteert dan een buis die zo uit de doos komt. Na een weekendje draaien kan ik vaststellen dat het klopt: vooral de fijnheid in tekening van zeer zachte passages is toegenomen en de bas is nog droger. In a timelapse van Einaudi heeft bijvoorbeeld in tracks 4, 10 en 13 zowel zeer subtiele klanken van een celesta, waarvan je nu ook het hamermechaniek hoort ruisen, en een elektronische bas die heel laag komt maar nu ook strakker blijft. Resultaat ten opzichte van de investering: effectief en zeer de moeite waard.


Diapason Adamantes 3 upgrade

Geplaatst op 21/7/2013 om 16:59:017
Door M. Blok uit Kinderdijk

Ik ben al 13 jaar een trotse eigenaar van een paar Adamantes 3 van Diapason. Toch was ik de laatste tijd niet zo tevreden over het geluid, ik miste vooral de laag weergave. Wim raadde mij een upgrade aan, waarbij de speakers een behandeling kregen en de bekabeling werd gesoldeerd. Dit is nu gebeurt, en ik kon mijn oren niet geloven toen ik de speakers hoorden, beter als nieuw !. Ik kan weer genieten, bedankt Wim.


Opera Mezza

Geplaatst op 19/7/2013 om 17:27:016
Door Frank Imholz uit Nederland

Er zijn producten die een ongelooflijke prijs-prestatie verhouding hebben en daar is de Opera Mezza luidspreker een goed voorbeeld van. Alles klopt : zeer goede preciezie in het hoog, zonder scherp te worden, een zeer goede afbeelding in het midden en een strak en droog laag, het laatste zeker gezien de afmetingen. Voor iedereen die een luidspreker zoekt die emotie+beleving kan overbrengen bij bescheiden afmetingen en kosten, is de Opera Mezza een aanrader!


Phantom Cable

Geplaatst op 3/7/2013 om 18:14:015
Door Wolter Spaink uit Ingen

Toen ik een klein jaartje geleden mijn Nottingham Analogue draaitafel ontving kreeg ik het advies om mijn kabels te vervangen. Hoezo dacht ik, die zijn toch goed (volgens de testen). Maar nu heb ik dan toch blind het advies gevolgd en de Phantom Cable Yellow rondom geplaatst. En wat een verschil! Er is geen woord overdreven. Het geluid is gelaagd, zonder franje en recht door zee. Prachtig. Het viel me op dat een aantal LP's met ingewikkelds gitaarspel waarin mijn vorige kabels zich blijkbaar verslikten, nu heel zuiver, goed op toon en ritmisch klinken. Het blijft voor mij een raadsel, maar daar hebben we dan ook de vakman voor.


Nottingham Analogue Spacedeck

Geplaatst op 19/3/2013 om 23:12:014
Door Wolter Spaink uit Ingen

Sinds ik op een Nottingham Analogue Spacedeck draai wordt het weer steeds heftiger. Vandaag Led Zeppelin - Celebration Day op vinyl binnen gekregen. Het maakt niet hoe hard. Hoe heavy. Hij draait er gewoon rustig en stabiel doorheen.


Nottingham Analogue Spacedeck

Geplaatst op 9/12/2012 om 22:37:013
Door Wolter Spaink uit Ingen

Ik draai nu inmiddels een tijdje met de Nottingham Spacedeck en op zo'n regenachtige dag als deze gaat er veel vinyl voorbij. En wat is dit dan een geweldig ding! Ik hoor dingen die ik nog nooit gehoord heb. Fantastisch! Evenals Wim overigens, mail hem, stel hem een vraag en je krijgt antwoord. Dit is zaken doen zoals je hoopt dat het zal gaan. Vertrouwen, vakkennis, service, etc.


Phantom Cable Yellow

Geplaatst op 8/10/2012 om 20:10:012
Door Frits Zillig uit Gorinchem via Sowell Gorinchem

Een tijdje geleden was ik bij Wim op bezoek en vertelde hem dat na veel experimenteren met verschillende interlinks van de bekende en vaak ook duurdere merken er eigenlijk nooit iets bij zat waar ik heel erg tevreden over was. Altijd zat er wel een vervelend randje aan het geluid of klonk het wat onnatuurlijk of ergerde ik me weer aan iets anders. Wim begreep wat ik bedoelde en stelde voor om een interlink te proberen van zijn eigen makelij/ontwerp. Dat wilde ik wel en zo ging ik huiswaarts met een kabeltje genaamd Phantom yellow.

Ik weet nog dat ik dacht bij het aansluiten van de kabel tussen mijn versterker (een Pathos Logos) en cd-speler ‘’Goh wat een dun en op het oog éénvoudig kabeltje”. Tot dat het eerste cd'tje in de cd-speler verdween en ik me al gauw afvroeg of ik wel naar mijn eigen set zat te luisteren. Als sneeuw voor de zon waren alle vervelende bijgeluiden verdwenen en werd ik overspoeld door een fantastische weergave. Zo natuurlijk en vloeiend. Vol van muzikale kleur en detaillering. Zo realistisch… Noem het maar op.. Op deze manier had ik het nog nooit gehoord.

Of het nou om stemmen ging of instrumenten, dat maakte niets uit, werkelijk fantastisch!

Hierbij wil ik Wim dan ook feliciteren met deze prachtig klinkende kabels en ben ik blij dat er gelukkig nog steeds mensen zijn die hun vak op deze manier verstaan, want dit is echt vakmanschap!

Grote klasse.


Phantom Cable

Geplaatst op 19/6/2012 om 14:27:011
Door Jan van Zandbergen uit

Na de opwarmfase van mijn Performance, ging de volume knop op een kwart en toen begon het grote genieten. Wat een natuurlijkheid van klank en openheid. Achtergrond koortjes altijd ver in de diepte nu ineens twee meter van mijn luisterplaats. Dit was de missing link, weet nu wat ik altijd heb gemist ! Een top product!

Met vriendelijke groet,

Jan van Zandbergen


Trichord upgrade

Geplaatst op 15/6/2012 om 11:18:010
Door Wim uit Est

Eigenlijk was ik het helemaal niet van plan om mijn Musical Fidelity kW25 dac + transport te laten upgraden. MF vond immers dat ze de beste dac/transport-combi onder de 10.000 euro in de markt gezet hadden. Waarom dan toch aangepast? De 'schuld' daarvan ligt bij MF zelf: de fabriek kondigde in 2010 een upgrade aan voor de dac, ondermeer omvattende een nieuwe klok. Tsja, als ze zelf vinden dat er een verbetering mogelijk is wil ik wel precies weten wat dat dan inhoudt. 600 pond, moet je ‘m wel halen en brengen of de transportkosten zelf betalen. Hmm.

Toen de zaak toch maar met Wim van Kraanen opgenomen. ‘Voor het upgraden van de klok heb ik de beste optie in huis, de Trichord 4. En ik ken de MF niet, maar daar kom ik wel uit.’ Kosten voor de 2 klokken (want dubbel mono)? Nog niet de helft van wat ik bij MF kwijt zou zijn. Nou, dan maar doen, he?

Na even inspelen stelde ik verbeteringen vast in de diepte, de detaillering en het 3d. En dat proces ging door tot ik op een bepaald moment met open mond zat te luisteren naar cd’s die ik heel goed ken en vaststelde dat het verschil met mijn standaard MF’s echt groot geworden was, zowel in de hoogte (transparantie, losheid – bekkens van jazztrio’s, je hoort de kleuring van het metaal) als de diepte (stevig en vol met behoud van toon). Op het fundament van de elektrische bas van Patricia Barber’s combo kun je bijvoorbeeld een huis bouwen, heien niet nodig. Je kunt aanwijzen waar de leden van een jazzcombo staan, je hoort dat een zangeres haar hoofd niet helemaal stil houdt voor de microfoon; bij kamermuziek hoor je de instrumenten individueel en bovenal, de emotie wordt overgebracht.

Dit is niet zo maar een tweak, dit is een upgrade van het systeem, elke euro waard, en dus ook van harte aanbevolen voor cd-spelers die al een aardig prijskaartje hadden☺.


Buizen

Geplaatst op 23/2/2012 om 20:48:009
Door Simen

Over oude sokken en puberdochters

Beste Wim,

Hier e-mailt een gelukkig mens! Het is alsof ik een 'andere' geluidslijn heb staan! De oude buisjes waren kennelijk 'tot op de draad versleten'. Tot mijn niet geringe verbazing zijn de irritante 'boomy' bastonen helemaal verdwenen. Ook namens mijn vrouw en kinderen veel dank daarvoor. Deze gezinsleden werden bijkans gek van die maniakale vader van hen die dan weer zonodig een hele avond in de weer was met doeken, piramide-schuim, oude sokken in bass-reflexen, in de haast in elkaar geknutselde akoestische paneeltjes, enzovoorts.

Mijn puberdochter dreigde mij ermee om "nooit meer een vriendin mee naar huis te nemen, als het hier zo'n puinhoop in huis is, Pa!". "Moet je haar eigen kamer zien.. denk ik dan…". Nou ja.. kortom je hebt, zonder het misschien te weten, veel mensen in dit huis gelukkig gemaakt. En dat voor maar 50 euro!

Dank je wel voor de snelle service. Het leven is toch een stuk saaier zonder goed klinkende muziek!


Essential Audio stekkerblok 8+

Geplaatst op 4/2/2012 om 19:27:008
Door Olivier van der Horst uit Amsterdam

Op aanraden van Wim Essential Audio Tools stekkerblok uitgeprobeerd. Mijn laatste upgrade en blijkt, meest onderschatte schakel in mijn audio systeem. Na een week te hebben ingespeeld is mijn systeem helemaal af. Nu eindelijk van de muziek genieten i.p.v. analytisch luisteren.

Bedankt voor je goede advies Wim

Mvg Olivier


Duende Criatura | Jobber

Geplaatst op 11/1/2012 om 23:47:007
Door Olivier uit Amsterdam

Nagra / Audio Aero CD speler

Onglangs op aanraden van Wim de Duende Tube Rings en Jobber voetjes uitgeprobeerd onder en in mijn buizen versterkers en cd speler. Wat een spectaculaire tweak! Rust en ruimtelijkheid namen fors toe. Een echte aanrader...


Nottingham Analogue

Geplaatst op 15/1/2011 om 16:31:006
Door Peter Rook uit

De laatste weken een tweetal aanpassingen gedaan aan mijn systeem welke bestaat uit versterkers (ml serie) van Mark Levinson, luidsprekers (inc sub) van Martin Logan, draaitafel van Nottingham Analogue, phono-versterker van North Star Design, lichtnetfilter van Isotek.

Een daarvan was het vervangen van de standaard foammat van de Nottingham Analogue Interspace door een Boston Audio Design Mat-2. Na een jaar gedraaid te hebben met de Interspace met de standaard foammat en gesprekken met mensen die ook vinylliefhebbers zijn is bij mij het weer gaan kriebelen.

Eerst is de Musical Fidelity phonotrap vervangen door een NorthStar Design, door zoeken naar de juiste instelling wat de NorthStar met zich meebrengt door de vele instelmogelijkheden en inlezen op internet ook geinteresseerd geraakt door de topic draaitafelmatten. Voor de gein de foammat eens vervangen door de harde rubberen mat van mijn oude Kenwood draaitafel. Daarbij bemerkte ik dat de attack wat feller werd en de beleving wat levendiger.

Vervolgens veel speurwerk gedaan op internet en diverse reviews doorgeworsteld. Gezien de top draaitafels van Nottingham standaard zijn voorzien van 2,5 cm dikke grafietmat is mijn keus gevallen op een grafietmat van Boston audio Design.

Zoals aangegeven bij deze de bevindingen van de Boston Audio Design Mat-2 t.o.v de standaard foammat van Nottingham Analogue. Natuurlijk eerst een aantal nummers gedraaid met de standaard spacemat, en eerst even bekomen van de verbeteringen van de Essential Audio. War (platinum jazz/bleunote), Joan Armatrading (Joan Armatrading/speakers corner), Elvis Presley (24krt hits/analogue productions). Vervolgens de spacemat vervangen de Boston mat-2, VTA opnieuw ingesteld, fouthoek en antiskate gecontroleerd. Daarna dezelfde tracks beluisterd. Wat opvalt is de rust, instrumenten zijn meer geisoleerd van elkaar, de attack is feller, micro informatie is duidelijker waarneembaar. Achtergrondzangers bij Elvis hoor je duidelijk adem halen, prachtig mooie opname, prachtig op vinyl gezet door AP. Joan Armatradings sologitaar werk is werkelijk schitterend, alsof ze in je kamer staat. De ene zwarte schijf na de andere vervolgt zijn weg, bij live opnames kan je nu zeer goed de (live)ruimte horen, is het een grote concert hall of de intimiteit van een klein jazz cafe. Bij Harry Belafonte waan je jezelf echt in Garnegie Hall, de ruimtelijkheid, gekuch en interactie van het publiek. Dit verneem je niet bij Harry Belafonte at the Greek theatre, een gemis?!?....... nee, met je ogen dicht waan je je echt in de buitenlucht, de afwezigheid van de reflecties van een concertzaal neem je hier duidelijk waar. Jazz at the Pawnshop, wat een dynamiek, dit haal je niet met een cd. De cd-versie heb ik er ook nog eens bijgehaald, de dynamiek is hier toch echt gecomprimeerd, grappig is wel dat ik de telefoon mis op de lp.

De Boston Audio Design mat-2 is niet goedkoop, maar gezien de performance met de Interspace is deze draaitafel naar een nog hoger level getild. Eigenlijk zouden alle NAS draaitafels van een dergelijke mat moeten zijn voorzien. De spacemat is op zich niet de minste, voordeel is dat er gedraaid kan worden zonder puck of clamp. De plaat zuigt zicht als het ware vast. Maar mijn beleving is dat deze toch iets te veel demping geeft wat volgens mij ten koste gaat van de levendigheid.

Ben nog niet helemaal tevreden met de bekabeling tussen de Interspace en de phonotrap van Northstar. Vraag mij echt af of in deze nog winst is te behalen, alleen simpelweg vervangen is niet mogelijk doordat er geen dinplug is gebruikt. Maar dit wordt een project voor volgend jaar misschien.

M.vr.gr.

Peter Rook


Essential Audio Tools

Geplaatst op 15/1/2011 om 16:29:005
Door Peter Rook uit

lichtnetbekabeling etc

De laatste weken een tweetal aanpassingen gedaan aan mijn systeem welke bestaat uit versterkers (ml serie) van Mark Levinson, luidsprekers (inc sub) van Martin Logan, draaitafel van Nottingham Analogue, phono-versterker van North Star Design, lichtnetfilter van Isotek.

Een daarvan was het vervangen van de standaard lichtnetkabels van de Martin Logan Vantage elektrostaten en Martin Logan sub Depth-i. Ik was al langer overtuigd van het belang van een goede lichtnetkabel, vandaar dat de versterkers, cd speler en phonotrap reeds zijn voorzien van lichtnetkabel van Harmonic Technologies. Echter voor de elektrostaten en sub had ik niet het idee dat dit zo veel verschil uit zou maken. Blijkt maar weer eens hoe fout ik het kan hebben :)

De nieuwe lichtnetbekabeling is van Audio Essentials. Na aanschakelen van apparutuur na het vervangen van de standaardkabels door de Essential Audio was gelijk al verschil te horen. Na een paar uur opwarmen er echt even voor gaan zitten en een aantal cd's de revu laten passeren. Ongekend wat er gebeurd is: de dynamiek is toegenomen, stagewdith en -diepte is toegenomen, er is meer lucht rondom stemmen en instrumenten, driedimensionaliteit is duizelingwekkend, definitie in laag ... niet eerder gehoord. Alsof er een gordijn is opengetrokken, of zoals je wilt de ramen eens goed gezeemd :) Er is een totale verbetering door de 3 netsnoeren van Essential audio bewerkstelligd.

Verklaring hiervoor? De elektrostaten zijn idd afhankelijk van stroomvoorziening, in hoeverre is het netsnoer verantwoordelijk voor een nette hoogspanning op het membraam. Gezien mijn ervaring moet dit wel zo zijn want een aantal punten die ik genoemd heb zijn nmi wel het gevolg van een verbeterde/stabiele/mogelijk schonere hoogspanning op het membraam van de elektrostaat. De Martin Logan Vantage heeft ook een aktief sub-laag en natuurlijk ook deze geniet voordeel van de betere stroomtoevoer. Dit geldt dan ook voor de aktieve sub van de Depth-i.

Ik zou niet alle positieve effecten willen toeschrijven aan het verbeterde laagweergave, dit na een dergelijk ervaring met het inschakelen/teovoegen van de Depth-i. Een sub zorgt niet alleen dit er dieper laag weergegeven wordt. Mits goed ingesteld dient het als ondersteuning als fundament in de laagste regionen en tevens het effect dat het totale geluidsbeeld een facelift krijgt.

De investering in de Essential Audio is het meer dan waard geweest, en dan te bedenken dat de prijs van de 3 kabels nog lager ligt dan 1 enkele kabel van HT !!! Ik ben echt diep onder de indruk.

M.vr.gr.

Peter Rook


Beurs

Geplaatst op 12/11/2010 om 21:46:004
Door Cees de Groot uit Utrecht

Tags niet, betreft AV NU

Ben twee weken geleden een dagje gaan AV Nu'en in de Beatrixhal. Heb veel gezien en gehoord, wil even zeggen dat uw 'demo' me aanvankelijk verwonderde, want geen toelichting over apparatuur of motivatie daarvan, maar alleen maar plaatje draaien. Ik moet zeggen, ben ongeveer een halfuurtje blijven staan: het klonk heel natuurlijk en ingetogen, en daar gaat muziek uiteindelijk om. Viel me eigenlijk pas echt op toen ik bij een andere demo mezelf betrapte dat ik zat te luisteren hoe hard en hoe laag het kon; realiseerde me toen: dat is niet waar het om gaat. Dus dank, u heeft mijn ogen en oren geopend. Nu nog even uitvinden waarmee u gedraaid heeft.

Cees


Essential Audio Tools

Geplaatst op 15/12/2009 om 22:20:003
Door Alex uit Waalwijk

Wim, Ik heb afgelopen week-end de netkabels van Essential Audio Tools goed aangesloten en ben er voor gaan zitten om eens goed te luisteren. Ik weet niet of het in een percentage uit te drukken is, maar als dat zo zou zijn dan is er volgens mij, zeker een verbetering van 40 a 50 procent te merken. Zo’n verbetering zal wel afhankelijk zijn van de vervuiling van het net, dit is natuurlijk nergens gelijk.

Bij het luisteren van bekende cd’s hoor je ineens heel andere geluiden, instrumenten klinken los van andere en staan ieder in de schijnwerpers. Het klinkt totaal anders.

Bij deze, nogmaals bedankt voor uw advies en het bewijs dat ervaring (de uwe) heel belangrijk is. Waarom adviseert men niet in audio winkels om gelijk zo’n set netkabels aan te schaffen?? Voor iets meer geld veeeeeel meer plezier.

Met vriendelijke dank en groet,

Alex


Audio Analogue Maestro 200 en een Maestro CD (gebruikt)

Geplaatst op 10/10/2008 om 12:17:002
Door Bert van Dijck uit Belgie
Gevonden via mijn verdeler

Dag Wim,

De kogel is door de kerk...Ik luister momenteel naar de AA Duecento en Maestro CD speler. Nog maar net bekomen van de hard labor om de versterker in m'n rack te krijgen...Ik heb nog nooit zoiets moois beluisterd. Zelfs koud uit de doos is het moeilijk te beschrijven. Mijn Mcintosh is nu al vergeten.

Ik gebruik je Hi Diamond speaker kabel en interconnect. Dit doet wat ik altijd gezocht heb, authoriteit, detail, vloeiendheid,...hoe muziek klinken moet. Ik zal je nog wel eens bellen na verder luisteren.

Groet en bedankt voor alle steun in mijn lange beslissingsprocess.


Nottingham Analogue Interspace met Interspace Arm en Music Maker III cartridge

Geplaatst op 2/10/2008 om 17:26:001
Door Fernand vH uit Belgie

Een wereld van verschil: kon zopas een stuk van Schubert te beluisteren voor piano en viool, nog uitgevoerd door Arthur Grumiaux zaliger. Formidabel zeg, in feite weten de mensen (ik incluis) niet wat HiFi is, nog nooit hoorde ik zo duidelijk de klank van het hout van de viool en de diepte van de piano, werkelijk, NAS is zijn geld meer dan waard, maar hoe dat communiceren naar de mensen toe!?

Ik dank je hartelijk, zonder uw klantvriendelijkheid was dit - in moeilijke omstandigheden (ziekte) - nooit mogelijk geweest.Maar ook zonder dhr. Wim De Craene was dit niet mogelijk geweest: wil je dit mede delen aan Wim? grtz, fernand vh.